Campania un parinte mai bun
Ideea care sta la baza acestui proiect a pornit tocmai din necesitatea parintilor...
Insomnia poate deveni un adevarat cosmar cand ceasul ticaie in noapte, iar dumneavoastra sunteti treaza incat sa-l auziti. Incercati sa numarati oile; poate functiona. Exista 3 forme de insomnie: va zvarcoliti si va suciti in pat in loc sa adormiti; adormiti, dar va treziti de mai multe ori in timpul noptii; va treziti mult prea devreme si nu mai puteti sa adormiti. Oricare ar fi forma de insomnie, a doua zi va treziti buimaca si nervoasa. Cele mai fecvente cauze ale insomniei sunt stresul emotional si depresia. Alte cauze include: durere sau o boala, unele medicamente, o masa copioasa sau consumul de alcool sau bauturi cu cofeina seara tarziu, sau, pur si simplu, incercarea de a dormi intr-un pat strain.
Daca suferiti de insomnie, ar fi bine sa incercati una din recomandarile de mai jos. Un ceai relaxant, un strop de ulei de levantica, crearea unor obiceiuri de somn, precum si multe alte tactici va vor ajuta sa adormiti mai usor si sa va treziti mai putin obosita si nervoasa dimineata.
Mancati o banana inainte de a merge la culcare. Aceste alimente contin triptofan un aminoacid din care organismul produce serotonina, o substanta chimica din creier care va ajuta sa dormiti. Dar portia va trebui sa fie de mici dimensiuni, altfel stomacul plin va va tine treaza.
Carbohidratii favorizeaza patrunderea trptofanului in creier. Incercati un pahar cu lapte cald si un biscuit, sau lapte cald cu putina miere. Putin praf de scortisoara nu poate face rau, scortisoara avand proprietati sedative.
Evitati mesele copioase seara. Aveti nevoie de trei sau patru ore pentru a digera o asfel de masa,deci daca faceti acest lucru ininte de culcare, nu trebuie sa fiti surprins daca intestinele dumneavoastra vor bolborosi tinandu-va treaza.
Alimentele condimentate, consumate chiar si la pranz, nu sunt o alegere buna. Condimentele va pot irita stomacul si atunci cand le veti consuma va vor deranja. O cantitate mare de dulciuri – in special ciocolata care contine cofeina – va poate agita.
Valeriana este un somnifer cu efect rapid si nu va va face sa va sculati buimaca a doua zi, cum fac celelalte somnifere. Ea se fixeaza pe aceiasi receptori din creier ca si tranchilizantele precum valiumul. Valeriana are un miros urat ( ciorapi transpirati ), astfel ca nu va sfatuim sa o adaugati in ceai. In schimb ½ -1 lingurita de tinctura de valeriana sau doua capsule de radacina de valeriana luate cu o ora inainte de ora de culcare va vor ajuta sa dormiti.
Preparati-va un ceai din floarea pasiunii. Puneti o lingurita de planta uscata la o cana de apa fierbinte, lasati sa se infuzeze timp de 5-10 minute, strecurati si beti inainte de culcare. Aceasta planta este frecvent utilizata pentru usoarele ei efecte sedative.
Sau puteti combina efectele, luand un supliment care include atat floarea pasiunii, cat si valeriana. Somniferul natural include adesea si alte ingrediente vegetale, cum ar fi hameiul. Oricare ar fi formula, respectati indicatiile din prospect.
O perna umpluta cu flori de hamei va poate ajuta sa dormiti. Hameiul – o planta utilizata in fabricarea berii – elibereaza un sedativ usor in aer. Puneti perna langa capul dumneavoastra astfel incat sa o puteti mirosi toata noaptea.
Levantica are reputatia unui tranchilizant usor. Diluati ulei de levantica intr-un ulei purtator (5 picaturi la 10 ml ) si tamponati-va usor pe tample si frunte inainte de apune capul pe perna. Aroma va va ajuta sa adormiti. De asemenea, puteti adauga ulei de levantica intr-un vaporizator pentru a va parfuma dormitorul, sau puneti un saculet de levantica sub perna.
Inainte de a merge la culcare, puneti-va pe incheieturile mainilor o picatura de ulei esential de iasomie. Un studiu facut in SUA a demonstrat ca persoanele care dorm intr-o camera in care miroase a iasomie dorm mai linistite.
Cand v-ati intins in pat, iamaginati-va ca aveti picioarele grele si amortite. Simtiti cum va scufundati in asternuturi, apoi ganditi acelasi lucru despre gambe si urcati lent spre cap, astfel incat sa simtiti intregul organism greu si relaxat. Ideea este sa va linistiti treptat, de la crestet la varful degetelor de la picioare.
Daca inca mai sunteti treaz dupa acest exercitiu de relaxare progresiva, numarati oi. Daca preferati un cantec de leagan, ascultati o caseta relaxanta, calmanta pana adormiti.
Atunci cand, pur si simplu, nu puteti sa dormiti, nu va intindeti in pat ingrijorat de acest lucru. Ridicati-va, iesiti din dormitor, tricotati ceva, uitati-va la televizor. Dar nu cititi sau nu priviti ceva prea exicitant nervos, deoarece veti deveni preocupat, iar mintea dumneavoastra va fi chiar mai treaza.
Daca va foiti si va rasucuti in pat incercand sa va asezati confortabil, puteti sa va cumparati o perna speciala cu suport pentru gat. Acest tip de perne sunt destinate persoanelor care au dureri sau tensiune la nivelul gatului, ceea ce previne insomnia.
Opriti incalzirea sau dati-o pe nivelul minim inainte de a merge la culcare. Cele mai multe persoane dorm mai bine cand aerul este mai rece, iar patul mai confortabil
Daca impartiti patul cu altcineva, cumparati un pat de dimensiuni mari, astfel incat sa nu va tineti treaz unul pe celalalt. Unele saltele sunt confectionate astfel incat atunci cand partenerul de pat se misca, nu veti simti nimic.
Ati putea incerca si sa luati inainte de culcare suplimente alimentare cu melatonina. Melatonina fiind responsabila de reglarea somnului, iar daca nu se sintetizeaza in cantitate normala, rezultatul este un somn superficial si de calitate proasta, neodihnitor. Melatonina se foloseste cu deosebire in caz de insomnii.
Evitati efortul fizic cu patru ore inainte de ora de culcare – este prea stimulent. Cel mai bine, faceti faceti exercitii dimineata sau dupa orele de serviciu. Exceptie face yoga. Cateva pozitii yoga sunt destinate calmarii organismului si va pregatesc pentru somn.
Evitati bauturile cu cofeina, in special cu patru ore inainte de culcare. Cu toate ca oamenii au grade diferite de sensibilitate la cofeina, efectele stimulente pot fi de lunga durata.
De asemenea, evitati consumul de alcool seara. Cu toate ca o gura de whisky va poate ajuta sa dormiti ceva mai repede ca de obicei, efectele dispar cu repeziciune, iar dumneavoastra sunteti mult mai predispusa sa va treziti noaptea.
Daca fumati cu patru ore inainte de culcare, nu cautati prea departe cauzele insomniei dumneavoastra. Nicotina stimuleaza sistemul nervos central, interferand cu capacitatea de a adormi sau de a ramane adormit.
Spune-ne pe forum ce trucuri folosesti pentru a scapa de insomnie!
Articol de Antoneta Barbu