Ce inseamna termenul de "diabet zaharat"?

Termenul "diabet " inseamna urinare excesiva, iar termenul "zahar", vine de la latinescul zaharat care inseamna miere. In trecut, medicii diagnosticau diabetul prin degustarea urinei pacientului si constatau ca aceasta avea un gust dulce.

Ce nu functioneaza in cazul diabetului zaharat?

Diabetul zaharat este o boala cronica cauzata de o lipsa partiala sau totala de insulina. Insulina este un hormon, o substanta vitala, care este produsa de pancreas, si care scade nivelul de zahar din sange. Insulina functioneaza ca o cheie folosita pentru a deschide usile de la celulele dvs. ca sa lase zaharul sa treaca (glucoza). La o persoana diabetica, pancreasul produce prea putina insulina pentru a permite intregului zahar din sange sa patrunda  in muschi si alte celule pentru a produce energie. In cazul in care zaharul nu poate intra in celulele voastre care urmeaza sa fie utilizate, se acumuleaza in circulatia sanguina. Prin urmare, nivelurile ridicate de zahar din sange sunt caracteristice diabetului zaharat. Excedentul de zahar este, de asemeni, excretat in urina, de unde si practica veche care consta in gustarea probei de urina pentru a stabili diagnosticul.

Diferitele tipuri de diabet:

Exista doua tipuri principale de diabet: diabetul de tip 1 sau insulino-dependent, care tinde sa apara la copii sau la adultii tineri si necesita intotdeauna tratament cu insulina. Aceasta este provocat de sistemul imunitar al organismului, care distruge celulele din pancreas responsabile pentru producerea de insulina (celule beta), diabetul de tip 2 sau non-insulino-dependent, de obicei, se stabileste la varsta adulta. Aceasta este o boala progresiva, care poate fi, uneori, tratata doar cu dieta si exercitii fizice, dar in majoritatea cazurilor, diabetul de tip 2 necesita medicamente orale si / sau injectii cu insulina.

Care este cauza diabetului de tip 2?

diabet de tip 2Diabet de tip 2 (desemnat in trecut sub termenul de diabet zaharat sau DNID) apare atunci cand sunt indeplinite doua anomalii:

- Celulele din corpul tau devin mai putin sensibile la insulina, care nu poate sa isi indeplineasca rolul. Acest lucru se intampla cel mai adesea la subiectii supraponderali, sedentari si care au un regim alimentar prea bogat. Ca o consecinta a acestei ineficiente, pancreasul produce mai multa insulina pentru a obtine acelasi efect.

- Pancreasul dumneavoastra este afectat si dupa cateva luni sau ani, nu mai poate produce suficienta insulina pentru a compensa sensibilitatea redusa a celulelor la insulina. Acest deficit este cel mai pronuntat pe timpul meselor. In acest moment putem discuta de aparitia diabetului zaharat. Acest esec al pancreasului este probabil ereditar.

- Aceste doua anomalii sunt necesare pentru a dezvolta diabetul zaharat. De exemplu, doar 30% dintre pacientii cu diabet zaharat sunt supraponderali. Altii au un pancreas care functioneaza destul de normal si poate compensa lipsa de eficienta a insulinei.

Cine risca sufere de diabet de tip 2?

Din ceea ce a fost spus mai sus, putem intelege de ce in marea majoritate a cazurilor, fara indoiala, exista o origine de familie, deoarece exista adesea cazuri de diabet tip 2, in aceeasi familie. Unele rase par a fi mai vulnerabile la diabet de tip 2 decat altele. Stilul de viata este de asemenea important ca sa se stabileasca daca o persoana predispusa la diabet de tip 2 dezvolta boala. Acest lucru este mult mai frecventa la persoanele care nu fac exercitii fizice destul de des, au o dieta prea grasa sau cu prea multe calorii si / sau supraponderali. Femeile care dezvolta diabet in timpul sarcinii (diabet gestational) vor fi, ulterior, mai sensibile la boala.

Cauza exacta a diabetului  ramane neclara in prezent, dar in unele cazuri, pot fi descoperite defecte genetice specifice.

