Laptisorul de matca este o substanta gelatinoasa, albicioasa, pe care o secreta glandele faringiene ale albinelor doici pentru a hrani larvele de matca si pe matca insasi. Datorita acestei substante, matca poate depune 1.000–1.500 de oua zilnic si, spre deosebire de albinele lucratoare, care traiesc doar cateva saptamani, supravietuieste chiar 3-5 ani. Din punct de vedere chimic, laptisorul de matca este o emulsie compusa din proteine, zaharuri, lipide si alte substante. Cercetarile asupra efectelor benefice ale laptisorului de matca inca mai continua si in zilele noastre. In cele ce urmeaza, dorim sa atragem atentia asupra unor rezultate mai putin cunoscute.

5 lucruri pe care nu le stiati despre laptisorrul de matca

1. Laptisorul de matca protejeaza pielea. Cerce­tatorii japonezi au observat ca lapti­sorul de matca purificat este similar altor substante ca­re sprijina productia, in organismul uman, a unui factor important in sinteza cola­genului. Cercetarile acestora au demonstrat ca laptisorul de matca am­plifica, de fapt, productia de colagen din piele.   Bibliografie: Iden­ti­fi­ca­ti­on of a col­la­gen pro­duc­ti­on-pro­mo­ting fac­tor from an ext­ract of ro­yal jelly and its pos­sib­le me­cha­nism. Ko­ya-Mi­ya­ta et al, Fu­ji­sa­ki Ins­ti­tu­te, Japan, Bi­oS­ci Bi­o­Tech­nol Bi­o­Chem, 2004 Apr;68(4):767-73.
2. Laptisorul de matca are o actiune antiin­fla­matoare. Cercetatorii japonezi au desco­perit, de asemenea, in cadrul unui experi­ment pe culturi de celule, ca laptisorul de matca poate avea o actiune antiinflamatoare.   Bibliografie: Ro­yal Jelly in­hi­bits the pro­duc­ti­on of pro­inf­lam­ma­tory cyto­ki­nes by ac­ti­va­ted mac­rop­ha­ges. Koh­no et al, Fu­ji­sa­ki Ins­ti­tu­te, Ja­pan. Bi­oS­ci Bi­o­Tech­nol Bi­o­Chem. 2004 Jan; 68 (1):138-45.
laptisor de matca3. Laptisorul de matca poate ameliora derma­tita atopica. Fujisaki et al. au descoperit ca laptiso­rul de matca blocheaza dezvoltarea simpto­melor dermatitei atopice (dermatita, eczema).   Bibliografie: Oral ad­mi­nist­ra­ti­on of Ro­yal Jelly in­hi­bits the de­ve­lop­ment of ato­pic der­ma­ti­tis-li­ke skin le­si­ons in NC/Nga mi­ce. Ta­ni­gu­chi et al, Fu­ji­sa­ki Ins­ti­tu­te, Ja­pan. Int Im­mu­nop­har­ma­col. 2003 Sep; 3 (9):1313-24.
4. Laptisorul de matca are efecte anti-obo­seala. In cadrul unui experiment pe animale, cercetatorii au tinut sub observatie un grup de cobai care au fost pusi sa inoate intr-un bazin. S-a demonstrat ca, la animalele hranite cu proteine extrase din laptisor de matca, cantitatea de lactat si amoniac in ser a fost mult mai scazuta, ceea ce sugereaza ca laptisorul de matca amelioreaza oboseala de dupa exercitiul fizic.   Bibliografie: An­ti­fa­ti­que ef­fect of fresh ro­yal jelly in mi­ce. Ka­ma­ku­ra et al, Po­la Co., Ja­pan. J Nutr Sci Vi­ta­mi­nol (Tok­yo).2001 Dec;47(6):394-401.
5. Laptisorul de matca are efecte antibacteriene. In 2004, in Brazilia, Fontana R. et al. au identificat, in laptisorul de matca, patru peptide cu efecte antimicrobiene.   Bibliografie: Jel­le­i­nes; a fa­mily of an­ti­mic­ro­bi­al pep­ti­des from the ro­yal jelly of ho­ney­be­es. Pep­ti­des. 2004 Jun;25(6):919-28.

 Cum pot gasi laptisor de matca

In laboratoarele CaliVita a fost realizat un produs naturist ce are la baza la laptisor de matca Bee Power Royal Jelly, un produs care daca este consumat iti ofera toate calitatile laptisorului de matca. De asemenea poti gasi diferite produse ce au in compozitie laptisor de matca la plafaruri si magazine naturiste.

 

Adaugă comentariu


Mai multe articole

Blogul Mamicilor

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items

Ultimele discutii pe forum

Produse profesionale pentru par Kerastase, toate gamele disponibile la cele mai bune preturi, produse originale din import. Catalog complet de produse pe www.beautydreams.ro...
Aplic unghii tehnice la preturi convenabile: gel pe unghie naturala 35 lei, Tips cu gel 40 lei Constructie gel - forme salon- 45 lei Constructie gel-forme extreme- 55 lei...
Buna ziua, Deschid acest subiect in ideea de a posta diverse stiri sau noutati despre copii, mamici, eventuale sfaturi sau idei constructive.
Buna mamici/burtici...sunt insarcinata in 28 de saptamani si tocmai am fost diagnostiata cu placenta praevia...deja mi-am luat gandul de la nasterea naturala, nu am avut sangerari, ma simt...