Pentru unii copii, raceala si boala pare sa fie o obisnuinta. Astfel, imunitatea copilului este expusa la o serie neintrerupta de microbi, virusi si alte organisme, astfel ca se considera a avea de la sase la opt raceli, accese de gripa si infectii ale urechi pe an este ceva normal.

Charles Shubin, profesor si medic pediatru la Universitatea Maryland din Baltimore, spune:

“Cu totii intram in aceasta lume cu un sistem imunitar lipsit de experiente.”

Ce poti face pentru a-ti proteja copilul de microbii si virusi la care este expus in fiecare zi?

Desi mediul in care copiii isi desfasoara activitatea este, de cele mai multe ori, unul curat si lipsit de pericole, se intampla frecvent ca acestia sa se imbolnaveasca tocmai din lipsa cunostintelor privind igiena zilnica sau pentru ca nu au o alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale.

Alti factori care au efecte puternice de slabire a sistemului imunitar sunt stresul, agentii poluanti din mediu, fumatul pasiv, abuzul de medicamente, obezitatea, lipsa exercitiilor fizice.

1. Igiena zilnica se invata de acasa

Lupta impotriva microbilor nu va stimula imunitatea, dar este o modalitate foarte buna de a reduce stresul asupra sistemului imunitar al copilului tau. Asigura-te ca acesta se spala pe maini, cu apa si sapun, de mai multe ori pe zi. De asemenea, acorda o atentie deosebita ingrijirii pe care o primeste copilul tau, acasa, zi de zi:

  • igiena inainte si dupa fiecare masa si dupa joaca de afara,
  • joaca cu animalele de companie,
  • suflarea nasului,
  • utilizarea toaletei.

Atunci cand sunteti afara, ia cu tine servetele de unica folosinta pentru curatare rapida. Pentru a-i ajuta pe copii sa se obisnuiasca cu spalatul mainilor, alege pentru ei prosoape viu colorate si sapun in forme distractive, cu diverse culori si arome.

O alta modalitate strategica de a evita contaminarea cu diversi germeni patogeni ne-o dezvaluie Barbara Rich D.D.S., purtator de cuvant al Academiei de stomatologie generala:

"In cazul in care copilul dumneavoastra se imbolnaveste, aruncati imediat periuta lui de dinti."

Un copil nu poate prinde acelasi virus sau gripa de doua ori, dar virusul poate fi transferat de la o periuta de dinti la o alta periuta de dinti si, prin aceasta, infectarea altor membri ai familiei.

Daca este vorba despre o infectie bacteriana, cum ar fi infectia cu un streptocop care actioneaza la nivelul faringelui, copilul ar putea sa se reinfecteze cu aceiasi germeni cu care s-a imbolnavit prima data. in acest caz, aruncarea periutei de dinti protejeaza atat copilul, cat si restul familiei tale.

Aquabelle calivita set

2. Activitati sportive distractive in familie

Cercetarile efectuate in cadrul adultilor arata ca activitatile sportive si exercitiile fizice cresc numarul de celule naturale killer (ucigase). In acelasi mod, si copiii nostri pot beneficia de acest ajutor, ne spune Ranjit Chandra, M. D., imunolog pediatru la Memorial University din Newfoundland.

Pentru a creea copiilor obiceiul de a face exercitii fizice si sport pentru tot parcursul vietii, in primul rand, noi, parintii, trebuie sa fim un model.

"Exerseaza impreuna cu ei, mai degraba decat pur si simplu sa ii indemni sa mearga afara si sa se joace.", spune Renee Stucky, Ph.D., profesor clinic asistent de Medicina fizica si reabilitare de la Universitatea Missouri Medical School.

Activitati sportive de familie distractive, care se pot efectua impreuna cu copiii, includ mersul cu bicicleta, drumetii, patinaj, baschet si tenis.

3. Mareste timpul pentru somn

Studiile facute pe adulti arata ca privarea de somn contribuie la reducerea celulelor naturale killer, armele cu care sistemului imunitar ataca microbii si celulele canceroase si, astfel, ii poate face mai susceptibili la boli. Acelasi lucru este valabil si pentru copii, spune Kathi Kemper, M. D., director al Centrului de educatie pediatrica holistica si cercetare de la Spitalul de Copii, din Boston.

Prin toate activitatile pe care le fac copiii zi de zi, este foarte usor si riscant sa-i privam de timpul necesar si adecvat varstei lor pentru somn. Cat de mult somn are nevoie un copil? Un nou-nascut ar putea avea nevoie de pana la 18 ore pe zi, copiii mici necesita 12 pana la 13 ore, iar copiii prescolari au nevoie de aproximativ 10 ore.

"In cazul in care copilul nu poate sau nu va trage un pui de somn in timpul zilei, incerarca sa-l trimiti la culcare mai devreme.", spune dr. Kemper.

4. Elimina fumatul pasiv

Daca tu sau partenerul tau de viata fumeaza, renuntati. Fumul de tigara contine mai mult de 4000 de toxine, dintre care cele mai multe pot irita sau distruge celulele din organism, spune Beverly Kingsley, Ph.D., epidemiolog cu Oficiul privind fumatul si Sanatate la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, din Atlanta.

Copiii sunt mai sensibili decat adultii la efectele nocive ale fumatului pasiv, deoarece acestea respira intr-un ritm mai rapid. Sistemul de detoxifiere naturala al unui copil este, de asemenea, mai putin dezvoltatat. Fumatul pasiv creste la un copil riscul de bronsita, infectii ale urechii, astm si Sindromul mortii subite la sugar (SMSS) ( in engleza: SIDS - Sudden Infant Death Syndrome)

Aceasta poate afecta, de asemenea dezvoltarea neurologica a copilului. Daca chiar nu se poate renunta la fumat, poti reduce riscurile pentru sanatatea copilului tau daca fumezi in afara casei.

5. Sistemul imunitar in sezonul rece

Vremea rece si alimentele cu un continut redus de vitamine din timpul iernii slabesc sistemul imunitar al copiilor, care nu se poate regenera decat treptat.

Carentele generale de vitamine in cazul copiilor poate determina aparitia oboselii, lipsa poftei de mancare, scaderea capacitatii de concentrare si a performantelor scolare, si, de asemenea, contractarea cu mai multa usurinta a racelilor si anumitor boli.

Sistemul imunitar are un rol esential in mentinerea sanatatii organismului si in combatarea diverselor afectiuni. Solicitat mai ales in sezonul rece, acesta trebuie intarit permanent printr-o alimentatie corecta si completa, bazata pe fructe si legume proaspete.


Surse de referinta si recomandari:

http://www.parents.com/health/cold-flu/cold/boost-childs-immunity/

Revista CaliNews CaliVita International Romania

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4