Probabil cunoaşteţi deja importanţa deosebită a coenzimei Q10 în prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare. Însă foarte puţine persoane ştiu că Q10 are un efect benefic asupra majorităţii sistemelor şi organelor noastre. Haideţi să vedem două exemple mai puţin cunoscute.

Oricât de surprinzător ar părea, Coenzima Q10 are un rol important pentru cuplurile care îşi doresc copii, deoarece sprijină funcţionarea gameţilor. Conform statisticilor, principalele cauze ale infertilităţii, ce afectează 12% din totalul cuplurilor, sunt stresul, poluarea mediului înconjurător, substanţele chimice şi alimentaţia necorespunzătoare; toate acestea ne distrug celulele, iar singurul mod de a ne proteja este adoptarea unui stil sănătos de viaţă.

Cercetările au arătat că Q10, care participă la procesele de producere a energiei la nivel celular, are un efect antioxidant; cu cât concentraţia sa în spermă este mai mare, cu atât mai puternic este efectul său.

CoQ10Suplimentată cu vitamina E, coenzima Q10 protejează chiar pereţii celulari împotriva oxidării. Studiile demonstrează că administrarea unei doze de 60 mg CoQ10 pe zi a condus la îmbunătăţirea semnificativă a fertilităţii masculine după 3 luni de zile.

O altă caracteristică mai puţin cunoscută a Q10 este eficienţa sa în tratarea gingivitei. Studiile au demonstrat că pacienţii care suferă de gingivită prezintă şi deficienţă de Q10, fapt datorită căruia cercetătorii au efectuat experimente. În cadrul unui studiu japonez de 8 săptămâni, pacienţii au consumat 50 mg CoQ10 pe zi, după care starea celor cu gingivită severă s-a îmbunătăţit simţitor în 70% din cazuri, iar simptomele au dispărut complet la restul de 30%. 

Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare dacă luăm în considerare mecanismul de funcţionare a CoQ10. Pe de o parte, această substanţă este un antioxidant extrem de puternic, care ne protejează celulele şi componentele acestora împotriva oxidării; pe de altă parte, joacă un rol cheie în cadrul proceselor prin care celulele obţin energie, astfel că este esenţială pentru furnizarea de energie celulelor. 

Bibliografie:

Lewin A, Lavon H. The effect of coenzyme Q-10 on sperm motility and function. Mol
Aspects Med 1997;18 S213-S219.
Infertility – Online Library of University of Chicago Medicine
Matsumura, T., Saji, S., Nakamura, R. & Folkers, K. Int. J. Vitamin Nutr. 43, 537-548. (1973)

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole