Realizarea unui implant dentar este destul de dificila iar preturile pentru implanturi dentare sunt pe masura. Pretul ridicat se datoreaza echipamentelor folosite, materialelor dar si gradului ridicat de dificultate al procedurii. Daca echipamentele folosite nu sunt de ultima ora si materialele nu sunt cele mai bune pretul ar trebui sa fie mai mic. Acest lucru nu se aplica si in Romania. Pretul unui implant dentar realizat in aproape toate cabinetele stomatologice din Romania nu este justificat. Desi sunt folosite tehnici diferite, materiale diferite iar durata de viata a implantului dentar variaza, pretul este cam acelasi peste tot.
In aceste conditii trebuie sa ne asiguram ca alegem varianta cea mai buna, cu riscurile cele mai mici si cu sansele de reusita cat mai mari. Aceasta varianta este de cu siguranta alegerea unui implant dentar realizat cu tehnologii avansate, un implant dentar computerizat.
Implantul dentar computerizat este realizat cu echipamente ultra moderne, din faza de planificare pana in faza de finalizare : computer tomograf, laser stomatologic, dispozitive electronice de reglare a ocluziei dentare, dispozitive electronice de regenerare tisulara.
Aceasta etapa este foarte importanta. Folosind computerul tomograf se realizeaza un model 3D computerizat al cavitaii bucale si a osului alveolar. In functie de acest model 3D se alege tipul implantului iar in urma altor analize se alege si materialul din care acesta va fi realizat (ex. : zirconiu). In cazul in care este nevoie de mai multe implanturi dentare (lipsesc mai multi dinti sau toti dintii) se alege cea mai buna pozitie in care acestea se pot insera. Se determina daca este nevoie si de o operatie de aditie de os (grefa dentara).
De cele mai multe ori se face operatie de aditie osoasa desi acest lucru se poate evita. Sunt brevetate cateva metode de crestere a numarului celulelor regenerative si a circulatiei sanguine. Astfel, osul se poate regenera si nu mai este nevoie de grefa de os. Daca lipseste o cantitate mare de tesut se poate face o grefa osoasa, care este urmata de tratamentul de regenerare ososasa disponibil in clinica stomatologica respectiva.
Inserarea implanturilor dentare
Pentru a respecta in detaliu ceea ce s-a decis in urma planificarii implanturilor dentare, inserarea acestora trebuie sa se faca folosind un dispozitiv de ghidare. Un exemplu de astfel de dispozitiv este Robodent, un robot pentru implant dentar care, cu ajutorul mai multor senzori, determina daca medicul implantolog respecta planificarea si insereaza implantul in unghiul ideal, facand astfel posibila infiletarea unei coroane, nu cimentarea acesteia.
Reglarea digitala a ocluziei dentare
Reglarea ocluziei nu se poate realiza corect decat daca medicul stomatolog are la dispozitie o reprezentare 3D a fortelor care se exercita in timpul muscaturii. Hartia de articulatie nu este suficienta pentru a sti exact unde trebuie sa se faca slefuirea. Un aparat digital de masurare a fortelor in ocluzie este necesar. In acest fel, se stie care dinti trebuiesc slefuiti iar riscul de a se exercita prea mari pe implantului dentar in timpul muscaturii este redus la zero.