Hipnoza poate diminua durerile nasterii
Inca din vremuri foarte indepartate s-au cautat metode naturale pentru a diminua...
Hipnoza poate imbunatati calitatea vietii persoanelor care sufera de dementa si poate reduce simptomele de boala
In urma studiilor realizate, un cercetator de la Universitatea din Liverpool a constatat ca hipnoza poate incetini efectele dementei si poate imbunatati calitatea vietii persoanelor care traiesc cu aceasta boala.
Psihologul medico-legal, Dr Simon Duff, a investigat efectele hipnozei asupra persoanelor care au dementa si a comparat tratamentul bazat pe hipnoza cu alte metode uzuale de ingrijire si tratament.
El a studiat de asemenea modul in care hipnoza se aseamana cu un tip de terapie de grup in care participantii sunt incurajati sa discute despre ce este nou in viata lor si despre alte probleme.
Cercetatorii au descoperit faptul ca persoanele bolnave de dementa care au urmat terapie prin hipnoza au avut imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste gradul de concentrare si de atentie, de memorie si socializare, imbunatatiri care nu s-au observat la persoanele din celelalte doua grupuri participante la studiu.
Hipnoza s-a dovedit a fi eficienta si pentru relaxare, motivatie si alte activitati din viata zilnica.
Dr Duff a declarat ca: "Dupa o perioada de noua luni de sesiuni saptamanale, a devenit clar faptul ca participantii prezenti in grupul de discutii au inregistrat imbunatatiri. Dar grupul care a primit "acelasi tratament ca de obicei" a inregistrat un mic declin pe timpul perioadei studiului. Cu toate acestea, cei care au participat regulat la sesiuni de hipnoza au prezentat o ameliorare reala a bolii pe toate planurile mentionate mai sus."
"Participantii care sunt constienti ca au un inceput de dementa tind sa fie deprimati si sa sufere de anxietate din cauza pierderii capacitatii cognitive, asa ca hipnoza, care este un instrument de relaxare, poate ajuta cu adevarat mintea sa se concentreze asupra activitatilor pozitive, cum ar fi socializarea."
Citeste si: Cum reactioneaza creierul la hipnoza
Cercetarile viitoare vor incerca sa identifice daca hipnoza continua sa aiba efecte pozitive in ceea ce priveste dementa, pe masura ce boala avanseaza, adica pe o perioada mai lunga de timp.
Dr Dan Nightingale, co-autor al cercetarii si consultant primar pe probleme de dementa la Clinica Abacus din Newark, a adaugat ca: "Pana in prezent dovezile demonstreaza ca putem imbunatati calitatea vietii persoanelor care traiesc cu dementa, printr-o utilizare corecta a hipnozei. Dezvoltam acum un curs pentru medicii care doresc sa includa hipnoza in planurile de ingrijire a sanatatii."
sursa: dailymail.co.uk