Dorinta noastra de a ne bronza cat mai repede intr-un timp cat mai scurt, poate avea ca efect si aparitia arsurilor solare. Cine nu a auzit de planta de aloe vera? Este foarte laudata de oameni care au reusit sa isi rezolve diferite probleme de sanatate cu ajutorul acestei plante. Stiati ca printre sutele de aplicatii ale acestei plante, aceasta se poate folosi in tratarea arsurilor solare? Planta poate fi cultivata si in apartament, sucul ei proaspat putand fi folosit ca ingredient, de la sucuri naturale pana la lotiuni de piele. Avand un efect puternic cicatrizant este recomandata si in caz de arsuri solare

De ce este asa speciala aloe vera?

Proprietatile vindecatoare ce au facut planta de aloe vera asa de renumita, se datoreaza gamei variate de compusi chimici ce se gasesc in planta printre care: apa, 20 minerale, 18 aminoacizi, 12 vitamine, 200 fitonutrienti activi dintre care: enzime, triterpene, gliconutrienti si glucoproteine, polizaharide: acemann, manoza 6 fosfat polimanan, glicozide fenolice: dihidrocumarine.

Una din cele mai populare aplicatii ale gelului de aloe vera este tratamentul arsurilor, acesta poate regenerea tesuturile fara a lasa urme de cicatrice.

Insa capacitatea sa de cicatrizare a ranilor, utila si in tratarea arsurilor solare se datoreaza compusului numit aloina, ce se gaseste in sucul proaspat al frunzelor de aloe vera. Datorita faptului ca aloina se oxideaza repede si isi pierde proprietatile in maxim 2 ore din momentul recoltare, ridica mari probleme in utilizarea calitatile ei cicatrizante, in afara acestui interval.

Proprietatile plantei de aloe vera?

 • tratament arsuri solare cu aloe veraun efect cicatrizant puternic in caz de arsuri (chiar si arsuri solare) sau diferite rani;
 • protejeaza celulele impotriva radiatiilor nocive (chiar si impotriva radiatiilor solare nocive);
 • efect antiinflamator;
 • protejeaza impotriva stresului oxidativ (este un bun antioxidant);
 • reface alcalinitatea organismul, reface echilibrul acido-bazic al organismului;
 • un bun imunostimulent si are efecte antitumorale;
 • reduce colesterolul rau;
 • previne litiaza renala, in special cea oxalica;
 • reduce tensiunea arteriala;
 • stabilizeaza nivelul glucidelor din sange;
 • are efect laxativ si in doze mari chiar purgativ;

Gelul de ale vera trateaza arsurile solare si expunerea la radiatii

In anii 1930, medicii au constatat ca arsurile produse de radiaţii X reticente la orice alte tratamente se vindecau aplicandu-se gel de aloe vera, apoi ceva mai tarziu, cand tratau victimele exploziilor atomice de la Hiroshima şi Nagasachi au fost deasemenea observate efecte benefice.

Dr. E.P. Pendergrass a realizat un studiu in 1959 care a demonstrat foarte clar ca gelul extras din frunzele plantei de aloe are efecte terapeutice excelente in tratarea arsurilor. A facut o serie de teste pe pacienti cu diferite arsuri, apoi a concluzionat ca gelul Aloe Vera este cu 50% mai eficient in tratamentul arsurilor decat cele mai eficiente trei remedii cunoscute pana atunci.

Un alt studiu ulterior, efectuat la Sectia de Chirurgie a Facultatii de Medicina din Thailanda pe 27 de pacienti cu aveau rani provocate de arsuri, a experimentat comparativ eficienta aplicarii gelului extras din planta de aloe vera comparativ cu cea prin care se aplica un tifon cu vaselina. Una dintre concluzii a fost ca datorita aplicarii gelul de Aloe Vera, leziunile sau vindecat mult mai rapid decat in cazul celuilalt tratament. Astfel timpul de vindecare a pacientilor tratati cu gel de aloe vera a fost de 11 zile, iar in cazul celor tratati prin aplicare unui tifon cu vaselina a fost de 18 zile. O alta concluzie a sutdiului histologic a fost ca epitelizarea sa realizat mult mai rapid cu ajutorul gelului de aloe.

In cadrul „Frederick Cancer Research Center” USA,  Dr. A. Burger si Dr. M. Grubert au reazlizat un studiu pe 12 voluntari pentru a examina eficienta si toleranta gelului de Aloe Vera in ceea ce priveste vindecarea ranilor.

Eficienta tratamentului cu gel de aloe vera asupra unor leziuni superficiale ale pielii sau asupra unor eritemuri datorate razelor ultraviolete (arsurile solare), a fost evaluata prin descrierea statutului clinic si prin masuratori colorimetrice (a culorii pielii). Concluziile studiului spun ca Aloe Vera gel reprezinta o alternativa naturala la tratamentele obisnuite pentru tratarea arsurilor solare, a altor tipuri de arsuri precum si a diferitelor leziuni ale pielii, cu efecte rapide si spectaculoase (diminuarea cicatricilor).

Cand o folosim?

Frunzele de aloe vera pot fi utile in multe situatii, dar o putem folosi cu succes in caz de: arsuri de tot felul (si arsuri solare) si rani la nivelul pielii, ulcer gastric si duodenal, constipatie, afectiuni hepatice si biliare, hipertensiune arteriala, diabet, litiaza renala, artrita, boala Chron, alergii, afectiuni virale, boli carentiale, anemie, hipercolesterolemie. In cazul arsurilor solare, aplicare gelului proaspat din frunzele plantei de aloe vera, racoreste pielea si cicatrizeaza mai rapid arsurile solare.

Cum utilizam aloe vera in arsuri solare?

Pentru a trata arsurile solare poti alege creme sau lotiunile pe baza de gel de aloe vera, dar daca este posibil ar fi bine sa apelezi direct la sursa, adica la gelul proaspat extras din frunzele proaspete de aloe vera. Pentru a avea o sursa de gel de aloe vera este necesar sa cultivi acasa o planta de aloe.

Se curata cu atentie zona afectata, apoi se aplica crema sau lotiunea pe piele cu un masaj bland pana la absorbtia completa si repetati ori de cate ori este necesar. Daca arsurile sunt mari si nu este posibil masajul usor, se poate pulveriza o solutie cu aloe vera pe pielea afectata.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole