Lipitorile medicinale sunt remedii prezente in cabinetele de naturopatie, dar si in sectiile chirurgicale din marile spitale.

Aceasta practica veche este in concordanta cu cele mai recente progrese in medicina moderna, cum ar fi grefele de piele sau de organe. Beneficiile lipitorilor se extind in mai multe domenii, in special pentru tratarea tulburarilor de circulatie.

Lipitorile medicinale

Lipitoarea medicinala este o vietate nevertebrata care apartine familiei de viermi inelati (cu inele): anelidele. Acesta este un var al ramelor din gradinile noastre.

O lipitoare adult, de 3 la 4 ani, are o greutate de 3g si masoara aproximativ 10 cm lungime si 1,5 cm latime. Aceasta se poate retracta pentru a lua o forma de maslina si atunci va masura jumatate din lungimea sa.

Din aproximativ 600 de tipuri de lipitori, doar 15 sunt folosite in medicina. Cea mai folosita terapeutic este lipitoarea medicinala sau Hirudo medicinalis, care da numele sau hirudoterapiei. Lipitoarea verde si lipitoarea gri sunt de o calitate egala in terapie.

Lipitoarea medicinala este cunoscuta apentru proprietatile sale terapeutice. Principiul este simplu, micul animal frumos irizat, se lipeste de pielea fiintelor umane pentru a le permite sa elimine o cantitate mica de sange si o multime de toxine. In timpul procesului, lipitoarea creste considerabil in marime si in cele din urma, atunci cand acesta este satula, se detaseaza.

Efectul lipitorilor este atat de benefic, incat multe spitale il folosesc, inclusiv Spitalul Universitar Vaudois, si Spitalul Universitar din Geneva. In Elvetia, hirudoterapia este foarte dezvoltata. In Germania, se practica chiar si in noile spitale. Mai nou, foarte la moda, au fost deschise catedre de invatare a acestei materii in Germania, Anglia, Rusia.

hirudoterapiaHirudoterapia este inca parte din medicina traditionala in mai multe tari, cum ar fi Rusia, Turcia si India, pentru a incerca tratarea venelor varicoase, tendintei, artritei, vanatailor, abceselor si chiar accidentelor vasculare cerebrale.

In Franta, utilizarea de lipitori este recunoscuta de industria farmaceutica, in special in chirurgia reconstructiva, atunci cand se fac reimplantari de organe si grefe de piele.

In timp ce lipitoarea este o revenire treptata la medici si farmacisti, dupa treizeci de ani, aceasta a si-a castigat locul sau in sectiile de chirurgie reparatoare si traumatologie. In Statele Unite, lipitorile sunt numite "asistenti medicali." Aplicarea lipitorilorilor previne riscul de necroza prin congestie venoasa in timp ce fluxul de sange redevine  normal in grefa.

Aplicatiile practice ale hirudoterapiei evidentiaza, de asemenea, patologii mult mai frecvente care pot fi tratate intr-un cabinet medical sau la un doctor naturist. Dar aceasta abordare este inca foarte noua in Romania si doar cativa terapeuti o apractica. In general, aceasta este inca la inceputul renasterii acestui tratament.

Hirudoterapia

Dominique Kaehler Schweizer este un medic specializat in psihoterapie si medicina traditionala europeana. Ea practica in Elvetia, de peste 30 de ani si a reusit sa imbine traditiile naturopatice germane si franceze.

Licentiata in educatia adultilor, ea invata medicina pe baza de plante si tehnici drastice de purificare (hirudoterapia, sangerarea si ambutisarea) in propriul sau institut si in mai multe scoli naturopatice elvetiene. De asemenea, s-a dedicat studiului lipitorilor medicinale in Elvetia. Ea este cea care a format terapeutii de la Clinica Alternativa, care practica tratamentele prin hirudoterapia.

"Aceste veritabile farmacii ambulante" au fost umbrite in secolul al XIX-lea de aparitia medicinei celulare insotita de medicina umorala. "Astazi, spune Dominique Kaehler Schweizer, balanta si-a recapatat echilibrul, starea de spirit si-a reluat locul alaturi de celule!"

"Lipitorile, spune doctorul, fac o treaba remarcabila de purificare, curatare intre celule, unde se depun deseurile de la metabolism si in mediul dimprejur. Mai mult, saliva lor are efecte anticoagulante, anti-inflamatorii si anestezice." (Extras din „Tribuna de Geneva, 17 octombrie 2009, "Lipitorile revin in forta ")

Sugand sangele, lipitorile injecteaza substante farmacologice active si benefice. La inceput, ele produc un anestezic care le permite sa "muste" prin piele, fara a provoca durere. Muscatura lipitorii arata ca o intepatura de urzica care persista cateva minute, apoi durerea dispare. Apoi, ea secreta saliva complexa (hirudin) a carei formula, in prezent, nu este complet cunoscuta. 

Saliva de lipitori contine peste 100 de substante bioactive, cele mai importante fiind hirudina: (cu efect anticoagulant), anestezina, antibioticele si hialuronidaza.

Ce faci cand nu poti folosi lipitori?

vein care pentru variceTotusi nu intotdeauna este usor sa avem acces la lipitori pentru tratament, sau poate avem ceva retineri sau chiar ne este teama de lipitori, dar avem o problema de sanatate ce ar putea fi rezolvata cu ajutorul salivei de lipitori. Si pentru aceste situatii exista solutii, exista diferite preparate medicale ce au in compozitie extracte din saliva de lipitori. De exemplu daca ai probleme cu: varice, tromboflebita, hemoroizi, o circulatie perfierica deficitara, mastoza, vanatai, hematoare, simti picioarele grele sau ai o entorsa poti folosi gelul Vein Care de la Calivita, care are in compozitie hirudina extrasa din saliva de lipitori si extract din planta Siegesbeckia Orientalis. Vein Care este sub forma de gel si poate fi comandat de pe site-ul www.cali.ro.

Actiune de purificare

Primul efect subliniat de hirudoterapie este beneficiul sangerarii. Efectul de sangerare este depurativ, decongestionant, anti-inflamator si relaxant.

In plus, ea produce o hemodilatatie, creste fluxul limfatic si in final stimuleaza producerea de celule sanguine.

Sub actiunea anticoagulant, efectul decongestionant continua timp de 12-14 de ore. Rezultatele sunt rapide si impresionante. Dupa tratament, sangerarea continua de la 2 la 12, iar pacientul isi pierde aproximativ aceeasi cantitate de sange care a fost absorbita de lipitori.

Actiune terapeutica

Efectul "Sangerarii" este foarte interesant in sine, dar este totusi secundar in comparatie cu beneficiile salivei pe care lipitoarile o injecteaza in corpul gazdei sale.

Aceasta saliva contine mai mult de 60 de enzime cu numeroase proprietati: substante anti-inflamatoare, antibiotice si analgezice.

Una dintre enzimele, Hirudina este sintetizata si utilizata ca un medicament anticoagulant.

O  alta substanta, benefica a lipitorilor medicinale, dizolva fibrina, principala componenta a cheagurilor de sange. Saliva lipitorilor poate, prin urmare, nu numai sa previna formarea de tromboza, dar poate, de asemenea, sa dizolve cheagurile de sange deja formate.

Lipitorile sunt utile pentru a remedia situatiile de congestie, inflamatie, durere. Aproximativ 120 boli si maladii pot fi tratate cu lipitori.

  • Varice, hemoroizi, vanatai

  • Inflamatie, zona zoster, furuncule, tendinita, osteoartrita

  • Dureri cum ar fi durerile de spate si nevralgilei, stazele venoase

  • Dar, de asemenea, dureri de cap, dureri de urechi, tinitus, afectiuni ginecologice, traumatisme post-operatorie, hipertensiune ...

Rezultatele tulburarilor pe care le poate rezolva aceasta terapie veche sunt adesea spectaculoase. Osteoartrita genunchiului este cel mai bun exemplu, "cu 80% sanse de reusita, lipitorile sunt cel mai bun tratament inainte de proteza", spune dr. Kaehler Schweizer.

O sedinta de hirudoterapie dureaza aprox 20 de minute pentru un  furuncul, pana la o ora si jumatate pentru tratamente mai complexe. Astazi lipitorile medicinale sunt derivate din culturi de laborator controlate. Odata ce tratamentul este complet, lipitoarea hranita si multumita este distrusa prin congelare sau retrimisa la laborator, unde isi sfarseste viata intr-un acvariu de lipitori aflate la pensie.

Prima indicatie: tratamentul bolilor venoase.

tratament cu lipitori"Datorita proprietatilor sale de hemodilatatie, anticoagulante si vasodilatatoare, lipitoarea se dovedeste a fi o prima alegere, mai ales pentru cazurile de slaba circulatie sanguina locala. Lipitorile sunt folosite pentru a trata afectiuni circulatorii si boli venoase (varice, flebite), sau pentru a trata pacientii care au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral. In plus, asa cum activeaza circulatia, hirudoterapia poate accelera vindecarea". "Arte.tv" Lipitorile in serviciul de medicina.

Datorita capacitatii lor de a calma capilarele unde exista staza, lipitorile sunt recomandate in caz de varice si tromboflebita. Prima instalare se va face mai intai la nivelul bazinului pentru a facilita cresterea de sange in picioare.

Senzatia de picioare grele si de cheagurile superficiale dispar.

Totusi, lipitorile nu vor fi suficiente pentru a trata tromboza profunda exista si tratament anticoagulant, sistematic.

Articol Extras din Practici de sanatate, Jurnalul de Medicina Naturala

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole