Noni in timpul sarcinii
Una dintre intrebarile puse de femeile insarcinate este referitoare la consumul de...
1. Dieta VEGANA: Acest tip de dieta include fructe, legume, diferite tipuri de pastai, seminte de toate felurile si nuci (alune), tot ceea . Tot ceea ce inseamna proteina animala - incluzand aici carnea de orice fel, pestele, ouale, laptele, branza si alte produse pe baza de lapte - sunt eliminate din acest tip de dieta.
2. Dieta LACTO-VEGETARIANA: Acest tip de dieta include toate alimente amintite la primul tip de dieta, la care se adauga si produsele din lapte si derivatele acestor produse. Orice alt tip de aliment este exclus.
3. Dieta LACTO-OVO-VEGETARIANA: Aceasta dieta include, pe langa alimentele enumerate la punctul 1 si 2, si oua. De asemenea, orice alt gen de aliment se exclude.
4. Dieta PESCETARIANA: La toate alimentele enumerate pana acum se adauga si peste si produsele pe baza de proteina de peste, excluzand de asemenea orice aliment pe baza de proteina animala. Pestele cuprinde o varietate larga de compusi Omega 3 necesari dezvoltarii fatului.
Fatul poate primi alimentatia necesara dezvoltarii in timp ce mama urmeaza o dieta vegetariana pe timpul sarcinii.Pe timpul sarcinii, este important ca mama sa aleaga acea alimentatie satisfacatoare, care sa permita atat fatului, dar si ei, sa acumuleze proteinele si caloriile necesare dezvoltarii. Uneori, in functie de tipul dietei pe care mama o urmeaza, pot fi necesare ajustari ale obiceiurilor alimentare si schimbari ale tipului de hrana. Urmati indicatiile de mai jos pentru o alimentatie vegetariana sanatoasa pe toata perioada sarcinii.
1. In timpul sarcinii, mama nu are nevoie de extra-calorii in primele 3 luni de sarcina. In timpul ultimelor 6 luni, greutatea normala a femeii necesita cel putin 300 calorii suplimentare obtinute prin alimente bogate in proteine, pentru a ajuta la dezvoltarea armonioasa a fatului.
2. Femeia trebuie sa varieze alimentatia, pentru a putea obtine toate elementele nutritive de care are nevoie. Pentru femeile ce nu consuma proteina animala de nici un fel (de asemenea, nici carne de peste), va fi necesar ca ele sa includa in alimentatie alte surse pentru proteinele de zi cu zi. Aceste surse includ: nuci, unt de alune, legume, produse pe baza de soia, quinoa si tofu.
3. Alegeti alimente bogate in amidon si fibre, precum boabele de grau, cereale, pastele, orezul, fructele si legumele.
4. Consumati si beti, cel putin de 4 ori pe zi, alimente si bauturi bogate in Calciu, pentru a fi sigura ca veti acumula cele 1200 miligrame de Calciu necesare in dieta zilnica a femeii gravide. Sursele de calciu includ produsele pe baza de lapte (lactatele si branzeturile), fructele de mare, legumele proaspete, pastaile sau boabele uscate si produsele tofu.
5. Vitamina D ajuta la asimilarea calciului in corp. Cantitatile adecvate de Vitamina D pot fi obtinute prin expunere la soare (bronzaj natural) si prin consumul de lapte, oua si peste. Veganilor le sunt necesare, de regula, 10-15 minute de lumina solara la nivelul palmelor, a fetei si a bratelor, de trei ori pe saptamana, sau ei pot consuma suplimente alimentare in cantitatile necesare, asa cum ele au fost prescrise de catre medicii nutritionisti.
6. Este necesar ca gravida sa consume cel putin 3 feluri de mancare bogate in fier zilnic, pentru a fi sigura ca va beneficia de cele 27 miligrame de fier de care organismul are nevoie in fiecare zi. Sursele de fier includ: orez, oua, legumele proaspete, broccoli, varza de Bruxelles, cartofii dulci, boabe si pastai uscate, samburi comestibili si alune.
7. Alegeti cel putin o sursa de Vitamina C zilnic. Sursele de Vitamina C includ: portocale, grapefruits, capsuni, pepene galben, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, ardeiul verde, rosiile si hreanul.
8. Alegeti cel putin o sursa de acid folic zilnic. Sursele de acid flic includ: verdeturile proaspete, si legumele ca pastaile de Lima, pastaile negre, mazarea neagra, nautul.
9. Griva trebuie sa aleaga cel putin o sursa pentru Vitamina A zilnic. Sursele pentru Vitamina A includ: morcovii, dovleceii, cartofii dulci, spanacul, bostaneii, napii proaspeti, sfecla proaspata, caisele si conopida.
10. Este necesara cel putin o sursa zilnica de Vitamina B12. Vitamina B12 poate fi gasita in produsele animale, precum peste si icrele de peste, si in produsele derivate din lapte. Gravidele vegane si personale ce nu consuma aceste produse se pot expune riscului de a fi in deficit de Vitamina B12. In aceasta situatie este necesar sfatul medicului nutritionist care sa recomande un supliment nutritiv capabil sa asigure cantitatea zilnica necesara de Vitamina B12.
11. EVITATI CONSUMUL DE ALCOOL IN TIMPUL SARCINII. Alcoolul este asociat cu fenomenele de nastere prematura si de asemenea duce la nasterea unui fat cu o greutate mica.Femeile alcoolice, trebuie in mod obligatoriu, sa ceara sfatul medicului nutritionist avizat, care le poate recomanda o nutritie capabila de a contracara consumarea alcoolului in timpul sarcinii.
12. Gravida trebuie sa limiteze consumul cofeinei, la un maximum de 300 miligrame de cafea zilnic. Atentie, ciocolata contine cofeina - intr-o tableta de ciocolata se gaseste echivalentul a unui sfert dintr-o ceasca de cafea.
13. Limitati mancarea sarata - Sarea cauzeaza retentia apei in corp. Cu toate ca nu este nici un risc pentru mama sau fat, este bine sa se evite mancaruri foarte sarate pentru a evita sentimentul de balonare. De asemenea, nu restrictionati consumul de sare daca medicul curant nu va prescrie aceasta.
14. Descresteti cantitatea totala a grasimilor consumate la 30% sau chiar mai putin din totalul caloriilor zilnice. De exemplu, pentru o gravida ce consuma 2000 de calorii zilnic, cantitatea maxima de grasime ce o poate consuma zilnic este de 65 de grame sau mai putin.
15. In timpul sarcinii SE INTERZICE a se tine cura de slabire sau dieta pentru a slabi. Atat mama cat si fatul au nevoie de cantitati specifice de nutrienti, pentru o dezvoltare normala. De asemenea, trebuie ca mama sa aiba in vedere faptul ca va pierde cateva kilograme in prima saptamana de dupa nastere.
Pentru asigurarea cantitatii optime de vitamine si minerale necesare in timpul sarcinii puteti sa consumati multivitamine pentru gravide, acestea sunt special concepute pentru sarcina si alaptare si au toate vitaminele si mineralele in dozele optime.