Magneziul este esential pentru numeroase functii ale corpului. Dar el este cel mai bine cunoscut pentru mentinerea echilibrului nervos si muscular. Pentru a evita oboseala si stresul, cel mai bine este sa nu va lipseasca magneziul. Dar cum sa alegem cele mai bune surse alimentare pentru acest mineral? Iata sfaturile noastre!

Magneziul este un mineral vital. El actioneaza ca factor de relaxare.

Magneziu, un mineral multifunctional

Magneziul este prezent in aproape toate celulele corpului, unde participa printre altele la peste 300 de reactii enzimatice. In total, organismul contine aproximativ 25 g din acest mineral: 60% este stocat in oase, care ajuta la mentinerea structurii. Un sfert este utilizat de catre muschi, unde contribuie la relaxarea musculara. Restul este distribuit atat in creier cat si organele-cheie, cum ar fi inima, ficatul sau rinichii: magneziul este folosit pentru transmiterea impulsurilor nervoase, pentru fabricarea de proteine si pentru reglarea ritmului cardiac. O alta virtute importanta este ca are un efect de reglare asupra tranzitului intestinal si prin urmare, este indicat pentru sugarii care sufera de constipatie.

Care sunt nevoile de magneziu?

Necesitatile de magneziu variaza in functie de varsta si sex. Ele cresc in special la femeile gravide, femeile care alapteaza si persoanele in varsta. In cazul activitatii fizica intense, nevoile sunt, de asemenea, mai mari, deoarece prin producerea de transpiratie de elimina cantitati semnificative de magneziu.

 Dozele recomandate de magneziu :

Copii de la 1 la 3 ani

80 mg

Copii de la 4 la 6 ani

130 mg

Copii de la 7 la 9 ani

200 mg

Copii de la 10 la 12 ani

280 mg

Adolescenti de la 13 la 15 ani

410 mg

Adolescente de la 13 la 15 ani

370 mg

Adolescenti de la 16 la 19 ani

410 mg

Adolescente de la 16 la 19 ani

370 mg

Barbati adulti

420 mg

Femei adulte

360 mg

Persoane mai in varsta de 75 de ani

400 mg

Femei insarcinate (al 3-lea trimestru)

400 mg

Femei care alapteaza

390 mg

Feriti-va de deficitul de magneziu!

Romanii nu consuma suficiente alimente bogate in magneziu:  aproape una din 4 femei si  unul din 6 barbati au carente de magneziu! Aceste situatii apar ca urmare a unor factori: tinrea unei diete restrictive de mai multe ori pe an, care excepteaza amidonul, painea, ciocolata si fructele uscate de teama de a nu va ingrasa, un regim alimentar dezechilibrat, cu un exces de produse rafinate si industriale din coca. Abuzul de alcool si stresul cronic, de asemenea, limiteaza acoperirea nevoilor de magneziu. Principalele semne ale acestui deficit sunt: oboseala persistenta, sentimente de tensiune si stres. Uneori, apar simptomele mai important cum ar fi insomnie, crampe sau chiar palpitatii.

Deficitul de magneziu poate fi "tratat" cu ajutorul suplimentelor alimentare ce contin magneziu

In schimb, consumul excesiv poate duce la probleme ale tranzitului intestinal. Puteti evita acest lucru prin luarea anumitor masuri de precautie. Exista produse cu doze mici in care magneziul este inclus intr-o amiloidoza vegetala, care imbunatateste toleranta intestinula.

Magneziul: alegeti bine alimentele

Organismul nu are rezerve de magneziu, asa ca trebuie sa ii aducem aporturi in mod regulat si in fiecare zi pentru a-i satisface nevoile. Cele mai multe plante contin magneziu, in special semintele, cum ar fi migdalele, alunele si cacaoa. Cerealele nerafinate, legumele si fructele uscate concentreaza, de asemenea, cantitati foarte mari de magneziu. Nu mai vorbim de unele ape minerale, care contin mai mult de 50 mg de magneziu pe litru.

In practica, trebuie sa consumam in fiecare zi, o farfurie de alimente care contin amidon, echivalentul a jumatate de bagheta si 4 la 5 fructe si legume. Pentru a face o realimentare de magneziu pe saptamana, este suficient doar sa adaugati in alimentatie legume uscate o data sau de doua ori pe saptamana si o bucata de ciocolata neagra din cand in cand. Magneziul din apa constitue, de asemenea, un complement bun pentru consumul de zi cu zi.

Continutul de magneziu ale unor produse alimentare

- Doua felii de paine integrala (40g): 32 mg

- O portie de orez brun fiert (125g): 54 mg

- O portie de linte (200g): 64 mg

- O farfurie de spanac (200g): 92mg

- O banana:  45 mg

- 5-6 prune uscate (50g): 20 mg

- Un pumn de migdale (30-40g): 90 mg

- O tableta de ciocolata neagra (30g): 34 mg

Cu o dieta echilibrata si variata, cerintele de magneziu sunt usor de indeplinit. Este suficient un consum de legume, cereale nerafinate si apa!

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole