Ia măsurile corecte dupa ospatul de Paste!
De Paste in aproape toate familiile masa de paste este incarcata cu multe mancaruri...
Oregano (denumirea ştiinţifică: Origanum vulgare), cunoscut şi sub denumirea de Şovârv, este o specie din genul Origanum, familia Lamiaceae. Este o plantă aromatică ierboasă, perenă care creşte pe solurile calcaroase din zona mediteraneană.
Această plantă, considerată o sursă valoroasă de compuşi naturali cu efecte terapeutice benefice sanătăţii, a constituit un subiect de interes pentru cercetători, mai ales în ultima decadă, care în urma unor studii ştiinţifice au arătat că Oregano posedă numeroase proprietăţi farmacologice, precum antifungice, antibacteriene, antioxidante, antiagregante, antiinflamatoare, stimulante al digestiei şi antiseptice.
Uleiul volatil de oregano este cunoscut ca fiind foarte activ împotriva Escherichia coli şi, de asemenea, prezintă efect antimicrobian asupra unor microorganisme patogene, precum: Salmonella (S. choleraesuis, S. typhi, S. typhimurium) şi a altor specii de bacili gram-negativi înrudiţi, de tipul: familia Enterobacteriaceae, Helicobacter pylori, Proteus vulgaris, şi Klebsiella pneumoniae.
Principalii componenţi ai uleiului de Oregano sunt: carvacrol, timol şi p-cimen:Carvacrolul este un fenol din clasa monoterpenelor şi constituie componentul majoritar din uleiul volatil extras din plantele Oregano şi Cimbru, precum şi din alte specii înrudite.
Carvacrolul este inclus în categoria aditivilor alimentari sănătoşi şi se foloseşte ca agent de aromatizare la prepararea dulciurilor, băuturilor şi gumei de mestecat. Din punct de vedere farmacologic, acest compus posedă o gamă largă de efecte terapeutice, cum ar fi: efect anti-inflamator, antioxidant, antitumoral, anti-microbian, antibacterian şi antiviral.
Acţiunea antioxidantă a carvacrolului este echivalentă cu cea a acidului ascorbic şi a vitaminei E, conform rezultatelor unor studii realizate în acest sens.În ultimul timp, efectul antitumoral al carvacrolului a devenit subiect ţintă pentru cercetători. Numeroase studii privind efectul anti-tumoral al carvacrolui au fost descrise în literatura de specialitate.
Conform rezultatelor obţinute, efectul anti-proliferativ al carvacrolului a fost dovedit în cazul liniilor celulare de cancer de plamân uman, linii celulare de leucemie, linii celulare de melanom de şoarece, de cancer metastatic de sân uman şi cancer hepatocelular uman. Unul dintre mecanismele implicate în obţinerea efectului antitumoral este inducerea morţii celulare (apoptoză) prin producerea de disfuncţii la nivel de mitocondrie.
Un grup de cercetători din India, condus de profesorul K.V. Pugalendi a arătat efectele hepatoprotectoare ale carvacrolului într-un studiu realizat pe şobolani cu hepatotoxicitate indusă, efecte comparabile cu cele ale silimarinei, medicament standard în terapia hepatotoxicităţii. Rezultatele descrise în studiile de specialitate prezentate mai sus, confirmă, de fapt efectele cunoscute încă din antichitate ale uleiului esenţial de Oregano, la care se adaugă noi efecte benefice sănătăţii, de o importanţă vitală.
Planta Oregano poate fi considerată un adevărat izvor de sănătate datorită gamei largi de efecte terapeutice asupra unei patologii variate. Daca vrei sa beneficiezi de calitatile terapeutice ale uleiului de oregano, poti procura de pe site-ul www.Cali.ro, o sticluta Oregano Oil, ce contine 30ml ulei de oregano natural.
sursa: calivita.com