Toti dorim sa ne simtim bine cu noi insine dar pentru asta e nevoie sa avem un inalt nivel de stima de sine. Numai ca, intr-o societate ca a noastra care cultiva alte valori, legam fericirea si starea noastra de bine de factori externi precum banii, puterea, frumusetea, succesul, faima, etc.

Autostima este ansamblul de sentimente, ganduri si experiente pe care le-am acumulat de-a lungul vietii si care fac sa ne consideram demni de a fi valorati, apreciati, iubiti pentru noi insine, indiferent de ceea ce suntem in exterior. Am putea spune ca autostima este strans legata de iubirea neconditionata de sine.

Sentimentele de valoare si acceptare incep sa se formeze inca din timpul vietii intra-uterine, iar emotiile pe care mama le traieste sau pe care noi i le producem (iubire si acceptare, sau , din contra, frica si refuz) raman inregistrate, ca o amprenta, in noi. Apoi, parintii sau alte persoane cu autoritate asupra noastra, vor fi elemente-cheie in dezvoltarea autostimei. Daca de mici ni s-a spus, de exemplu, ca nu suntem buni de nimic si ca tot ceea ce facem este rau, aceasta va fi baza sistemului nostru de credinte si, prin urmare, va naste sentimente de lipsa de incredere si de valoare, ca nu suntem corespunzatori si care ne vor afecta in toate aspectele vietii: serviciu, relatii afective, prietenii, sexualitate, etc.

florile lui bachPrin urmare, ceea ce gandesc altii despre noi va fi mai important decat ce gandim noi insine si vom cauta in ceilalti afectiunea, recunoasterea, acceptarea pe care noi nu le manifestam fata de propria noastra persoana.

Persoanele cu autostima scazuta se simt nesigure, pentru ca nu au incredere in propriile abilitati sau capacitati. Nu reactioneaza foarte bine in fata frustrarilor si le este dificil sa infrunte provocari, situatiile noi provocandu-le nesiguranta si anxietate. Au nevoie de aprobarea celorlalti, ajungandu-se chiar la dependenta afectiva. Pentru ca nu se iubesc pe ele si nici nu dispun de o autoevaluare corecta, se simt inferioare si se demoralizeaza usor, de fiecare data cand nu reusesc ceva.

In schimb, persoanele cu autostima ridicata au reusit sa dezvolte autoconstienta emotionala, au incredere in propriile abilitati si au o viziune realista despre ele insele. Asta le ajuta sa infrunte noi provocari, sa-si asume riscuri si sa treaca peste dificultati. Nu depind de parerea celorlalti, stiu sa accepte frustrarile si invata din esecuri. Se accepta si se valoreaza pozitiv. Sunt fidele lor insele si evita sa devina dependente sau sa controleze.

Din fericire, nivelul de autostima al fiecaruia poate creste si, apeland la instrumente corespunzatoare, avem posibilitatea sa ne iubim si sa ne respectam mai mult. Sistemul terapeutic al Dr. Edward Bach este unul dintre ele, multe dintre cele 38 de remedii florale Bach tratand sabloane mentale si emotionale relationate cu lipsa sau nivelul scazut al respectului de sine. Astfel, iata cateva exemple:

Pine: sentiment de vinovatie si lipsa de merit. Nivelul de autostima este foarte scazut, simte ca nu merita sa fie fericit, sa aiba placeri sau experiente pozitive. Autopedepsirea poate fi un mecanism compensatoriu sau implicarea in relatii umilitoare sau degradante.

Larch: sentiment de inferioritate, incapacitate sau handicap. Frica de esec. Lipsa de incredere in sine. Subevaluare. Neadecvat. Se evita proiecte sau provocari din convingerea ca vor esua.

Centaury: carenta afectiva. Supunere. Vointa slaba. Relatii de dependenta. Nevoia de acceptare. Frica de respingere si de singuratate. Nu stie sa puna limite, sa se impuna. Poate sf?rsi prin a fi tiranizat de cei cu caracter mai puternic.

Crab Apple: autostima scazuta datorita problemelor de imagine de sine. Rusine. Sentiment ca nu este demn. Neacceptare. Senzatie de murdarie si impuritate. Repulsie. Atentie exagerata pentru detalii. Perfectionism.

Gentian: personalitate negativa/negativista. Se identifica cu esecul. Pesimism. Scepticism. Descurajare. Lipsa de motivatie. Slaba toleranta a frustrarilor.

Mimulus: evitare. Frica de refuz. Nesiguranta. Fobie sociala, anxietate in public. Izolare. Introvertire. Timiditate.

Acestea sunt doar cateva exemple, pentru ca fiecare persoana, in functie de personalitatea, caracterul propriu si de modul de a reactiona in fata celor intamplate, va avea nevoie de o combinatie de Flori specifice, de un remediu personalizat. Nu exista o formula generica, de altfel remediile prescrise vor trebui sa se adapteze la schimbarile survenite pe parcursul procesului terapeutic.

Autostima este cheia de bolta a tuturor relatiilor noastre, fie ca sunt de maternitate/paternitate, de fraternitate, de iubire, de munca, etc. Dar tot ea arata cum este si cea mai importanta dintre ele: cea cu noi insine si, implicit, cea cu Dumnezeu!

Preluare dupa Raquel Gonzalez - http://revistavital.blogspot.com/2012/05/terapia-floral-y-autoestima-todos.html

Traducerea: Didina Iordache

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole