Lecitina este o lipida care este constituita in mare parte din colina, dar include si inositol, fosfor si acid linoleic. Lecitina ajuta la prevenirea ateosclerozei, protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, imbunatateste functiile creierului, pastreaza sanatosi ficatul si rinichii, ajuta la absorbtia tiaminei si vitaminei A si poate chiar ajuta la repararea celulelor hepatice deteriorate de alcoolism. Acest nutrient este esential pentru fiecare celula din corpul omenesc.

Colina si inositolul din lecitina protejeaza impotriva rigidizarii arterelor prin promovarea procesarii normale a grasimilor si colesterolului. Lecitina ajuta grasimile si colesterolul sa se combine cu apa pentru a putea trece prin corp, fiind o solutie mai buna decat potentiale riscuri ca acestea sa se depoziteze in inima sau ficat. Prin emulsionarea colesterolului din sange lecitina il impiedica sa se depuna pe peretii vasculari si previne aparitia aterosclerozei, deci indeparteaza pericolul atacului cardiac sau cerebral. Desi este o substanta grasa, este si emulgator. Membranele celulelor, tecile de protectie din jurul creierului si celulele nervoase contin de asemenea acesti acizi grasi esentiali.

Concentratia scazuta de lecitina in bila este principala cauza a formarii calculilor biliari.

Colina gasita in lecitina ajuta corpul sa produca acetilcolina, o substanta care actioneaza ca un mesager chimic al sistemului nervos si care este esentiala pentru functia de memorie a creierului. Studiile au aratat ca persoanele care au folosit lecitina ca si supliment au avut o imbunatatire semnificativa in testele de memorie, fata de cei care au beneficiat de substante placebo. Dr. Safford, cel care a efectuat aceste studii, a aratat ca suplimentele de lecitina si colina par a stimula efectiv memoria. A remarcat de asemenea faptul ca beneficiile pentru sanatate sunt vizibile aproape imediat si a facut o comparatie cu alcoolul, care traverseaza bariera hemato – encefalica si produce o reactie imediata.

lecitinaLecitina este importanta si in perioada sarcinii, fiind indispensabila pentru formarea creierului fatului. Specialistii sustin ca exista o stransa legatura intre cantitatea de lecitina asimilata de mama in timpul sarcinii si sansele ca bebelusul sa capete o capacitate intelectuala mult mai buna. De asemenea, o doza suficienta de lecitina ajuta ca bebelusul sa fie mai sanatos psihic si fizic.

Consumul de lecitina protejeaza pielea, ii mentine elasticitatea si aspectul sanatos. Sa observat ca aplicare de preparate ce contin ulei de lecitina (din soia si alte seminte) previne aparitia eczemelor si stopeaza caderea parului.

Surse de lecitina

Lecitina se gaseste intr-o mare varietate de alimente. Cele mai bune surse de lecitina sunt: varza, conopida, nautul, fasole verde, linte, soia, porumb, mazare, ficat de vital, oua, drojdie de bere, cereale, legume, peste si germeni de grau. Se foloseste de asemenea ca aditiv alimentar la inghetata, margarina, maioneza si batoane de ciocolata.

Lecitina este disponibila atat ca supliment natural cat si in forma sintetica. Luand o capsula de 1200 mg inainte de masa, aceasta poate ajuta organismul la digerarea grasimilor si vitaminelor solubile din grasimi, cum ar fi vitamina A, vitamina E si vitamina D. Atat lecitina din soia cat si cea pe care o gasim in oua sunt valabile. Lecitina din oua poate ajuta la usurarea simptomelor in SIDA, herpes, sindromul oboselii cronice, ca si la alte boli autoimune, dar cercetarile in aceste domenii de tratament cu lecitina nu sunt concludente in acest moment.

Cui recomandam lecitina?

- persoanelor care depun activitate intelectuala intensa.

- persoanelor care au nivelul colesterolului sanguin la limita superioara a normalului.

- celor care consuma in exces grasimi de origine animala.

- persoanelor care au probleme biliare.

- persoanelor obeze.

Doza recomandata de lecitina este de 4 g zilnic, iar persoanele stresate trebuie sa dubleze cantitatea de lecitina (8 g zilnic), pentru a-si putea mentine sistemul nervos in stare buna de functionare.

Supradoza de lecitina poate cauza ameteli, greata, varsaturi. In concluzie, este de preferat sa nu luati doze mari din acest supliment fara sa consultati in prealabil un medic.

Suplimente alimentare cu lecitina

Daca ai constatat ca ai un deficit de lecitina sau urmeaza sa ai anumite activitati pentru care creste necesarul te poti orienta si spre diferite suplimente alimentare, ar trebui sa alegi acele suplimente ce contin doar substante naturale, si eventual au in compozitie si alte vitamine sau minerale de care ai nevoie.

Super Soya Lecithin de la CaliVita disponibil in doua variante de 100 si 250 de capsule. O capsula contine lecitina din extract de soia 1200 mg, din care: Fosfatidilcolina 180 mg, Fosfatidiletanolamina 156 mg si Fosfatidilinozitol 120 mg. Poate fi comandata pe site-ul www.cali.ro 

Cholestone este un produs cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce colesterolul rau, avand in acelasi timp, o protectie antioxidativa. Si cum este normal pentru un produs ce are ca scop diminuarea concentratiei de colesterol are in compozitie si 100 mg de lecitina/ Poate fi comandat pe www.cali.ro

Energy & Memory este un supliment natural conceput pentru imbunatatirea functiilor cognitive si a puterii de concentrare. Contine extracte de plante, vitamine si minerale care, prin actiunea lor sinergica, invioreaza psihic si fizic. Pe langa restul componentelor are si 100 mg de lecitina si poate fi comandat de pe site-ul www.cali.ro

Slim Formula este un supliment alimentar complex, conceput pentru a reduce greutatea corporala. Consumul pe o durata indelungata de Slim Formula poate avea ca efect un aspect fizic armonios, doar in masura in care si noi suntem dispusi sa anumite schimbari in modul nostru de viata. Pe langa alti compusi Slim Formula mai contine si 50 mg de lecitina. Poate fi comandat pe www.cali.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole