Mimulus: Eterna bătălie între afecţiune şi neîncredere

Mi-ar placea sa discut despre unele aspecte mai putin sau deloc raspandite despre acest tip de personalitate, cunoscut in terapia florala Bach sub denumirea de Mimulus. Faptul ca in psihologia moderna exista un tip de personalitate (timidul) care se suprapune perfect cu profilul lui Mimulus reprezinta un mare avantaj, fiindca putem folosi mult material de specialitate (de exemplu, Tulburari de personalitate in Viata Moderna, a lui Theodore Millon si colaboratorii).

Marturisesc ca, pornind de la aceste studii, am putut intelege multe lucruri pe care le-am vazut de-a lungul experientei mele ca terapeut si pe care nu le-am putut plasa in contextul portretului acestei tipologii (n.t. - asa cum a fost descris de Edward Bach  si ulterior de Centrul Bach).

Mimulus e o persoana foarte emotiva, extrem de sensibila, care are nevoie si doreste sa interactioneze afectiv cu semenii. Problema lui este ca anticipeaza si este convins chiar de dezaprobarea si evaluarea negativa pe care ceilalti o pot simti si manifesta fata de el. Considera ca este incapabil, nepotrivit, inferior, in comparatie cu altii. Este foarte greu sa intalnesti un Mimulus autentic fara ca acesta sa nu aiba sentimentul inferioritatii (de aceea, consider ca administrarea de Larch in combinatie cu Mimulus ar trebui prescrisa intotdeauna).

Cum spuneam, Mimulus anticipeaza respingerea si ii este foarte teama sa nu fie umilit, dispretuit: ''cand ma vor cunoaste mai bine isi vor da seama de cum sunt eu. Mai bine nu spun si nu arat nimic''. Din aceasta perspectiva, contactul cu lumea genereaza o mare anxietate, care poate declansa chiar o ''fobie sociala''.

Mimulus este mereu vigilent, gandind ca ceilalti il observa si ca, mai mult ca sigur, ii descopera defectele si laturile neplacute. Ca sa nu mai spunem ca aceasta alerta si neincredere constante, aceasta neincetata cautare de siguranta si certitudini, il obosesc si ii slabesc concentrarea (n.t.-.in acest sens se recomanda si Olive, Scleranthus si Centaury). Oricum ar fi, e o batalie din start pierduta; la urma urmei nici electrocasnicele nu au garantie nelimitata si universal-valabila.

mimulus terapia florala bachConcluzia este, in toata aceasta drama, ca trebuie sa evite. Nefericitul Mimulus recurge la o retragere (izolare) activa (n.t. - ei actioneaza pentru a se izola, de obicei invocand pretexte precum boala, uneori fiind chiar ipohondri, deci nu sunt izolati de catre altii). Astfel, evitand situatiile care ii genereaza anxietate, el se simte mai sigur, cel putin de faptul ca cineva nu-l va mai putea umili. Este evident ca aceasta insingurare genereaza tristete si, astfel, se consolideaza frustrarea. Punctual, se poate consola imaginandu-si ca este o persoana cunoscuta, iubita, altruista (chiar sfanta), idolatrizata de catre societate. Sau un justitiar al celor slabi, gen Rambo, care scapa lumea de ''scursuri''. In adancul oricarui Mimulus poate exista suficienta furie sau ranchiuna fata de cei care l-au ''ranit''. (n.t. - se recomanda, in acest sens, si Holly si Willow).

Dar sa nu ne facem iluzii: izolarea nu poate naste ceva pozitiv. Traind intr-o societate, Mimulus poate fi chiar presat de catre familie sa munceasca, sa devina responsabil in situatiile pe care viata cotidiana le presupune. In schimb, el este dispus sa renunte la promovari (in cariera), la serviciu, relatii afective, pentru a evita asumarea si infruntarea lor. Daca argumentele si scuzele nu sunt suficiente pentru a explica evitarea acestora, sigur vor aparea simptome care sa le justifice, fiind inuman - de exemplu- sa obligi pe cineva bolnav sa infrunte dura si incrancenata realitate.

Printre patologiile cele mai frecvente am putea enumera urmatoarele, desi cea care predomina este anxietatea cu toate formele ei de manifestare: fobii, neliniste generalizata, crize de panica, depresii, ulcer, gastrita cronica, astm, psoriazis, etc.

Pesimismul si negativismul impregneaza viata unui Mimulus, un aliat important in terapie fiind, in acest sens, Gentian. O alta caracteristica este preocuparea, mintea lui fiind, literal vorbind, pre-ocupata de ganduri anticipatorii legate de frici. Aici, White Chestnut poate ajuta in combaterea acestor ganduri reiterante si torturante (n.t. - ca o placa zgariata de patefon, care se invarte mereu in aceeasi bucla).

Am observat ca multi Mimulus sunt etichetati drept Water Violet. Desigur, asta se explica datorita tendintei acestora din urma de retragere, de introvertire si a unei evidente rigiditati sociale. Ambii pot fi vazuti rigizi, din afara, dar in cazul primului se simte o tensiune interna, care nu apare in cazul celui de-al doilea. Si diferentele nu se termina aici: izolarea in cazul Water Violet este pasiva (ca si la Clematis) si este consecinta lipsei de interes fata de circumstantele sociale actuale, dar in cazul lui Mimulus este activa; el este interesat de ceea ce se intampla in prezent, dar trebuie sa evite pericolele care pandesc dincolo de usa, trebuie sa se ascunda si asta este o actiune voluntara.

Diferentele esentiale dintre cei doi se pot vedea in urmatorul tabel:

 

MIMULUS

WATER VIOLET

Izolare

Da (activa)

Da (pasivă)

Rigiditate socială

Da

Da

Anxietate

Da

Nu

Frica

Da

Nu

Introvertit

Da

Da

Emotivitate

Da (reprimata)

Minima (aproape constanta)

Autostima

Scăzuta

Variabila

Cum este vazut de ceilalţi

Timid si inexpresiv

Inexpresiv, rece

Rusinos

Da

Nu

Hipervigilent

Da

Nu

Dependent de parerea celorlalti

Excesiv

Deloc

Stabilite aceste nuantari, e bine de amintit ca lectia pe care Mimulus a ales sa si-o insuseasca venind in aceasta ''zi de scoala'' (n.t.- asa cum numeste Bach viata) este, conform lui Bach, Compasiunea.

In urma analizei acestui tip de personalitate, pe care tocmai am realizat-o, putem deduce ca este vorba de o lectie preponderent inter-personala si, desi suna riscant, putem spune ca e mai usoara decat a altora, daca ne gandim la Chicory, Agrimony, Scleranthus…. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca un Mimulus sa simta compasiune pentru ceilalti, privind la televizor suferintele prin care trec (de exemplu), ci trebuie sa-si invinga complexele si blocajele si sa si actioneze, sa se implice activ. Pentru asta e nevoie sa-si depaseasca timiditatea, sa renunte la izolare, sa intinda o mana sincera, generoasa si hotarata spre ceilalti. Doar asa va putea creste spiritual. Floarea Mimulus guttatus il va ajuta pe acest drum.

Articol din categoria Terapia florala Bach

Autor: Ricardo Orozco Diaz

Sursa :http://www.anthemon.es

Traducerea : Didina Iordache

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole