care are leziuni ulcerative, dar se poate transmite si prin contact sexual oral sau anal. Poate fi transmisa si in cazul in care leziunile ulceroase nu sunt vizibile. De asemenea herpesul genital se poate transmite de la mama la nou nascut, in timpul trecerii prin canalul pelvian, de la mama care are infectie activa.

Infectia de herpes genital este produsa de un virus Herpex Simplex. Exista doua tulpini ale acestui virus - Herpex Simplex de tipul I si Herpex Simplex de tipul II. Herpex Simplex de tipul I are predilectie pentru cavitatea bucala sau pentru fosele nazale, in timp ce Herpex Simplex de tipul II este mai frecvent in zona genitala. Prin contact sexual oral se poate transmite virusul Herpes simplex de tipul I la nivel genital sau virusul Herpes simplex de tipul II la nivel bucal.

In prima faza virusul de herpes genital patrunde in celulele pielii sau ale mucoasei genitale. Apoi infecteaza terminatiile senzitive ale unui neuron de la acel nivel si merge de-a lungul traiectului nervos pana in corpul neuronului, unde va ramane cantonat pentru toata viata; acolo nu poate fi atacat si distrus de catre sistemul imunitar al organismului gazda.

In perioadele cand sistemul imunitar este mai slabit, in perioada menstruatiei, din cauze de stress, febra, insolatie, traumatisme locale, virusul coboara pe traiectul nervos pana la nivelul unde a avut loc prima infectare. Transmiterea virusului Herpes Simplex se face prin contact cu zona infectata in timpul momentelor de eruptie (pusee herpetice). Cu toate ca intre parteneri transmiterea este mai frecventa in timpul episoadelor simptomatice, virusul poate fi transmis si in afara acestor episoade.

Virusul nu poate trece de bariera placentara, dar exista un risc de transmitere al infectiei de la mama infectata la fat, in timpul trecerii prin canalul de nastere prin contactul cu leziunile infectate aflate in zona genitala.

Simptome de herpes genital

Herpes genital la femeiInitial apare o senzatie de intepatura intr-un anumit punct, apoi, dupa scurt timp, in acest loc va aparea o zona rosietica ce se va acoperi cu mici vezicule, uneori numai 2-3, alteori un ceva mai multe, vezicule sunt pline cu un lichid transparent. Acest lichid este foarte infectant. Veziculele sunt foarte dureroase si dupa scurt timp aceste vezicule se sparg, se usuca si se acopera de cruste.

Cele mai multe persoane cu herpesuri genitale sunt asimptomatice sau au simptome si semne minore.
Simptomele si semnele care pot aparea la prima infectie sunt:
- ganglioni mariti de volum
- febra
- cefalee (dureri de cap)
- disurie (usturimi la urinat)
- dureri musculare
Dupa aceasta, virusul se refugiaza in sistemul nervos, unde ramane inactiv, pana cand, apar anumiti factori declansatori care il reactiveaza.
Tipic, aparitiile ulterioare ale leziunilor sunt la saptamani sau luni dupa primul episod. In majoritatea cazurilor, acestea sunt mai putin severe si mai scurte fata de primul episod.
Desi virusul ramane in organismul uman pe o perioada nedefinita, numarul episoadelor active are tendinta sa scada dupa un numar de ani.

In cazul primei infectii, aceste manifestari sunt insotite de dureri la urinare (in cazul in care veziculele sunt situate in zona genitala), senzatie de arsura la locul eruptiei, dureri de cap, dureri de spate, stare generala alterata. La femei pot aparea secretii vaginale apoase, iar la barbati, secretii uretrale.
Prima aparitie a herpesului se poate intinde pe o perioada de mai multe saptamani. In cazul primei infectii perioada intre debut si disparitia ulceratiilor dureaza trei sau patru saptamani. In cazul recidivelor simptomele sunt mai slabe, numarul veziculelor este mai mic, iar perioada de la eruptia si pana la disparitia ulceratiilor este mai mica - nu mai mare de 10 zile.

Diagnosticul de herpes genital

Herpesul genital la barbatiMedicul specialist si la femeie si la barbat, diagnosticul il pune in urma unui examen vizual al aspectului foarte specific al leziunilor si discutia despre simptome (anamneza) cu pacientul. Exista si cazuri in care leziunea este atipica si simptomele nu sunt foarte clare si in care este necesara o confirmare a testelor de laborator.

Infectia cu virusul Herpes Simplex este dificil de diagnosticat intre episoadele de reactivare, cand nu exista nici un fel de leziune. Medicul specialist va examina cervixul la femei si uretra la barbati pentru descoperirea unor eventuale leziuni interne. Analizele sangvine pentru depistarea virusurilor Herpex Simplex 1 si 2 pot fi de ajutor, cu toate ca rezultatele nu sunt intotdeauna precise.

Examenul obisnuit de sange nu este relavant pentru diferentierea tipului de virus care provoaca infectia. Acesta poate da numai informatii daca organismul este sau nu infectat. Pentru diferentiere este recomandat examenul Western Blot specific.

Tratamentul herpesului genital

Nu exista nici un fel de tratament care sa duca la vindecarea completa - infectia herpetica este incurabila - singurul tratament fiind aplicabil doar in perioadele de puseu, prin administrare sistemica sau locala a antiviralelor. Virusul ramane cantonat in organismul uman definiv, odata ce persoana este infectata. Virusul este cantonat inactiv la nivelul celulelor nervoase pana cand apar factorii declansatori, care il reactiveaza. Episoadele simptomatice, care includ veziculele dureroase, pot fi controlate medicamentos.
Tratamentul antiviral este oral, sub forma pastile sau extern, prin folosirea unui unguent. Antiviralele actioneaza pentru controlul mai bun al episoadelor de eruptie, reducand gravitatea, durata, intensitatea si frecventa acestora. Este obligatoriu ca pe perioada puseelor sa se evite contactul sexual!

Cazuri de herpes genital la gravide si copii

Episoadele de reactivare a herpesurilor genitale in timpul sarcinii sunt asociate cu avorturi spontane, feti nascuti morti, prematuritate. Exista un risc ca infectia herpetica la nou nascut sa determine afectare cerebrala severa si orbire. Cu toate acestea, femeile cu herpes genital pot da nastere unor copii sanatosi. Toate aceste probleme trebuiesc discutate cu medicul ce are gravida in evidenta.

Cum se previne infectia cu herpes genital

O parte din metodele de prevenire a infectiei cu herpes genital sun:
- evitarea contactului sexual cu o persoana infectata cu herpes genital;
- folosirea prezervativului in timpul contactului sexual, folosirea prezervativelor e indicata impreuna cu un spermicid care contine nonoxinol-9;
- un numar cat mai mic de parteneri sexuali;
- urmarea unui tratament cu medicamente antivirale (ca de exemplu aciclovir) de catre persoana cu herpes genital poate reduce riscul de transmitere a infectiei, dar nu il elimina complet;
- prin folosirea concomitenta a medicamentelor antivirale si a masurilor enumerate mai sus, riscul de transmitere este mult mai scazut.

Ce este de facut in episoadele herpetice?

Multe persoane au depresii atunci cand primesc diagnosticul de infectie cu herpes genital, constientizand ca sunt infectati pentru toata viata si ca pot transmite infectia si altor persoane dragi. Deprimarea nu este o solutie de a rezolva problema, cea mai buna solutie, este de a te informa cat mai bine despre aceasta infectie cu herpes genital, ceea ce ajuta la controlarea bolii si la redobandirea increderii in sine. De asemenea, sunt de ajutor discutiile despre aceasta suferinta cu o persoana apropiata, si discutia cu partenerul sexual.

Persoanele care au infectie cu HSV 2 pot avea de asemenea o viata sexuala regulata, dar folosind prezervativul (barbatul infectat sau partenerul femeii infectate) si avertizand partenerul sexual despre aceasta problema. De asemenea, femeile infectate cu Herpex Simplex pot avea copii, prin supravegherea atenta a sarcinii de catre un medic specialist.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole