Exista 10 tipuri de Coenzima Q, dar numai Coenzima Q10 face parte din structura celulelor umane. Coenzima Q10 este o substanta liposolubila, cu functii si caracteristici asemanator vitaminelor, cu precizarea ca Q10 este sintetizata in corp. Coenzima Q10 este prezenta in toate celulele corpului nostru, in special in celulele cu activitate foarte intensa precum: ficatul, inima sau creierul. O observatie importanta este ca, desi coenzima Q10 se gaseste in toate celulele organismului, cea mai mare concentratie de Coenzima Q10 se gaseste in inima. De altfel, izolarea coenzimei Q10 s-a facut din inima de bou in anul 1957, de catre Frederick Crane de la Enzyme Research Center, din cadrul Universitatii Wisconsin.

Coenzima Q10 indeplineste doua functii principale: produce energie si actioneaza ca antioxidant puternic prin  reducerea radicalilor liberi responsabili de distrugerile celulare, fiind deosebit de importanta pentru sportivii de performanta, pentru persoanele ce depun un efort fizic intens si nu numai.
La nivel dermatologic, Coenzima Q10 are ca efect incetinerea si oprirea procesului de imbatranire al pielii. Coenzima Q10 actioneaza la nivelul epidermei, protejand impotriva efectelor nocive ale razelor UV si prevenind astfel aparitia ridurilor.

Coenzima Q10Cantitatea necesara de Coenzima Q10 este produse de organism in primii 25-30 de ani de viata.  In  perioada de 24-28 ani, organismul ajunge ;a productia proprie maxima de Conezima Q10. Dupa depasirea varstei de 30 de ani, organismul diminueaza ritmul productiei de Q10 in paralel cu procesul de imbatranire. Pentru a se mentine cantitatea optima de Conezima Q10 in organism este necesar si un aport extern de Coenzima Q10 , prin utilizarea diverselor suplimentelor alimentare cu continut de Conzima Q10, care au ca efect nu doar cresterea nivelului de Coenzima Q10 din sange, dar si stimuleaza organismul sa produca conezima Q10.

Exista cateva studii ce demonstreaza ca reducerea cantitatii necesare de coenzima Q10 in sange cu doar 25% poate avea ca consecinte  aparitia unor serioase probleme de sanatate.

Coenzima Q10 este folosita ca supliment nutritional in profilaxia afectiunilor cardiovasculare, obezitate, afectiuni neurologice degenerative, afectiunilor sistemului nervos, parodontopatii, tulburari de menopauza, osteoporoza, hipotiroidie, infertilitate, afectiuni digestive si ale glandelor anexe, sindromul oboselii cronice, suprasolicitare fizica si intelectuala, recuperarea organismului dupa efort, cancer, scleroza multipla, imbunatirea sistemului imunitar, diabet, prostata.

Sa demonstra ca un aport de 60 mg/zi de Coenzima Q10 incepand de la varsta de 36 ani pana la 60 ani, previne aparitia afectiunilor cardiace.

Coenzima Q10 in alimente

Alimentele care contin coenzima Q10 sunt: peste (somon, macrou, sardine si ton), spanac, broccoli, oua, alune, ulei de soia, de ulei masline, algele marine, carne de vita si organe de animale: inima, ficat. Din pacate, in cursul prelucrarii termice a alimentelor, prin gatire, Coenzima Q10  este distrusa sau devine inactiva, desi Coenzima Q10 rezista pana la o temperatura de 100-115 grade. Din  aceste considerente, este necesar aportul de  Coenzima Q10 prin utilizarea de suplimente nutritive ce contin Q10.

Suplemente cu Conezima Q10

Exista cateva suplimente alimentare naturale cu continut de conezima Q10, ce va pot ajuta in mentinerea sanatatii si a tineretii

- Coenzyme Q10 o capsula are un continut de Coenzima Q10 - 10 mg

- Super Co Q10 Plus are o concentratie dubla de Coenzima Q10 si anume 20 mg pe capsula.

Coenzyme Q10 Sublingual - se absoarbe mult mai rapid si eficient, datorita faptului ca nu se inghite ci se tine sub limba, o capsula de Coenzyme Q10 Sublingual contine 30 mg  de coenzima Q10.

- Resveratrol PLUS este, dupa cum i-o spune si numele, resveratrolul, care a fost suplimentat cu extract din samburi de struguri si coenzima Q10, o capsula de Resveratrol plus contine  20 mg de Coenzima Q10.

- Smokerade este un produs naturist complex, cu efect antioxidant remarcabil care reduce efectele negative ale fumatului, o capsula de Smokerade contine 2,5 mg de coenzima Q10.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole