Aspirina vegetala a fost descoperita in urma cu aproximativ 200 ani, de un chimisl francez Leroux din coaja de salcie (Salix sp.), salicina ,un fel de aspirina vegetala primitiva cu efect de scadere a febrei. Chimistul german Karl Lewieg a descoperit in 1835 acidul salicilic, ulterior un colectiv de chimisti germani condus de Adolf Kolbe a obtinut in 1868 aceeasi substanta dintr-o varietate de carbune extrem de raspandita (huila). Ulterior, acidul salicilic a devenit cunoscut sub numele de aspirina, ce a devenit cunoscut si utilizat destul de rapid in intreaga lume: aspirina era primul medicament de sinteza din istoria medicinii. Chiar daca a trecut mult timp si medicina a cunoscut multe descoperiri, aspirina a reusit sa reziste valurilor noilor medicamente alopate moderne. Pe langa traditionalele utilizari (in guturai, gripa si dureri de cap), s-au descoperit noi si noi proprietati ale sale, de la reducerea incidentei infarctului miocardic, pana la inhibarea cresterii anumitor tipuri de tumori.

Unul dintre efectele nedorite ale acestui medicament de sinteza este ca mii de oameni au murit din cauza abuzului de aspirina ( excesul de aspirina poate provoaca hemoragii grave), altii au facut sau si-au agravat gastrita sau ulcerul gastric, li sa redus dramatic capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor ori si-au grabit moartea prin fragilizarea vaselor de sange care iriga creierul.

Aceste neajunsuri cu adevarat grave ale aspirinei de sinteza, i-au determinat pe medici si chimisti sa se intoarca din nou in laboratoare, si sa isi orienteze cercatarile spre sursele naturale de aspirina. Si astfel s-au intors la punctul din care s-a plecat in urma cu 200 de ani in urma descoperirilor lui Leroux.

Surse naturale de aspirina vegetala

Salcia Alba (Salix sp).

Aspirina vegetala - white willowCoaja salciei, culeasa primavara, inainte sa-i dea frunza, este foarte bogata in salicilati, fiind initial materia prima pentru aspirina, inainte sa fie descoperit procedeul de prelucrare chimica a huilei. Insasi denumirea de acid salicilic a aspirinei este imprumutata de la numele stiintific al zecilor si sutelor de specii de salcie raspandite pe intreg globul.

Coaja de salcie are proprietati antiinflamatorii, motiv pentru care este cunoscuta si sub denumirea de „aspirina vegetala". Este utilizata frecvent in tratamentul bolilor reumatice. Datorită calitatilor hemostatice si cicatrizante este utilizata si in caz de afecţiuni ale pielii (rani, ulceratii, hemoroizi).

Un supliment alimentar apreciat, ce se bazeaza pe calitatile salciei albe este produsul White Willow de la Calivita, o aspirina vegetala veritabila.

Plopul.

La noi in tara exista patru specii de plop (plopul alb (Populus alba), plopul negru (Populus nigra), plopul tremurator (Populus tremula) si plopul hibrid (Populus hibrida)), ai caror muguri sunt bogati in salicilati (substante cu efect de aspirina vegetala). Mugurii de plop se culeg la sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie. Pe langa efectul de aspirina vegetala, ei mai au proprietati antiinfectioase si cicatrizante (mai ales plopul negru), stimulente ale regenerarii tesuturilor si ale sistemului imunitar.

Taula (Spiraea salicifolia)

Taula este un arbust care creste in zona de campie, taula este considerata una din plantele cu cel mai bogat continut de acid salicilic din lume. De altfel, se presupune ca de la denumirea stiintifica a acestei plante provine si denumirea „aspirina" (spiraea salicifolia).

Cretusca (Filipendula ulmaria).

Cretusca este o planta care infloreste in lunile de vara, cu flori delicate, albe, cu un miros foarte dulce, asemanator cu al mierii. Partea aeriana a cretustii  este mai bogata in acid salicilic decat coaja de salcie si, in plus, se pare ca are si un efect antiinfectios puternic. Un aspect important este acela ca planta contine salicilati doar cand planta este in stare proaspata, acestia evaporandu-se prin uscare.

Iasomia (Jasminum officinalis).

Iasomia - aspirina vegetalaIasomia este o planta care creste in zona sub-tropicala, are flori albe cu un parfum extrem de suav si de placut. Iasomia face si ea parte din categoria selecte a plantelor din care se poate produce aspirina vegetala, pe langa salicilati, iasomia avand principii aromatice cu efecte cu totul exceptionale: febrifuge, antialgice, stimulente generale, reglatoare foarte subtile ale activitatii nervoase.

Portocalele

Portocalele (coaja si fruct), pe langa faptul ca sunt placute la gust, sunt si ele surse naturale de aspirina, ceea ce explica efectul lor foarte bun in gripe, bronsite acute, afectiuni infectioase cu febra in general. Se recomanda sucul obtinut din fructul intreg (cu tot cu coaja) obtinut prin mixare, care se consuma cat mai proaspat. Este febrifug, stimulent imunitar, relaxant, antivomitiv, reduce durerile de cap.

Indicatiile aspirinei vegetale

Aspirina vegetala este indicata in urmatoarele afectiuni: febra, guturai, gripa, dureri de cap, dureri reumatice, inflamatii ale articulatiilor, ischemie cardiaca, predispozitie spre infarct, guta, tromboflebita, tromboza, accident vascular cerebral, sterilitate masculina, boli virale( herpes, gripa, HIV), prevenirea cataractei, cancer, tumori benigne, spondilita anchilozanta, nevralgii, rinite, insomnii, afectiuni ale circulatiei periferice, hemoroizi, hemoptizie, diaree sanguinolenta si preventia infarctului miocardic.

Produsul White Willow de la Calivita, are in compozitie salcie alba si este o aspirina vegetala veritabila.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole