Laptisorul de matca este o substanta gelatinoasa, albicioasa, pe care o secreta glandele faringiene ale albinelor doici pentru a hrani larvele de matca si pe matca insasi. Datorita acestei substante, matca poate depune 1.000–1.500 de oua zilnic si, spre deosebire de albinele lucratoare, care traiesc doar cateva saptamani, supravietuieste chiar 3-5 ani. Din punct de vedere chimic, laptisorul de matca este o emulsie compusa din proteine, zaharuri, lipide si alte substante. Cercetarile asupra efectelor benefice ale laptisorului de matca inca mai continua si in zilele noastre. In cele ce urmeaza, dorim sa atragem atentia asupra unor rezultate mai putin cunoscute.

5 lucruri pe care nu le stiati despre laptisorrul de matca

1. Laptisorul de matca protejeaza pielea. Cerce­tatorii japonezi au observat ca lapti­sorul de matca purificat este similar altor substante ca­re sprijina productia, in organismul uman, a unui factor important in sinteza cola­genului. Cercetarile acestora au demonstrat ca laptisorul de matca am­plifica, de fapt, productia de colagen din piele.   Bibliografie: Iden­ti­fi­ca­ti­on of a col­la­gen pro­duc­ti­on-pro­mo­ting fac­tor from an ext­ract of ro­yal jelly and its pos­sib­le me­cha­nism. Ko­ya-Mi­ya­ta et al, Fu­ji­sa­ki Ins­ti­tu­te, Japan, Bi­oS­ci Bi­o­Tech­nol Bi­o­Chem, 2004 Apr;68(4):767-73.
2. Laptisorul de matca are o actiune antiin­fla­matoare. Cercetatorii japonezi au desco­perit, de asemenea, in cadrul unui experi­ment pe culturi de celule, ca laptisorul de matca poate avea o actiune antiinflamatoare.   Bibliografie: Ro­yal Jelly in­hi­bits the pro­duc­ti­on of pro­inf­lam­ma­tory cyto­ki­nes by ac­ti­va­ted mac­rop­ha­ges. Koh­no et al, Fu­ji­sa­ki Ins­ti­tu­te, Ja­pan. Bi­oS­ci Bi­o­Tech­nol Bi­o­Chem. 2004 Jan; 68 (1):138-45.
laptisor de matca3. Laptisorul de matca poate ameliora derma­tita atopica. Fujisaki et al. au descoperit ca laptiso­rul de matca blocheaza dezvoltarea simpto­melor dermatitei atopice (dermatita, eczema).   Bibliografie: Oral ad­mi­nist­ra­ti­on of Ro­yal Jelly in­hi­bits the de­ve­lop­ment of ato­pic der­ma­ti­tis-li­ke skin le­si­ons in NC/Nga mi­ce. Ta­ni­gu­chi et al, Fu­ji­sa­ki Ins­ti­tu­te, Ja­pan. Int Im­mu­nop­har­ma­col. 2003 Sep; 3 (9):1313-24.
4. Laptisorul de matca are efecte anti-obo­seala. In cadrul unui experiment pe animale, cercetatorii au tinut sub observatie un grup de cobai care au fost pusi sa inoate intr-un bazin. S-a demonstrat ca, la animalele hranite cu proteine extrase din laptisor de matca, cantitatea de lactat si amoniac in ser a fost mult mai scazuta, ceea ce sugereaza ca laptisorul de matca amelioreaza oboseala de dupa exercitiul fizic.   Bibliografie: An­ti­fa­ti­que ef­fect of fresh ro­yal jelly in mi­ce. Ka­ma­ku­ra et al, Po­la Co., Ja­pan. J Nutr Sci Vi­ta­mi­nol (Tok­yo).2001 Dec;47(6):394-401.
5. Laptisorul de matca are efecte antibacteriene. In 2004, in Brazilia, Fontana R. et al. au identificat, in laptisorul de matca, patru peptide cu efecte antimicrobiene.   Bibliografie: Jel­le­i­nes; a fa­mily of an­ti­mic­ro­bi­al pep­ti­des from the ro­yal jelly of ho­ney­be­es. Pep­ti­des. 2004 Jun;25(6):919-28.

 Cum pot gasi laptisor de matca

In laboratoarele CaliVita a fost realizat un produs naturist ce are la baza la laptisor de matca Bee Power Royal Jelly, un produs care daca este consumat iti ofera toate calitatile laptisorului de matca. De asemenea poti gasi diferite produse ce au in compozitie laptisor de matca la plafaruri si magazine naturiste.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole