Niacina este Vitamina B3 o vitamina ce este necesara pentru functionarea organismului uman, utila in reducerea colesterolului si controlul continutului de zahar din sange.

• Necesarul de niacină depinde strict de aportul energetic.
• Diferite baze de date oferă adesea un conţinut diferit de niacină pentru anumite produse.
• Dozele zilnice recomandate diferă în funcţie de organizaţiile care furnizează datele. Conform recomandărilor din Ungaria, un bărbat adult are nevoie de 18 mg niacină/zi, iar o femeie, de 14 mg niacină, în timp ce în perioada sarcinii şi alăptării se recomandă 16 mg niacină. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) defineşte DZR în funcţie de aportul energetic: 1,6mg/MJ (1 MJ = ~239 kcal).
• Doza zilnică recomandată este doza ce poate preveni pelagra la majoritatea populaţiei, însă, evident, nu are efect terapeutic (de reducere a lipidelor).
• Obezitatea accelerează degradarea niacinei, manifestată pin creşterea activării/exprimării enzimelor de degradare a niacinei şi printr-un nivel ridicat de metaboliţi de niacină.
• Pentru a putea fi absorbiţi, NAD şi NADP din alimentaţie trebuie hidrolizaţi în intestine în nicotinamidă. În cereale, niacina este cel mai adesea prezentă sub formă esterificată, care nu poate fi absorbită.

vitamina b3 niacina in alimente

Mai exact, este prezentă sub formă de niacitină, ce constă din acid nicotinic esterificat în polizaharide, dar şi în polipeptide şi glicopeptide (niacinogeni). Cea mai mare parte (circa 75%) a acestui acid nicotinic legat este indisponibilă biologic după prepararea termică a alimentelor şi doar o mică parte (mai puţin de 25%) poate fi hidrolizată de acidul gastric.

Conţinutul de niacină (mg/100g) 

Lapte

0,05

Lapte

0,092

Brânză

0,08

Ouă

0,05

Carne (vită)

0,0045

Pepene roşu

0,2

Mere

0,5

Ananas

0,5

Spanac

1

Orez

0,029

Nuci

0,1

Broccoli

1

Mazăre

2,2

Ficat, viţel

15

 

Poti sa-ti asiguri toata doza de niacina si prin consumul de suplimente alimentare,  Niacin X-TREME de la Calivita fiind un astfel de supliment. Poate fi comandat de pe magazinul online www.cali.ro

Deficienţa de niacină

• Cu toate că o alimentaţie obişnuită ne poate furniza o cantitate suficientă de niacină, deficienţe moderate au fost înregistrate în mai multe ţări din UE (de ex. în Germania şi în Marea Britanie).
• Primele simptome ale lipsei de niacină (ND) sunt, de obicei, nespecifice şi includ slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, oboseală, dereglări digestive, dureri abdominale şi iritabilitate.
• Alte simptome ale ND sunt: indigestie, afte, vomă, circulaţie proastă.
• Forma severă de ND este numită pelagră, însă este foarte rară. Cu toate acestea, poate fi observată când o serie de afecţiuni interferează cu aportul, absorbţia şi/sau metabolismul niacinei, de exemplu, în cazul consumului exagerat de alcool sau la pacienţii cu anorexie nervoasă ori boli gastrointestinale caracterizate de absorbţia deficitară sau dereglarea metabolismului triptofanului.
• Creierul este organul cel mai activ din punct de vedere metabolic, responsabil de peste 20% din consumul energetic total al organismului. Creierul are nevoie de vitamine, iar vitaminele B, printre care şi niacina, sunt foarte importante. Acest lucru este ilustrat şi de faptul că fiecare vitamină este transportată activ peste bariera sânge-creier, care filtrează sângele.
• Printre simptomele specifice ale lipsei de vitamine se numără: depresia, anxietatea ce progresează spre vertij, pierderile de memorie, paranoia, simptomele psihotice, agresiunea.
• Niacina este precursorul mai multor neurotransmiţători din creier, ceea ce poate avea un impact semnificativ asupra dispoziţiei. Niacina are un rol foarte important în sinteza aminoacizilor, cum ar fi triptofanul, stimulând producerea de serotonină şi dopamină.

 Toata doza de niacina de care ai nevoie o poti gasi intr-o capsula de Niacin X-TREME

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole