Exista dovezi care atesta folosirea sofranului inca de acum 5000 de ani de catre sumerieni. Se spune ca preotesele din Creta au fost cele care au desavarsit tehnica inmultirii lui si-au incercat sa o tina secreta. Aceasta parte a civilizatiei grecesti transformase delicate planta cu flori mov intr-un simbol al fertilitatii si cunoasterii.
China antica si Imperiul roman ii descoperisera deja abilitatile de puternic ingredient culinar.
Ce-i drept, gustul si culoarea pe care le ofera orezului, de exemplu, sunt mirifice, dar bogatia acestei plante sta cel putin la fel de mult in calitatile sale curative.
Chiar daca este cel mai scump condiment, asta nu inseamna ca oamenii trebuie sa il cumpere pentru asezonarea mancarii.
Sofranul reprezinta unul din cele mai puternice remedii naturiste si totodata, reprezinta un bun catalizator al vietii de cuplu.
Pe langa acest aspect, ceaiul de sofran, de exemplu, ajuta femeile in perioada menstrelor. Sofranul favorizeaza menstruatia, calmeaza uterul si inmoaie durerile specifice acestei perioade a lunii. In acest caz, un decoct de sofran este excelent – este nevoie de 15 g de planta la un 1l de apa; dup ace da apa in clocot, se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit 15 minute. Se strecoara si se beau pana in 3 cani pe zi.
De asemeni, sofranul constituie un bun tonic sexual, dar nu numai. In ziua de azi, este folosit in tratamentul infertilitatii si a cancerului, deorece este un bun antioxidant natural.
Ba mai mult, reprezinta un regenerator al pielii distruse de arsuri, gratie proprietatilor sale antiinflamatoare. In problemele dermatologice, sunt folosite medicamente care contin sofran.
Sofranul este folosit si in problemele digestive, si rezolva balonarea si constipatia, in acest caz, consumandu-se sub forma de infuzie. Uleiul essential de sofran linisteste mintea si trateaza depresiile si melancolia. In trecut, arabii il foloseau pentru proprietatile sale anestezice.
Atunci cand va hotarati sa cumparati sofran, trebuie sa luati in calcul trei aspecte foarte importante.
Este bine de evitat sofranul pudra. Filamentele de sofran trebuie sa aiba nuante de rosu-portocaliu, fara sa aiba vinisoare galbene. Si in sfarsit, filamentele trebuie sa fie uscate la pipait, aproape casante.
Articol de Iustina C.