Polenul platelor este o pulbere foarte fina ce contine mici graunte imposibil de vazut cu ochiul liber. Aceasta pulbere, latura masculina a procesului reproducator al plantelor, se formeaza pe staminele florilor si poate fi transportat fie de vant fie de insectele venite in cautare de hrana. Aici, albinele sunt poate cele mai cunoscute transportatoare de polen, insa rolul lor nu se opreste doar la recoltare si transport, ele fiind de asemenea implicate si in procesul de transformare a polenului in miere si in alti compusi extrem de utili in tratementele naturiste.

Polenul, sursa de sanatate

Apreciat pentru valorea sa dietetica dar mai ales pentru valentele sale terapeutice, polenul isi gaseste din ce in ce mai mult loc in tratamentele moderne fie ele naturiste sau apartinand de medicina clasica. Este interesant de mentionat aici ca si pastura, o forma de polen prelucrata partial de albine in stupi a ajuns sa fie apreciata datorita proprietatilor sale. Pastura este poate cel mai valoros produs al stupului, dar si cel mai putin cunoscut. Un alt produs apicol realizat din polen este laptisorul de matca.

Indiferent insa de forma in care este administrat, polenul este bogat in vitamine si minerale, cercetarile mai recente evidentiind insa si cantitati insemnate de aminoacizi, toate acestea fiind continute in concentratii suficiente pentru a trata inclusiv carentele de proteine, avitaminozele sau starile de anemie.

polen din floriFemeile insarcinate sunt o alta categorie importanta de persoane ce pot beneficia de pe urma polenului si a pasturii, aceste doua surse naturale de sanatate fiind recunoscute pentru calitatile benefice in inlaturarea oboselii la gravide, crescand in acelasi timp calitatea laptelui matern la femeile ce deja au nascut si se afla acum in perioada de alaptare.

Terapia cu polen

O chestiune foarte importanta la polen este gradul de prospetime. Astfel, la doar 5 ore de la recoltare, polenul in forma cruda ajunge sa isi piarda peste jumatate din activitatea biologica propriuzisa. Tocmai de aceea exista cateva produse derivate, care datorita modului de preparare reusesc sa pastreze mai mult timp prospetimea produsului si efectectele benefice ale acestuia. Astfel, avem bauturi apicole pe baza de polen, polen amestecat cu miere pentru a forma o pasta omogena sau polenul granulat, toate la fel de eficiente in tratamentele naturiste.

In ceea ce priveste terapiile bazate pe polen, o buna parte dintre acestea sunt indreptate spre tratarea bolnavilor cu probleme la nivelul ficatului. Intr-adevar, afectiunile hepatice cum ar fi steatoza, hepatitele sau ciroza raspund bine la tratamentele cu polen si numerosi medici recomanda asemenea terapii pe termen lung. De asemenea, polenul mai este folosit si in afectiunel gastrice ca adjuvant pentru tratamentul de baza. Vorbim aici de colite, enterocolite, rezectii gastrice, diaree sau constipatie ori chiar tumori stomacale diagnosticate.

Si pentru ca discutam de tratamente, s-a descoperit ca polenul beneficiaza de o puternica actiune antiestrogenica excelenta atunci cand vine vorba de tratarea si ameliorarea unor forme de tumori mamare, fibrom uterin ori chiar fibroza mamara.

Si da, desi pare greu de crezut, polenul vine sa sprijine chiar si calitatea actului sexual, mai ales daca vorbim de disfunctii majore cum ar fi impotenta sau frigiditatea.

Contraindicatii ale polenului

Se recomanda ca in cazul anumitor categorii de populatie, administrarea de polen sa se faca cu precautie deoarece exista un oarecare risc de aparitie a unor reactii alergice sau ale unor tulburari in organism.

Mai intai, prima chestiune tine de cei care nu au mai urmat o terapie cu polen pana acum. Acestora li se recomanda folosirea unor prime doze mai mici astfel incat daca ar exista o problema, ea sa fie mult diminuata si usor tratabila. Cu toate astea, este cunoscut faptul ca insusi polenul este un excelent desensibilizator de alergii, deci asemenea cazuri ar trebui sa fie destul de rare.

La polul opus, tratamentul pe termen lung fara pauza este si el posibil periculos deoarece proprietatile polenului, pozitive in doze si cure controlate, pot exacerba ducand la tulburari hormonale.

Altfel, persoanele usor excitabile sexual sau psihic, cele nervoase si majoritatea celor cu disfunctii hormonale ar trebui sa evite polenul in timp ce obezii, cei cu colesterolul si glicemia crescute ar trebui sa urmeze o cura cu polen doar sub supravegherea unui medic sau nutritionist.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole