In ultimul timp se aude din ce in ce mai mult despre antioxidanti despre preventie, despre radicali liberi...  insa poate se dau prea putine detalii cu privire la acestia si la importanta monumentala pe care o au pentru sanatatea noastra. In interiorul organismului tau o armata de antioxidanti te protejeaza de afectiuni si de procesul de imbatranire.

Antioxidantii sunt un grup de compusi produsi de organism si care apar in mod natural in multe alimente. Antioxidantii lucreaza impreuna in organism pentru a mentine sanatatea si vigoarea in ultimele decenii de viata. Ei fac aceasta protejandu-ne de influenta negativa produsa de radicalii liberi care ne pot distruge tesuturile si celulele sanatoase. Organismul produce in mod normal radicali liberi in cursul normal al producerii energiei - si mai accelerat prin eforturi fizice epuizante sau nivele de stres mari, insa exista si substante poluante in mediul nostru ambiant, anumite chimicale,fum, elemente poluante, radiatia solara, fumul de tigara ce stimuleaza producerea de radicali liberi. Nu subestimati amenintarea pe care radicalii liberi o reprezinta la adresa sanatatii si starii noastre de bine. Radicalii liberi din vasele de sange, proveniti din prajeli, fumul de la tigare sau poluare, schimba structura colesterolului “rau” pentru organism, astfel incat acesta ajunge in artere, cauzand afectiuni ale inimii. Razele soarelui si poluarea pot dezvolta radicali liberi in ochi, unde acestia vor afecta retina sau celulele corneei, conducand la cataracta sau orbire. Dar, acest lucru se poate intampla si in celulele din piele, unde radicalii liberi afecteaza celulele.

Oamenii de stiinta cred acum ca radicalii liberi sunt factorii ce contribuie la aparitia majoritatii afectiunilor cunoscute, de la boli de inima la artrita, cancer sau cataracta. De fapt, radicalii liberi sunt vinovatii principali chiar in procesul de imbatranire.

Prin controlarea radicalilor liberi, antioxidantii pot face diferenta dintre viata si moarte, dintre sanatate si boala, pot determina viteza si modul in care imbatranim. Cu cat intelegem mai multe despre antioxidanti si despre cum lucreaza acestia, cu atat mai mult vom intelege si aprecia rolul profund pe care il joaca ei pentru a ne mentine sanatosi si fericiti. Rolul lor in organismul uman este miraculos.

antioxidantiExista multe experimente stiintifice ce demonstreaza ca acei oameni care au in alimentatie o dieta bogata in antioxidanti si iau suplimente alimentare cu antioxidanti, traiesc mai mult, mai sanatos si sunt mai plini de vitalitate

Pana de curand, oamenii de stiinta credeau ca fiecare antioxidant lucreaza separat in organism, independent de altii. Cunoastem acum ca acest lucru nu este chiar adevarat, exista o interactiune dinamica intre anumiti antioxidanti cheie. Ma refer la aceasta interactiune ca fiind reteaua de antioxidanti si ma refer la jucatorii chimici ca fiind antioxidantii de retea. Acesti antioxidanti de retea speciali lucreaza impreuna in organismul nostru pentru a ne intari si apara de boli.

Cu toate ca literal exista sute de antioxidanti, doar cinci apar ca antioxidanti de retea: Vitaminele C si E, acidul lipoic, glutathionul si Coenzima Q10 (Co Q10). Vitaminele C si E nu sunt produse in organismul nostru si trebuiesc obtinute prin hrana. Acidul lipoic, glutathionul si Co Q10 sunt produse de organismul nostru, insa nivelul acestor antioxidanti scade pe masura ce imbatranim. De aceea uneori este nevoie sa luam si suplimente alimentare care contin acesti antioxidanti.

Coenzima Q10 este o substanta prezenta in toate celulele organismului si este indispensabila desfasurarii norrnale a proceselor biologice si biochimice, datorita rolului major detinut in transportul energiei necesare celulelor. Deficitul de coenzima Q10 genereaza dereglari in procesele de oxido-reducere ce se desfasoara la nivel celular si cauzeaza astfel tulburari dintre cele mai diverse in functionarea organismului.

Frunzele si semintele de Ginko Biloba erau recomandate de catre medicina populara chineza in primul rand pentru imbunatatirea circulatiei sanguine periferice si a celei cerebrale si in cazurile de astm bronsic si alte afectiuni bronho-pulmonare, dar oamenii de stiinta au observat ca Ginko Biloba contine si a serie de antioxidanti esentiali.

Multumita noii intelegeri a antioxidantilor si a rolului retelei de antioxidanti, putem nu doar sa traim mai mult, ci si sa traim bine, intr-un trup sanatos , puternic si viguros, cu o minte lucida si memorie buna. Nu vorbesc despre cum sa adaugam doar niste ani la viata noastra; eu vorbesc despre cum sa adaugam viata la anii nostri.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole