De ce avem nevoie de Fier ? Fierul este un mineral cu un rol foarte important la nivelul hemoglobinei, acea substanta ce face parte din sange, si care are rolul de a transporta oxigenul la organele corpului uman. Fierul conduce, de asemenea, oxigenul la nivelul muschilor, ajutand la functionarea normala a acestora. Tot fierul ne ajuta sa rezistam la stress si ne mareste rezistenta la diversele maladii.

Eficienta absorbtiei fierului in corp creste in timpul graviditatii. De aceea, pentru femeia gravida este foarte important sa consume mult mai mult Ffer in timpul graviditatii, pentru a fi sigura ca atat ea, cat si fatul, primesc o cantitate suficienta de oxigen. Fierul ajuta de asemenea la eliminarea senzatiilor de oboseala, slabiciune, iritabilitate si depresie.

Cat de mult Fier ar trebui sa consume femeia insarcinata in timpul sarcinii ?

Daca urmati o dieta echilibrata si daca consumati diferite alimente bogate in Fier, atunci puteti fi sigura ca nivelul fierului in organismul dvs. este suficient pe timpul sarcinii. De asemenea, va pot fi folositoare urmatoarele sfaturi:

1. Se recomanda, atat pentru femeia insarcinata cat si pentru femeia care alapteaza un consum zilnic de Fier de 30 mg.

2. Consumati cel putin de 3 ori pe zi alimente bogate in fier pentru a fi sigura ca veti beneficia de cele 30 mg. de fier zilnice din dieta dvs. (aveti mai jos o lista a alimentelor bogate in Fier).

3. Cele mai bune surse de fier sunt alimentele pe baza de cereale, (in special grau), pestele si legumele proaspete.

Ar trebui sa consum un supliment de Fier ?

fier in cerealeCereti sfatul medicului Dvs. curant in ceea ce priveste un supliment de fier. Regelemntarile internationale recomanda ca toate femeile insarcinate ce urmeaza o dieta echilibrata sa consume un supliment de fier ce asigura un aport de cel putin 30 mg. zilnic, in special in cel de-al doilea si cel de-al treilea trimestru al sarcinii. Daca se istaleaza semnele unei anemii, medicul curant poate mari doza zilnica de Fier. Insuficienta Fierului din corp provoaca anemia, fenomen ce se manifesta printr-un numar si o marime foarte scazute al celulelor rosii din corp. Acest fenomen se poate manifesta fie datorita absorbtiei deficitare a Fierului sau fie unei pierderi masive de sange.

Un astfel de supliment alimentar cu fier este Iron Plus contine pe langa fier 10 mg, Vitamina C 30 mg si Bioflavonoid complex din citrice - 10 mg

Daca nu ai un deficit de fier major este suficient suplimentul alimentar New Life, deoarece pe langa fier 4 mg contine toata gama de viitamine si minerale necesare in perioada de sarcina si alaptare.

Surse de Fier:

Peste si produse de peste: Fructe:
Scoici, crabi si creveti, peste, tipari, sardine

Mure, zmeura, capsuni, fragi, fructele de padure,

Caise, fructe uscate (prune uscate, stafide),

Struguri, grapefruit, portocale, suc de prune, pepene rosu,

Legume: Paine si cereale:

Legume proaspete si pastai, Linte si Soya-pastai,

Mazare Neagra, Broccoli, varza de Bruxelles, spanac

Varza furajera si gulia, Pastaile Lima, Cartofii dulci

Paste si grau decorticat, covrigei moi,

Paine integrala de cereale,

Alte alimente:

Melasa, Arahide, Unt de arahide,

Muguri de Pin, seminte de bostan

Seminte de pepene galben

Alte detalii despre Fier:

1. Vitamina C ajuta organismul uman la absorbtia Fierului. Este foarte important sa includem in alimentatia de zi cu zi surse de Vitamina C, alaturi de alimentele ce contin Fier si de suplimentele cu fier. Alimente bogate in Vitamina C: sucul de portocale, sucul de grapefruit, ardeiul gras, broccoli, pepenele, capsunele si cotoarele de varza.

2. Cafeina poate impiedica absorbtia Fierului. Incercati sa consumati suplimente de fier sau alimente pe baza de Fier cel putin intr-un interval cuprins intre o ora si trei ore, inainte sau dupa ce ati consumat alimente si bauturi pe baza de cofeina. De regula, cafeina se gaseste in cafea, diverse ceaiuri, cola si produsele pe baza de ciocolata. De asemenea, atentie la multe dintre medicamentele ce contin cofeina.

3. Uneori, Fierul se pierde prin gatirea anumitor produse. Pentru a impiedica acest lucru, gatiti mancarea folosind cat mai putina apa si pentru un timp cat mai scurt. Gatitul in recipienti de otel poate creste procentul de Fier din mancare cu pana la 80 %.

4. Constipatia este un efect secundar in cazul utilizarii suplimentelor pe baza de Fier. Pentru a combate acest efect, este necesar sa cresteti cantitatea de fibre din alimentatie zilnica, precum painea din cereale integrale, cerealele, fructe si legume. Consumul a cel putin 8 cani de lichid zilnic poate de asemenea ajuta in aceasta situatie. De asemenea, puteti creste frecventa exercitiilor fizice (cu recomandarea medicului!) pentru a impiedica instalarea constipatiei.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole