Usturoiul este una dintre plantele ale care si-a dovedit efecte benefice si pentru medicina moderna dupa sute ce sute si mii de ani a fost utilizat in medicina populara. Majoritatea il indragim pentru calitatile sale de de condiment, fiind folosit in majoritatea bucatariilor. Cu toate ca utilizarea usturoiului are numeroase calitati terapeutice, sunt destule persoane ce nu il apreciaza, evitandu-l, in special datorita mirosului sau specific foarte puternic. Astazi cei care nu suporta mirosul pot beneficia de calitatile uturoiului datorita suplimentelor alimentare moderne ce contin extract de usturoi dezodorizat.

Un astfel de supliment alimentar ce contine extract de usturoi este produsul Garlic Caps comercializat prin reteaua Calivita.

Cateva dintre efectele benefice ale usturoiului!

1. Efectele antioxidante ale usturoiului nu au fost inca suficient documentate in lucrari stiintifice, chiar daca experimentele in vitro au demonstrat ca usturoiul ne poate proteja de radicalii liberi, cum ar fi hidrogen-peroxidul sau alti radicali liberi de peroxid.

2.  Mai multe studii spun ca usturoiul are atat efecte antibacteriene cat si antifungice. Astfel consumul de usturoi (sau suplimente cu extract de usuroi) pe termen lung poate preveni instalarea bacteriei Heliobacter pylori, responsabila de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric si duodenal. Studiind efectele antivirale ale usturoiului, cercetatorii au descoperit ca alicina sulfurica, continuta de acesta, este eficienta impotriva virusului ce cauzeaza herpesul. Aceleasi studii spun ca datorita efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans – agentii sai activi sulfurosi mentionati mai sus sunt capabili sa dezintegreze peretii celulari si proteinele ciupercilor.

usturoi3. Stiai ca usturoiul, poate fi utilizat in tratarea hipertensiunii? Prin compararea rezultatelor din mai multe "studii dublu-oarbe", sa observat ca, consumul de cel putin 4 ori pe saptamana de usturoi in doze de 600-900 mg, pe termen lung, poate reduce semnificativ tensiunea arteriala.

4. O alta calitate recunoscuta a usturoiului este capacitatea acestuia de reducere a colesterolului. Aceasta calitate a fost demonstrata de o serie de studii: daca se consuma pe termen lung, se reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL (numic si „colesterolul rau”), in timp ce nivelul de colesterol HDL ("colesterol bun") creste pe durata tratamentului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca de acest efect se face vinovata alicina din usturoi. Daca ai probleme cu, colesterolul tau, poti introduce in meniul tau mai mult usturoi si se va reduce nivelul de colesterol.

5. Pe langa faptul ca reduc tensiunea arteriala si nivelul de colesterol, agentii activi din usturoi pot fi de folos si in normalizarea nivelulului altor grasimi sanguine, cum ar fi trigliceridele. Astfel, usturoiul ne protejeaza inima si vasele de sange.

Daca te-au convins calitatile usuroiului, dar nu prea vrei sa mirosi a usturoi, poti incerca suplimente alimentar ce contin extract de usturoi, cum ar fi  produsul Garlic Caps ce poate fi gasi in Magazinele Calivita.

Articol preluat din revista CaliNews

Bibliografie:
Billing J, Sherman P, The Quarterly Review of  Biology (1998) 73(1): 3-49.
Zhou ZF, Zhang YS, Wang YM, Chung Hua Liu  Hsing Ping Hsueh Tsa Chih (1997) 18(1):18-21.
Silagy C, Neil AW, J Hypertension )1994) 12:463–68.
Weber ND, et al, Planta Med (1992) 58(5):417-23.
Yarnell E, Garlic: Continuing Education Module (1999) New Hope Institute of Retailing
(produced in association with Bastyr University, Bothell, WA). 8 pages.
Adetumbi M, Javor GT, Lau BH, Antimicrob Agents Chemother (1986) 30(3):499-501.
Ledezma E, et al, Mycoses (1996) 39:393-5
Yoshida S, et al, Appl  Environ Microbiol (1987) 53(3):615-7.
Ide N, Matsuura H, Itakura Y, Phytotherapy Research (1996) 10:340-341.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole