Beta carotenul
Beta carotenul este un tip de pigment ce se gaseste in plante, mai ales in morcovi...
Vara ne pregatim sa mergem la plaja, iar una dintre principalele probleme care ne preocupa este cum sa ne bronzam cat mai repede, uniform si nu in ultimul rand fara riscuri in ceea ce priveste sanatatea. Fie ca te duci la plaja la mare, la munte sau pur si simplu ramai in oras sit e duci la strand, cu siguranta te-ai gandit ca ti-ar prinde bine un bronz natural pe piele cu ajutorul direct la soare. Cum poti sa te pregatesti de bronz cu beta-caroten?
Dar daca ai de gand sa te expui la soare trebuie sa te gandesti si la riscurile la care iti expui organismul in acest timp si trebuie sa te gandesti la ce ar trebui sa faci pentru a avea un bronz cat mai frumos si uniform, dar in acelasi timp sa i-ti mentii sanatatea pielii si a organismului.
Se vorbeste foarte mult despre beta-carotene ca despre catalizatoare ale procesului de bronzare. Beta-carotenul ca si substanta apartine unei familii de compusi numiti carotene sau carotenoide si se gaseste in fructele si legumele de culoare galbena sau rosie. El este transformat in organism in retinol (vitamina A) care este un antioxidant foarte necesar.
Beta-carotenul face parte din grupa compuşilor organici numiţi carotenoizi. Este un antioxidant important, si in plus, un precursor al vitaminei A. Din beta-caroten, in urma hidrolizei, rezulta doua molecule de retinol. Transformarea este influentata de mai multi factori, cum ar fi, de exemplu, furnizarea unei cantitati suficiente de vitamina A organismului, de aceea se si spune ca întotdeauna organismul produce exact cantitatea necesara de vitamina A. In cazul unui aport redus de vitamina A, transformarea beta-carotenului in vitamina A creste, in timp ce in cazul furnizarii unei cantitati suficiente de vitamina A, scade.
Utilizarea beta-carotenului poate fi foarte dezechilibrata, in funcţie de absorbtia grasimilor. Cantitatea necesara este influentata de stilul de viata, sex, cantitatea de vitamina A furnizata organismului in momentul respectiv, forma fizica, precum si alti factori (ex. varsta, afectiuni, sarcina, alaptare etc.)
Studiile medicale au aratat ca printr-un consum echilibrat de alimente bogate in beta-caroten, organismul poate beneficia de protectie impotriva radicalilor liberi - substante care distrug celulele. Aceasta protectie are un nivel mai ridicat atunci cand arganismul mai are la dispozitei alaturi de beta-caroten si vitaminele C si E.
Necesarul de beta-carotene se poate obtine si cu ajutorul suplimentelor alimentare, este indicat sa folositi doar suplimente care obtin carotenul din surse naturale cum ar fi cel de la Calivita Beta Carotene.
In afara de scopul terapeutic si profilactic, suplimentele de beta-caroten, care contin si D-biotina, acid pantotenic si vitamina E se iau si pentru protejarea pielii si se pare, pentru bronzarea acesteia in siguranta. Datorita emisiilor de raze ultra-violete, radicalii liberi se formeaza in mod constant insa beta-carotenul blocheaza actiunea acestora si previne deci degenerarea tesutului dermal.
D-biotina, substanta care se gaseste in suplimente, alaturi de beta-caroten, este o vitamina responsabila de o serie de procese metabolice si este indispensabila in regenerarea celulelor pielii.
Acidul pantotenic joaca un rol esential in cadrul metabolismului celular si in special al proceselor care au loc la nivelul pielii (fortificare, reconstruire).
Vitamina E are rol de protector celular si blocheaza actiunea agresiva a radicalilor liberi asupra membranelor celulare. Combinatia de beta-caroten si vitamina E este foarte eficienta pentru organism pe perioada verii.
Asadar, beta-carotenul, alaturi de celelalte substante protectoare, apara de actiunea radicalilor liberi organismul si pielea expusa razelor solare. De asemenea, este obligatorie aplicarea cremelor protectoare atat inainte cat si dupa expunerea la soare iar timpul de expunere directa si generala la soare sa fie limitat.
Cele mai importante surse alimentare de beta-caroten sunt alimentele de origine vegetala precum legumele si fructele de culoare verde, galbena si portocalie: morcov, spanac, salata verde, rosii, broccoli, pepene galben, piersici, cirese, macese. In general, cantitatea de beta-caroten existenta intr-o planta este direct proportionala cu intensitatea culorii acesteia.
Cosnumul de beta carotene va protejeaza pielea de expunerea la soare si astfel folosind si creme sau uleiurile de preotectie solara va puteti branza in siguranta. Puteti sa asigurati organismul cu necesarul de beta-carotene prin consumul de alimente bogate in beta-caroten sau prin consumul unor suplimente naturale ce contin beta-carotene cum ar fi cel produs de Calivita si numit Beta Carotene.
Sursa: CaliNews