Vitamina C nu este doar o vitamina ce ne ajuta sa ne mentinem sanatatea si sa ne intarim imunita, este in acelasi timp si un antioxidant eficient ce are si rolul de a ne proteja organismul de actiunea radicalilor liberi.

Ce sunt radicalii liberi?

Probabil ca citit si auzit  din multe surse ca pentru a va mentine sanatatea trebuie sa va protejati de actiunea acestora, dar poate ca inca nu stiti si de ce este necesar sa faceti acest lucru.

Pentru cei ce nu stiu radicalii liberi sunt substante chimice produse in procesele metabolice de la nivelul celulelor din organismul nostru. Avem nevoie de protectie impotriva lor mai ales atunci cand  cantitatea acestora in organismul nostru depaseste anumite limite. Dat fiind faptul ca sunt foarte reactivi, radicalii liberi pot afecta punctele vulnerabile ale celulelor. Acestea pot fi de exemplu peretele celular, unde pot transforma acizii grasi nesaturati in acizii grasi saturati; ADN-ul, la nivelul caruia pot rupe legaturile; de asemenea, pot influenta procesul de multiplicare si regenerare sau pot afecta serios structura proteinelor sau sanatatea vaselor de sange.

De ce pot exista in organism mai multi radicali liberi decat ar fi „normal”?

vitamina cAcest lucru se intampla din cauza faptului ca traim cu precadere in zone urbane unde aerul este poluat. Din cauza faptului ca suntem expusi fara sa stim la substantele chimice din alimentele tratate cu pesticide, din apa de baut sau din produsele cosmetice pe care le folosim. Pentru ca in aceasta cursa nebuna ce a devenit existenta noastra acordam mai putina atentie alimentatiei noastre sau nici macar nu stim cum ar trebui sa ne hranim in mod sanatos. Deoarece ne expunem razelor solare nocive. Pentru ca fumam. Fiindca avem o viata plina de stres. Toti acesti factori care sunt greu sau imposibil de evitat conduc cu siguranta la cresterea productiei de radicali liberi.

Trebuie sa luam masuri pentru a ne proteja celulele!

Pe langa faptul ca poate neutraliza radicalii liberi datorita efectului sau antioxidant, vitamina C poate regenera alti antioxidanti, cum ar fi vitamina E. Acest lucru inseamna ca molecula de vitamina E poate asigura in continuare protectia organismului chiar si dupa inlaturarea atacului unui radical liber. Considerate a fi una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, macesele contin si anumite flavonoide, care, la randul lor, pot fi de ajutor in asigurarea protectiei celulelor noastre.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole