Hormonii de crestere (HGH) sunt proteine formate din aproape 190 de aminoacizi, care sunt sintetizati si secretati de celule numite somatotropine, in glanda anterioara pituitara. Este un participant major in procesul de control al catorva complexe fiziologice, inclusiv cresterea si metabolismul. Hormonul de crestere este de asemenea de un interes considerabil ca medicament, atat la oameni cat si la animale.

Un concept critic in intelegerea activitatii hormonului de crestere este acela ca are doua tipuri distincte de efecte:

- Efectele directe, care sunt rezultatul legarii receptorilor hormonului de crestere de celulele tinta. Celulele grase (adipocitele), de exemplu, au receptori de hormon de crestere, iar acesta ii stimuleaza pentru a descompune trigliceridele si a suprima abilitatea lor de a lua si acumula lipidele.

- Efecte indirecte, care sunt mijlocite in primul rand de insulina (IGF-I), un hormon care este secretat de ficat si alte tesuturi, ca raspuns al hormonului de crestere.
Pastrand aceasta distinctie, putem discuta cele doua roluri majore ale hormonului de crestere si IGF-I in fiziologie.

Efectele hormonului de crestere in crestere

Cresterea este un proces foarte complex si cere coordonarea actiunilor catorva hormoni. Rolul major al hormonului de crestere este acela de a stimula ficatul si alte tesuturi sa secrete IGF-I. Acesta stimuleaza proliferarea de chondrocite (celule cartilaginoase), rezultand cresterea oaselor.

De asemenea, IGF-I se pare ca este un pion principal in cresterea muschilor. Stimuleaza atat diferentierea cat si proliferarea mioblastului. Stimuleaza amino acizii acumulati si proteina sintetizata in muschi si in alte tesuturi.

Efectele metabolice ale hormonului de crestere

Hormonii de crestere au un efect important in metabolismul proteinelor, lipidelor si carbohidratilor. In unele cazuri, a fost demonstrat un efect direct al acestora, in altele IGF-I se crede ca este principalul mediator, iar in altele se pare ca actioneaza si efectele directe si cele indirecte.

Controlul secretiei de hormoni de crestere

hormoni de crestereProductia de hormoni de crestere este influentata de multi factori, inclusiv stres, exercitii, nutritie, somn si insusi hormonul de crestere.

- Hormonul ce stimuleaza eliberarea de hormoni de crestere (GHRH) este o peptida hipotalamica ce stimuleaza atat sintetizarea cat si secretia de hormoni de crestere

- Somatostatina (SS) este o peptide produsa de cateva tesuturi din corp, inclusiv in hipotalamus. Somatostatina inhiba eliberarea hormonului de crestere ca raspuns la GHRH si la alti factori stimulatori , cum ar fi concentratia de glucoza din sange.

- Ghrelin este un hormon peptida secretata de stomac. Ghrelin se ataseaza la receptorii somatotrofici si stimuleaza secretia hormonului de crestere.

Secretia de hormoni de crestere depinde totodata de cantitatea de IGF-I existenta. Nivelul ridicat de IGF-I din sange duce la descresterea secretiei de hormoni de crestere, nu numai prin suprimarea directa de somatotropine, dar si prin stimularea eliberarii de somatostatin din hipotalamus.
Hormonii de crestere raspund de asemenea la inhibarea secretiei de GHRH si probabil are un efect inhibitor direct si asupra secretiei de somatotropine.

Deficienta de hormoni de crestere, ca de altfel si excesul, arata semnele foarte vizibile ale rolului acestui hormon in fiziologia normala. Cateva boli pot reflecta leziuni atat in hipotalamus cat si in glanda pituitara sau in celulele tinta. O anume deficienta poate rezulta nu numai din productia de hormoni, dar si din raspunsul celulelor tinta la hormon.

 

1. Deficitul hormonului de crestere la copil - DHCC

Deficitul de hormon de crestere (DHC) este o afectiune in care organismul copilului nu produce hormon de crestere in cantitati suficiente, ceea ce are drept consecinta retardul de crestere. Deficitul de hormon de crestere poate fi prezent la nastere, sau poate aparea in orice moment pe parcursul copilariei. De obicei este cauzat de insuficienta glandei hipofizare care nu produce o cantitate suficienta de hormon de crestere.

 

2. Deficitul hormonului de crestere la adult - DHCA

Hormonul de crestere are un rol important in perioada adulta intervenind in:

- Reglarea metabolismului si a compozitiei corporale (cresterea masei musculare si scaderea tesutului adipos),

- Mentinerea fortei  fizice / nivelului de energie si a unei stari generale de bine,

- Scaderea riscului de afectiuni cardio-vasculare.

Efectul secretiei excessive de hormoni de crestere este foarte dependent de varsta si se observa doua dereglari distincte:

- gigantismul – care este rezultatul secretiei excesive a hormonului, care incepe in copilarie sau adolescenta

- acromegalia - care rezulta din secretia excesiva a hormonului la adulti, de obicei ca rezultat al unei tumori a gladei pituitare.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole