Folosit pentru actiunea sa antioxidanta, pentru a scadea colesterolul, pentru a imbunatati vederea, intareste sistemul imunitar, imbunatateste activitatea inimii, reactia in tuse, raceli, gripe, infectii bacteriene sau virale si in inflamatii ale parotidelor (oreion). Sucul de soc negru a fost folosit pentru a trata gripa epidemica din Panama in 1995.

Boabele de soc negru au constituit un remediu popular de secole in America de Nord, Europa, Asia de Vest si Africa de Nord, prin urmare beneficiile medicale ale socului sunt cercetate si redescoperite. Socul este folosit pentru actiunea sa antioxidanta, pentru a scadea colesterolul, pentru a imbunatati vederea, intareste sistemul imunitar, imbunatateste activitatea inimii si in tuse, raceli, gripe, infectii bacteriene sau virale si inflamatii ale parotidelor (oreion). Bioflavonoidele si alte proteine din suc distrug abilitatea virusurilor ce provoaca raceala sau gripa de a infecta celula. Oamenii raciti care au consumat suc de soc si-au redus din simptomele pe care le prezentau si s-au recuperat mult mai repede decat cei care nu au consumat acest suc. Sucul de soc a fost folosit pentru a trata gripa epidemica din Panama in anul 1995.

Boabele de soc negru contin pigmenti organici, taninuri, aminoacizi, carotenoizi, flavonoizi, zahar, rutina, acid viburnic, vitaminele A si B si o cantitate impresionanta de vitamina C. Sunt deasemenea usor laxative, diuretice si diaforetice (induc transpiratie). Flavonoizii, inclusiv cvercetina, sunt acele substante recunoscute pentru efectele lor terapeutice si au fost regasite si in florile de soc. Conform studiilor facute, aceste flavonoide au o actiune antioxidanta foarte puternica si protejeaza celulele impotriva deteriorarii.

sucul de soc negruFructele de soc negru au fost catalogate in Catalogul Plantelor Medicinale CRC din 1985, iar in anul 2000 apar in referintele cartii Remediile Asistentei Mosby ca indicatii pentru raceala, gripa, infectii, congestie nazala si pulmonara si pentru temperatura ridicata.

In Israel Laboratorul Oncologic Hassassah a determinat ca fructele de soc stimuleaza sistemul imunitar si au tratat pacienti de cancer si SIDA. Gama larga de beneficii (de la raceli, gripe la crize astmatice, diabet si pierderea in greutate) nu mai lasa loc de indoiala ca ajuta la sporirea capacitatii de aparare a fiecarui sistem imunitar individual.

Un produs excelent bazat pe suc de soc negru este sucul SambuRex produs de Calivita. Samburex are pe langa sucul de soc negru si un ameste unic de plante medicinale: echinacea purpurea, echinacea angustifolia, Organic Astragalus precum si Vitamina C cu Zinc.

La centrul de cercetari Bundesforschungsanstalt in Karlsruhe, Germania, cercetatorii care au efectuat studii legate de modul in care fructele de soc intaresc sistemul imunitar au concluzionat ca acestea stimuleaza puternic producerea de catre organism a citokinelor (substante de natura proteica indispensabile pentru comunicarea dintre sistemul nervos, sistemul endocrin si sistemul imun, intervin in procesele de inflamatie si in protectia impotriva agentilor infectiosi, protectia antitumorala, in socul septic) prin flavonoidele numite antociani.

Continuarea acestor cercetari au dus la concluzia ca antocianii au o capacitate antioxidanta apreciabil mai mare decat cea a vitaminei E sau a vitaminei C.

Studiile efectuate la Universitatea Graz din Austria au relevat ca fructele de soc reduce oxidarea colesterolului LDL.

Sursa articolului: www.herbwisdom.com/herb-elderberry.html

 

Mai multe articole