Hernia ombilicala in sarcina
Hernia ombilicala reprezinta o mica gaura sau un defect al peretelui abdominal care...
Constipatia este o intarziere sau o dificultate in miscarile intestinului. Aceasta poate fi ocazionala (atunci cand mergem intr-o calatorie, cand suntem insarcinata, etc.) sau cronica. Putem vorbi despre constipatie cronica atunci cand problema a durat cel putin 6 la 12 luni, cu simptome mai mult sau mai putin marcante.
Frecventa de tranzit intestinal variaza de la persoana la persoana, de la de 3 ori pe zi, pana la de 3 ori pe saptamana. Putem vorbi despre constipatie atunci cand scaunele sunt tari, uscate si greu de evacuat. Aceasta apare de obicei in cazul in care exista mai putin de 3 scaune pe saptamana.
Constipatia poate sa fie de tranzit (sau progresiva), adica atunci cand scaunele stagneaza prea mult timp in colon sau in partea terminala (sau de evacuare), altfel spus ca se "acumuleaza" in rect. Cele doua probleme pot coexista la o singura persoana.
In America de Nord, intre 12% la 19% din populatie, atat copiii cat si adultii, sufera de constipatie cronica.
- In timpul digestiei, intestinele se contracta pentru a misca alimentele prin tractul digestiv. Aceasta contractie este numit peristaltism. In cazul constipatiei, exista o incetinire a peristaltismul si scaunul ramane prea mult timp in colon. In marea majoritate a cazurilor nu este gasita o cauza organica ci constipatie este "functionala".
- In cele mai multe cazuri, constipatia functionala este cauzata de obiceiurile alimentare proaste, lipsa activitatii fizice, de stres, anxietate, sau prezenta de hemoroizi sau fisuri anale, care fac persoana care se abtina sa mearga la toaleta.
- Intarzierea miscarilor intestinului atunci cand se simte nevoia este o alta cauza frecventa a constipatiei. Cu cat stau mai mult timp in colon, cu atat scaunele devin mai tari si se formeaza ca niste pietre si sunt greu de trecut. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul reabsoarbe prin colon multa apa prezenta in scaun. Neevacuarea lor la timp poate provoca, de asemenea, durere si fisuri anale.
- La unele persoane, in momentul defecarii, musculatura anusului (sfincterul anal) este contractata in loc sa fie relaxata, si astfel se blocheaza trecerea scaunului. Pentru a explica sincronizarea proasta a reflexelor, ipotezele se bazeaza de multe ori pe factori psihologici. In multe cazuri, cu toate acestea, nu gasim nici cauza, nici elementul de declansare.
- Constipatia poate rezulta, de asemenea, si de la o boala mult mai complexa sau poate sa insoteasca o alta boala (de exemplu sindromul de colon iritabil, etc.) Poate fi vorba, de asemenea, si de diverticulita, o leziune organica a regiunii colonului sau cecoapendiculara (cancer colorectal, de exemplu), o tulburare a metabolismului (hipercalcemie, hipokaliemie), sau o tulburare endocrina (hipotiroidie) sau neurologica (neuropatie diabetica, Parkinson, afectiuni ale maduvei spinarii).
- In cazuri rare, constipatia este cauzata de o ocluzie intestinala (obstructie), care corespunde unui blocaj total al intestinului. In acest caz, constipatia apare brusc si este insotita de varsaturi. Este nevoie de o consultare de urgenta.
- Multe medicamente pot provoca, de asemenea, constipatie, care, iar in mod paradoxal, unele laxative, atunci cand sunt luate pe perioade lungi de timp pot cauza constipatia, dar si tratamentele anxiolitice, antidepresive, morfina, codeina si alte opiacee, antispastice anumite (anticolinergice), anti-inflamatoare, medicamente de relazare musculare, anumite antihipertensive (in special inhibitorii de calciu, cum ar fi diltiazemul), diuretice, antiacide care contin aluminiu, etc. Unele suplimente de fier pot provoca, de asemenea, constipatie, dar nu toate au acest efect.
- Constipatia poate duce la alergii sau intolerante alimentare, in special de lactoza din laptele de vaca, o situatie care este mai rar intalnita decat se crede la copiii mici cu constipatie cronica.
- In cele din urma, in cazuri rare la copii, constipatia poate fi un semn de boala Hirschsprung, o boala prezenta la nastere din cauza lipsei de anumite celule nervoase din intestin.
Constipatie, mai ales atunci cand apare brusc, poate indica o boala grava, cum ar fi cancerul de colon. Asa ca nu ignorati acest simptom. Este recomandabil sa se consulte un medic, in urmatoarele cazuri:
- constipatie aparuta recent sau insotita de sange in scaun.
- balonare, dureri, sau constipatie alternand cu diaree.
- pierderea in greutate.
- scaune ale caror diametre scad continuu, ceea ce poate indica o problema mult mai grava in intestin.
- constipatie care dureaza mai mult de 3 saptamani.
- constipatie care persista la copiii nou-nascuti sau foarte tineri ( deoarece trebuie sa eliminam posibilitatea unei boli Hirschsprung).
In general, constipatie este usoara si dispare de la sine in cateva zile, datorita unei alimentatii adecvate. Cu toate acestea, in cazul in care persista, uneori pot sa apara unele complicatii:
- Hemoroizi sau fisuri anale;
- Obstructie intestinala;
- Incontinenta fecale;
- Fecalom, adica o acumulare si compactarea de scaun uscat in rect, care apare mai ales la varstnici sau la persoanele imobilizate la pat;
- Abuz de laxative.