Alimentatia este primul medicament. Dar daca stim ca dusmanii sanatatii se ascund in farfurie, care sunt aliatii nostri? De mai multi ani, unor compusi le sunt atribuite toate virtutile: polifenolilor. Foarte abundenti in fructe si legume, ei protejeaza impotriva mai multor boli. Iata un ghid scurt.

Cum sa mancam si in acelasi timp sa ne mentinem sanatosi? Multi oameni de stiinta au studiat diferite alimente pentru a le determina virtutile.

Ce ziceti de polifenoli?

De ce ar trebui sa mancam cel putin cinci fructe si legume pe zi? Pentru vitamine? Desigur! Pentru minerale? Acestea vin de la sine ! Pentru fibre? Este evident! Dar exista si alti compusi esentiali, prezenti in multe plante? Ei bine, da, polifenolii! Aceste substante au proprietati antioxidante foarte importante pentru a lupta impotriva formarii de exces de radicali liberi in organism (substante care vor favoriza imbatranirea celulara). Prin acest mecanism, precum si prin alte mijloace care nu au fost inca elucidate, polifenolii ne protejeaza de multe boli.

polifenoli in fructe padure

Aliati impotriva imbatranirii

Polifenolii limiteaza aparitia anumitor afectiuni. Intr-o lucrare care a fost prezentata la conferinta "Polifenolii si sanatate" care a avut loc la Vichy, in noiembrie 2003, oamenii de stiinta au subliniat diferite proprietati ale acestor compusi:

  • Impotriva bolilor cardiovasculare. Polifenolii luati in timpul mesei lupta impotriva oxidarii colesterolului rau. Si acest lucru ar preveni fenomenele care provoaca infundarea arterelor.
  • Impotriva cancerului. Ca toti antioxidanti, polifenolii previn formarea de tumori. Intr-adevar, se va preveni formarea de agenti care produc mutatii genetice daunatoare.
  • Impotriva osteoporozei. Unii polifenoli pot actiona ca hormoni (de exemlu cei din soia). Desigur, rolul lor fata de scaderea masei osoase ramane controversata la om .

Unde se ascund polifenolii?

Ceai, ciocolata, vin ... Poate ati auzit de alimente care si-au facut o reputatie de alimente sanatoase, datorita continutului lor ridicat de polifenoli.

Dar, intr-un mod mai general, polifenolii principali ii gasim in fructe: mere, struguri. Pentru a va asigura ca alimentele contin polifenoli va puteti ajuta de culoare. Intr-adevar, pigmentii de pe fructele rosii sunt o clasa de polifenoli, antociani.

Nu consumati polifenoli in exces?

Atentie, insa, in ciuda beneficiile lor pentru sanatate, polifenolii nu trebuie sa fie consumati in exces. Daca nu stim inca dozele minime pe care ar trebui sa le consumam, cu atat mai putin cunoastem valorile pe care ar trebui sa nu le depasim. Singurul lucru demonstrat este ca un consum excesiv de polifenoli poate reduce absorbtia fierului de catre organism.

Cel mai bine este, probabil, sa respectam recomandarile Ministerului Sanatatii: cinci fructe si legume!

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Mai multe articole