Valorile normale ale glicemiei

Oamenii fara diabet au un indice al glicemiei mai mic de 1,10 g / l (6,0 mmol / l) si glicemia dupa masa mai mica de 1.40 g / l (7,8 mmol / l) in conformitate cu instructiunile internationale.

Atunci cand vorbim despre diabet glicemia unui tanar este mai mare sau egala cu 1.26 g / l (7 mmol / l), masurata cel putin de doua ori.

Este, de asemenea cu diabet zaharat atat, indiferent de ora din zi, glucoza din sange este mai mare sau egal cu 2 g / l (11mmol / l) de cel putin doua ori.

Oamenii care au niveluri de glucoza intre valorile normale si valorile caracteristice de diabet sunt identificate ca avand "toleranta scazuta la glucoza", o stare de "pre-diabet", care creste riscul de a dezvolta diabet zaharat mai tarziu in viata. Medicul dumneavoastra ar putea avea nevoie sa efectuez un test specific pentru a stabili diagnosticul.

Acum, ca aveti diabet de tip 2

Insulina actioneaza ca o cheie care deschide usa pentru glucoza a celulelor. Dar acum, ca aveti diabet zaharat, nu aveti capacitatea de a produce cantitati suficiente din aceste chei pentru a deschide usile de la celulele voastre. Daca zaharul nu poate sa intre in muschii dumneavoastra si in alte celule pentru a produce energie, va simtiti obosit si zaharul care nu poate intra in celule pentru a fi utilizat, se acumuleaza in sange.

Zahar in urina

Urina se formeaza in rinichi atunci cand sangele este filtrat. Fara suficienta insulina, cantitatea de zahar din sange atinge niveluri foarte ridicate. Atunci cand se intampla acest lucru, o parte din zahar este apoi indepartat cu urina prin rinichi. Zahar care este eliminat prin urina va lua cu el si multa apa. Acest lucru va provoaxa o foarte mare sete. Ai bea mult si ai urina des.

Tratamentul diabetului dumneavoastra

Odata diagnosticat, obiectivul dvs. ar trebui sa fie de a controla nivelul de zahar din sange. Acest lucru va va permite sa va simtiti bine, sa traiti o viata normala si sa preveniti complicatiile pe termen lung ale diabetului zaharat. Tu si medicul tau ar trebui sa stabiliti obiectivele pentru glicemia ta.

Amintiti-va ca orice imbunatatire a nivelului de zahar din sange reduce riscul de complicatii.

Pentru a pastra controlul de zahar din sangele dumneavoastra, va trebui sa faceti acum ca trupul vostru sa faca ce a facut o data in mod automat. Ar trebui sa faceti exercitii fizice in fiecare zi mai  alea sa urmati o dieta alimentara. Daca aceste metode nu sunt eficiente, sau in cazul in care corpul tau este sub stres, inclusiv boala, poate fi nevoie temporar de injectii cu insulina.

Personalului medical si paramedical specialist in diabet

Ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat este de domeniul medicului ai / sau endocrinologului specializat in diabetologie. Recurgerea la un diabetolog este recomandata in cazul dezechilibrului de diabet.

Educatia pacientului efectuata de catre medic, poate fi completata cu:

- Cadre paramedicale specializate in diabetologie (dieteticieni, asistente medicale, podologi, educatori medico-sportivi);

- Un suport cu un program educational (tip casa de diabet program propus  de asociatiile de pacienti);

- Monitorizarea coordonata specifica (prevenirea podologica,  educatie terapeutica si dieta), cu conditia de ingrijire a sanatatii.

Alte tipuri de asistenta disponibile

Cele mai multe cabinete medicale va vor oferi pliante de informare pe care le puteti lua si cand aveti  timp sa le cititi.

O asociatie de diabet este, de asemenea, probabil, nu departe de dumneavoastra. Puteti gasi in acest tip de asociere, sprijin prietenos si prin intalnirea altor persoane cu diabet si veti face schimb de experienta si sfaturi.

Puteti gasi, de asemenea, o multime de informatii despre diabet prin intermediul site-urilor pe care medicul dumneavoastra  vi le recomanda.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole