Cat de mult ma voi ingrasa pe perioada sarcinii? Depinde de cat de mult cantareai si inainte de a ramane insarcinata si de cat de potrivita era acea greutate pentru inaltimea ta. Relatia dintre inaltime si greutate este exprimata de un numar denumit index de masa corporala (IMC).

Daca greutatea ta de dinainte de a ramane insarcinata se incadra in limitele normale (IMC intre 18,5 si 24,9) atunci ar trebui sa mai iei intre 10 si 15 kg in plus. Astfel, in primul trimestru vei castiga intre 0,5 si 2 kg si apoi cate 0,5 Kg in fiecare saptamana de sarcina pana la sfarsitul sarcinii.

Pe de alta parte daca aveai o greutate sub media normala (IMC sub 18,5) atunci cresterea in greutate va fi ceva mai pronuntata, undeva intre 12 si 18 Kg. Nu in ultimul rand, daca esti supraponderala, cu un IMC intre 25 si 30, vei castiga in plus intre 6 si 11 Kg

O categorie aparte este cea a sarcinilor multiple, unde cresterile in greutate sunt mai mari si depind si ele de IMC-ul de dinainte de sarcina. Astfel, pentru femeile cu un IMC normal cresterea va fi de 16 - 24 Kg, la femeile cu un IMC sub media normala cresterea va fi de 14 - 22 Kg iar la mamicile supraponderale intre 11 si 19 Kg.

Cum pot ramane in limitele normale de greutate pe perioada sarcinii?

Asigura-te ca urmezi o dieta echilibrata si sanatoasa si discuta detaliile propriei alimentatii cu medicul ce te are in supraveghere pentru a evita orice eventuala problema si pentru a-ti crea un program de exercitii fizice adecvate.

De asemenea tine cont de faptul ca a manca pentru doi nu inseamna a manca de doua ori mai mult, de fapt, pe perioada sarcinii ai nevoie de maxim 300 de calorii in plus pe zi ba chiar si mai putine in primele luni.

Ce se intampla daca iau prea mult sau prea putin in greutate?

Studiile au aratat ca femeile care iau prea mult in greutate pe perioada sarcinii se expun unui risc mai mare de a-si aduce pe lume copilul prin intermediul unei operatii de cezariana. De asemenea, pentru aceasta categorie de mamici creste si riscul ca dupa nastere sa retina ceva mai multe kilograme in plus ce isi vor spune cuvantul si la urmatoarele eventuale sarcini. In mod normal nu pare mare lucru insa este foarte important de stiut ca in cazul femeilor ce pornesc deja supraponderale intr-o sarcina cresc foarte mult riscurile de aparitie a diabetului gestational dar si a preeclampsiei.

In alta ordine de idei, bebelusii nascuti de femei care au luat in greutate mult mai mult decat este normal pe perioada sarcinii pot fi la randul lor supraponderali lucrur ce poate cauza probleme pe perioada travaliului.

Nu in ultimul rand femeile ce iau mai multe kilograme decat trebuie pe perioada sarcinii tind sa aiba probleme cu inceperea si continuarea alaptarii. Expertii iau in calcul mai multe motive pentru aceasta situatie, inclusiv o mai slaba secretie lactica dar si o dificultate sporita de a tine copilul in brate la alaptat.

Pe de alta parte, femeile care incep sarcina fiind subponderale sau cele care nu reusesc sa castige suficiente kilograme pana la nastere sunt si ele supuse unor riscuri printre care putem enumera nasterea inainte de termen sau aducerea pe lume a unui copil cu o greutate la nastere foarte mica. In aceste conditii trebuie mentionat ca nasterea inainte de termen este foarte grava pentru nou nascut care poate suferi complicatii de sanatate si poate chiar muri daca micutul vine pe lume mult prea devreme.

Cele mai multe femei reusesc sa ajunga la greutatea optima?

greutatea in sarcinaConform specialistilor, cele mai noi date arata ca circa 50% din mamici reusesc sa se integreze in limitele unei greutati normale pe timpul sarcinii. Ceea ce este insa important de mentionat este faptul ca, in timp ce cele mai multe femei subponderale vor reusi sa castige suficiente kilograme pentru a nu isi periclita sarcina, majoritatea mamicilor supraponderale sau obeze vor depasi limitele de greutate pe perioada sarcinii.

Noile reglementari medicale in domeniu obliga personalul medical ce are gravide in supraveghere sa le consilieze si indrume pentru a respecta un regim de viata adecvat perioadei de sarcina.

Cum pot face fata anxietatii generate de schimbarile din corpul meu?

Indiferent daca pana la inceperea sarcinii te luptai cu kilogramele in plus sau daca nu ai tinut regim niciodata, sarcina se va dovedi mai mult ca sigur o perioada dificila din punct de vedere a kilogramelor pe care le vei pune in plus, un lucru inevitabil si pe care va trebui sa inveti sa-l accepti pentru urmatoarele noua luni.

Este normal sa suferi de anxietate, mai ales in prima parte a sarcinii insa trebuie sa constientizezi faptul ca o crestere in greutate este normala si chiar necesara pentru buna dezvoltare a copilului. De altfel nu trebuie sa neglijezi nici faptul ca dupa nastere vei putea sa slabesti la loc iar in multe cazuri schimbarile fizice produse de sarcina nici nu vor mai fi vizibile.

In aceste conditii, o idee ar fi sa intri in legatura si cu alte mamici si sa faceti schimb de impresii si experiente. In acest fel vei reusi sa accepti mai usor schimbarile prin care treci.

Cum voi putea scapa dupa nastere de toate acele kilograme in plus?

In mod normal, cea mai mare parte a kilogramelor in plus dobandite pe timpul sarcinii le vei pierde destul de repede dupa nastere. In fapt, mamele pierd circa jumatate din greutatea suplimentara acumulata in cele noua luni de sarcina, in cel mult sase saptamani de la nastere. Trebuie sa tii cont si de faptul ca la nastere pierzi din start greutatea copilului precum si cea a lichidului amniotic, placentei si a sangelui suplimentar pe care organismul tau l-a general si folosit pentru buna dezvoltare a micutului.

In rest, trebuie sa ai rabdare si sa tii minte faptul ca a durat noua luni sa iei in greutate cat ai luat asa ca nu vei putea sa scapi peste noapte de kilogramele in plus.

De asemenea este indicat sa nu incerci sa slabesti peste noapte infometandu-te, mai ales daca alaptezi in conditiile in care, ca proaspata mamica ai nevoie de toata energia de care dispui. In aceste conditii este recomandat sa alegi o dieta echilibrata care sa iti ofere cat mai multa energie. Nu in ultimul rand vei fi surprinsa de cat de mult slabesti in mod natural daca alaptezi.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole