Dermatozele, nume generic al bolilor de piele , cu caracter degenerativ, boli la care predomina leziuni degenerative, constituie un ansamblu complex, al carui diagnostic trebuie precizat de catre medicul dermatolog, acesta indicand si tratamentul adecvat.
Dermatitele sau dermitele prezinta o inflamatie a pielii, cu evolutie acuta sau subacuta, produsa de diferiti factori ca: soarele (dermita solara), prin contactul cu diferite substante sau actiunii unor produse cosmetice asupra pielii (dermatite de contact sau alergice), unii microbi (dermatita toxica) si dermatitele streptococica sau stafilococica. Intensitatea leziunilor poate evolua de la simpla roseata, pana la aparitia de vezicule, pustule.
Tratamentele aplicate in mod empiric pot fi daunatoare intrucat pe langa faptul ca nu ajuta la vindecarea lor, le pot si agrava.
Cosmetica, arta de a trata tegumentele in scopul pastrarii frumusetii, poate indica ingrijirile necesare in vederea disparitiei unor efecte estetice, existand insa limite unde incepe si unde se termina aceasta arta si unde incepe dermatologia. O tehnica cosmetica bine aplicata poate completa eficacitatea tratamentelor medicale. De aceea, in aplicarea tehnicilor cosmetice si inaintea oricarui tratament cosmetic – mai ales la domiciliu – trebuie solicitat avizul stiintific al cosmeticienei, iar in multiple cazuri, indicatiile medicului specialist.
Pentru a evita aparitia dermatozelor, masurile preventive sunt absolut necesare, ele referindu-se la multiple aspecte ale vietii. Uneori se pot datora regimului alimentar, unele alimente putand provoca eruptii eritematoase, urticarii, chiar la cateva minute de la ingerarea lor. Sensibilitatea la alimente difera de la om la om, unele persoane facand urticarie la consumul unui aliment, de exemplu, la branzeturile fermentate, capsuni, rosii, oua, vanat si chiar la unele bauturi, fara a avea inconveniente la nici un alt aliment.
Digestia defectuoasa a alimentelor, fie datorita unei danturi neingrijite, respectiv masticatiei defectuoase, rapide sau incomplete, constituie de asemenea cauze care pot duce la aparitia dermatozelor.
Un alt element de profilaxie a dermatozelor il constituie igiena pielii, dermatozele fiinf generate, antrenate si agravate de murdarie.
Foliculita se datoreaza streptococului si prezinta o inflamatie purulenta a radacinii parului (foliculul pilos). Inflamatia se poate produce pe un anumit teritoriu asupra mai multor foliculi – impetigo folicular.
Fotodermatoza se datoreaza nu numai actiuniiunor preparate fotosensibilizante, ci este rezultatul efectului combinat al actiunii simultane si a luminii solare. In stfel de cazuri, pielea trebuie protejata cu crema hidratanta si cu creme sau uleiuri fotoprotectoare.
Furunculele sunt datorate stafilococului, putandu-se localiza pe ceafa, spate, fese, picioare. La inceput apar ca ridicaturi rosii in jurul unui fir de par, transformandu-se apoi in pustule (vezicule cu continut purulent) si cu dop central. Eliminand dopul, prin presare, se scurge un puroi gros, cremos, care lasa o ulceratie urmata de o cicatrice infundata. Exista furuncule unice sau multiple, un conglomerat de furuncule care formeaza furunculul antracoid. Infectia se poate datora murdariei corpului sau unor afectiuni patologice.
Furunculoza poate fi datorata unor afectiuni patologice , dar si unei igiene defectuoase, constand in repetarea cronica a furunculelor timp de cateva saptamani.
Herpesul este o eruptie brusca sub forma de basicute mici, grupate, cu localizare frecventa in jurul gurii. Herpesul poate aparea si in regiunea genitala sau oriunde pe tegumente, producand senzatia de arsura si mancarime. Se datoreaza unui virus sau unui deranjament gastric, bolilor febrile sau devitaminizarii organismului.
Evolutia herpesului este de scurta durata, dar sunt necesare 7 – 10 zile pana la vindecare; daca reapare si chiar in acelasi loc, avem de-a face cu un herpes recidivant. Evolutia herpesului se poate opri, tamponand cu alcool. Vindecat, lasa, uneori, mici pete reziduale sau chiar cicatrice, daca a fost o suprafinfectie cu microbi.
Micozele plantare pot aparea in plicele dintre degete si la unghiibsau pe bolta piciorului. Vezicule, care, la inceput, contin un lichid limpede ce se transforma apoi in puroi.
Se datoreaza unor ciuperci patogene care se pot transmite prin rufarie, ciorapi, pantofi. De aceea, se impune ca aceste obiecte de imbracaminte sa fie de uz strict personal. Medicul va stabili tratamentul adecvat.
Negii (verucile) sunt excrescente de forma rotunda sau ovala, care s-ar datora unui virus filtrabil. Cand apar pe obraz nu trebuie taiati cu lama de barbierit cum ar fi tentate unele persoane, deoarece metoda este periculoasa. Nu trebuie atinsi nici cu creionul de nitrat de argint sau eliminati prin metode empirice. Consultul medical este obligatoriu.
- Veruci vulgare, de marime cat o gamalie de ac, putand ajunge pana la marimea unuei cirese. Sunt localizate de obicei pe degete, pe dosul mainii, pe talpi, pe genunchi, atat la copii cat si la adulti. Au o culoare galbuie sau cenusie.;
- Veruci plantare, localizate pe calcai sau pe degetele de la picioare. Se dezvolta in profunzime, in derm. Din cauza lor, mersul devine greoi si dureros, caci apasa terminatiile nervoase din piele;
- Veruci plane sunt negi juvenili care apar, de obicei, la copii, mai rar la adolescenti si adulti; se localizeaza pe obraji, frunte, pe dosul mainilor, cao ingrosare a pielii mai reliefata, fiind de culoarea pielii sau mai inchise;
- Veruci papilomatoase, mici ridicaturi pe suprafata pielii, pe gat si pleoape, care se intalnesc mai des la femei.;
- Veruci sau negi de batranete. Au culoarea galbui – murdara si pot aparea dupa 50 de ani. Daca nu dispar de la sine, consultul medical este absolut necesar.
Ptiriazisul se datoreaza, de cele mai multe ori, unor ciuperci. Poate aparea pe fata dorsala a degetelor de la maini sau pe genunchi, sub forma unor eruptii cu pete rosii, rugoase. Uneori petele sunt de culoare cafenie, se cojesc usor si apar pe gat si torace. Tratamentul este de competenta unui medic specialist.
Psoriazisul apare, de obicei, in regiunea coatelor sau a genunchilor, ca pete rosii acoperite de scuame care se extind si sunt insotite de mancarime. Cauzele bolii sunt inca necunoscute, tratarea bolii este de competenta medicului specialist.
Urciorul. Datorita stafilococilor poate aparea o inflamatie acuta a glandelor sebacee ale pleoapelor sub forma unui furuncul, cu jena si durere la nivelul pleoapei, cu tumefieri si roseata. Dupa cateva zile apare un punct galben in mijlocul tumefactiei, o pustula care se sparge si din care se evacueaza puroi galben. Se recomanda prezentarea la medic, fara a se mai astepta o noua recidivare.
Zabaluta (perlesul) apare la coltul gurii sub forma de eroziuni sau fisuri, datorita unor infectii microbiene sau micotice, avitaminozei sau lipsei de fier.