Resveratrol – fantana tineretii
Resveratrolul este un antioxidant foarte puternic prezent in cantitati mari in...
Supravegherea consumului de carbohidrati, masurarea nivelului glicemiei fac parte din actiunile de zi cu zi ale unei persoane cu diabet. Confruntandu-ne cu o crestere a numarului de diabetici in Romania, dar si in intreaga lume, regimurile lor evolueaza si se imbunatatesc, prin utilizarea de alimente noi care contin indulcitori, cunoscuti sub numele de "indulcitori artificiali".
Indulcitorii artificiali sau falsele zaharuri sunt molecule sintetice, adica nu sunt naturale. Adaugate la alimente, acestea dau un gust dulce, dar fara a creste nivelului de zahar din sange dupa ingestie. Indicele lor glicemic este egal cu zero. Persoanele cu diabet le pot utiliza fara riscul de hiperglicemie, adica fara sa se ajunga la o "supradoza de zahar" in sange.
Aceste molecule imita efectul de zahar si pot fi chiar mai bune decat zaharul. De fapt, cei mai multi indulcitori au o putere de indulcire mai mare decat zaharurile naturale. Este nevoie, in medie, de patru ori mai putini indulcitorii artificiali pentru un gust asemanator cu cel al zaharului obisnuit, deci proportia este de 1:4. Dezavantajul lor este ca daca se adauga doar un pic peste limita pot produce mancarii un gust amar.
Si totusi, sunt studii care spun ca unii indulcitori artificiali au si cateva efecte secundare, ce nu pot fi neglijate.
De ce se introduc indulcitorii artificiali in regimul diabeticilor? Profesorul Michel Pinget, sef de Endocrinologie de la Strasbourg si presedinte al Centrului European pentru Studiul Diabetului, explica faptul ca "persoana cu diabet nu isi poate controla cantitatea de zahar din sange asa cum face o persoana sanatoasa. Vina nu este intr-adevar a zaharului, ci mai degraba a tratamentelor folosite de diabetici".
Comprimatele anti-diabetice sau insulina, inlocuiesc doar partial mecanismul natural, prezent in corpul nostru, care limiteaza cresterea de zahar (glucoza) din sange. "Zaharuri false permit, astfel, persoanelor cu diabet sa nu fie private de un gust dulce sau un anumit fel de mancare". Profesorul Michel Pinget rezuma: "bauturile si alimentele fara zahar le permit diabeticilor sa se bucure de gustul dulce, fara riscuri pentru sanatatea lor."
Exista si un indulcitor natural fara zaharuri, acesta se realizeaza din stevie.
Aceste alimente si bauturi apar sub diferite nume in supermarketurile noastre: fara zahar, light, fara adaos de zahar. Ce ar trebui facut pentru a gasi cu adevarat un produs alimentar fara zahar? Profesorul Michel Pinget ne ofera un truc: "Citeste etichetele! Un produs care nu contine cu adevarat zahar are continut de zahar 0%, dar si continutul de carbohidrati trebuie sa fie tot de 0%!" Acest lucru poate suna simplu, dar nu este atat de usor de gasit.
El da exemplul gumei de mestecat fara zahar: "Multi dintre noi mestecam o guma, cu incredere ca aceasta este fara zahar, pentru ca asa scria pe eticheta. Ei bine, nu este adevarat, deoarece unele dintre aceste gume au un continut de zahar, in ciuda etichetei. Este vorba de zaharuri, cum ar fi sorbitolul, fructoza ... Ele au o putere de indulcire scazuta, dar anuleaza toate beneficiile indulcitorilor." Consumul prea mare de astfel de produse poate fi periculos pentru controlul glicemiei la diabetici, acestia ajungand sa consume zahar, fara sa stie. Articol de Antoneta Barbu