Rhodiola Rosea este o planta ce poate atinge o inaltime de 12-30 de centimetri, cu frunze suculente, flori galbene, raspandita in zona Cercului Polar, din Scandinavia pana in Asia. Creste, de obicei, pe platourile nisipoase, la o altitudine mai mare de 3.000 de metri. Radacina sa este formata dintr-un rizom gros si ramificatii cu o grosime de 0,2 cm.  Pentru fabricarea suplimentelor alimentare, medicamentelor si cosmeticelor, se foloseste de preferinta rizomul, insa intreaga radacina contine o serie de substante benefice. Aceasta este numita si „radacina de aur” sau „radacina de trandafir”, deoarece, atunci cand o tai, raspandeste un miros de trandafir.

Rhodiola este utilizata in medicina populara de sute, ba chiar de mii de ani. A fost mentionata pentru prima data in scris in anul 77 i.e.n. Proprietatile sale medicale au fost descrise de medicul grec Dioscorides. Romanii si grecii antici o foloseau pentru combaterea oboselii, iar vikingii pentru cresterea rezistentei si impotriva mahmurelii, in timp ce eschimosii si laponii o mestecau dupa vanatorile lungi si extenuante, in drum spre casa. Renumele de planta medicinala si l-a capatat in Orientul Indepartat si Siberia. In aceste regiuni, a fost folosita pentru imbunatatirea rezistentei, cresterea longevitatii, a fortei si puterii celor care urmau sa se casatoreasca, de catre cei care isi doreau copii sanatosi, precum si in cazul diferitelor probleme gastrointestinale, pulmonare si nervoase. Pentru o scurta perioada de timp, s-a crezut chiar ca Rhodiola Rosea este un antidot pentru mult temuta „moarte neagra”. Reteta extractului din aceasta planta a constituit, timp de secole, un secret bine pastrat, pe care doar initiatii l-au putut afla.

Rhodiola RoseaIn 1961, Krilov, profesor la Academia Rusa de Stiinte, a desfasurat o serie de studii in Muntii Altai, si astfel a descoperit ca misterioasa „radacina de aur”, planta cu puteri tamaduitoare miraculoase, este chiar Rhodiola Rosea. Dupa aceasta descoperire, specialistii au inceput sa studieze planta in profunzime, cu metodele stiintifice standard. S-a dovedit ca extractul din aceasta planta este un adaptogen puternic, care ajuta atat la cresterea fortei psihice, cat si a celei fizice. Datorita acestor proprietati, Rhodiola a fost folosita in cadrul programului sovietic de cercetare a spatiului, din 1960, si a devenit rapid unul dintre remediile folosite de astronauti.

Firma Calivita a conceput un produs naturist Rhodiolin, ce are la baza chiar planta Rhodiola Rosea, si nu intamplator este unul dintre cele mai vandute produse ale companiei Calivita.

Rhodiola Rosea are mai mult de 50 de specii. Substantele sale active pot fi incluse in 6 grupuri: fenilpropanoide, derivati fenil-etanol, flavonoide, monoterpene, triterpene si acizi fenolici. Dintre acestea, grupul fenilpropanoide (rosine, rosavarine, rosarine) se intalneste in exclusivitate la speciile Rhodiola, acesta fiind unul dintre motivele importantei sale biologice deosebite (1986, Kurkin si Dubichev).

Planta Rhodiola Rosea a inceput sa fie folosita pentru prima data in 1965 in cazul afectiunilor sistemului nervos central, in special pentru cresterea fortei mentale, combaterea stresului, precum si ca psihostimulent, pentru imbunatatirea starii generale a organismului. S-a observat ca stimuleaza zonele cu actiune asupra functiilor de invatare si rememorare. Deoarece Rhodiola este bogata in fenoli, trebuie mentionat si rolul ei de antioxidant, datorita caruia are capacitatea de a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi. Este utilizata in mai multe tari (de exemplu, din 1969 in Rusia, iar din 1985 in Suedia) ca ingredient al unor produse terapeutice si al suplimentelor alimentare.

Astazi, in intreaga lume se desfasoara experimente pentru a largi aria de utilizare a acestei plante. Cercetatorii au obtinut rezultate deosebite in cosmetica, cosmetologie, concepand diferite creme si seruri anti-imbatranire.

Bibliografie:

Héthelyi B. Éva, Varga Erzsébet, Hajdú Zsuzsanna, Szarka Szabolcs, Galambosi Bertalan: Vadon termõ és Finnországban termesztett Rhodiola rosea L. hatóanyagai, farmakológiai hatása és fitokémiai vizsgálata (GC/MS) 2004.

Gregory S. Kelly, ND: Rhodiola rosea: A Possible Plant Adaptogen, Alternative Medicine Review, June, 2001.

Szabina Pál

articol preluat de pe site-ul calivita.com

 

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...

Mai multe articole