Low Deuterium Oxy Cristal - apa vie
Stim cu totii ca apa si oxigenul sunt indispensabile vietii, astfel un om nu poate trai...
Desi sansele ca cineva sa se intoxice cu apa sunt la nivel mondial de sub 0,002%, aceasta conditie medicala nedepistata la timp, poate duce la pagube iremediabile la nivelul creierului, ba chiar poate duce in anumite conditii chiar si la moartea pacientilor. Sigur, sansele ca acest lucru sa se intample sunt extrem de mici, intrucat cele mai multe cazuri de hyponatremia(denumirea stiintifica a acestei conditii medicale) apar in spital, acolo unde primesc de indata ingrijirea necesara.
Intoxicarea cu apa apare ca o consecinta a suprahidratarii, sau atunci cand datorita unor cauze medicale, nivelul sodiului din exteriorul celulelor corporale este extrem de mic in comparatie cu nivelul sodiului din interiorul celulelor. Cum corpul are tendinta naturala de autoreglare, lichidele din exteriorul celulelor vor patrunde in interior (in termeni medicali, acest lucru se numeste osmoza), facand asfel ca volumul celulelor sa creasca extrem de mult. Desi nu pare ceva extrem de grav, acest lucru implica deseori si o tensiune intracraniana marita, lucru ce poate avea repercursiuni ireparabile asupra creierului si care poate duce pana la coma sau chiar deces.
Trebuie sa spunem ca aparitia acestei conditii medicale nu apare doar din cauze medicale, ci si atunci cand oamenii consuma mari cantitati de apa, crezand ca astfel se hidrateaza corespunzator. Ei bine, cum mineralele si sodiul se pierd prin transpiratie si prin urinare, multi sportivi(in special, ei fiind cei mai predispusi sa se intoxice cu apa) ajung sa consume si pana la 4-6 litri de apa intr-o perioada relativ scurta de timp, cu mult peste posibilitatile de filtrare ale rinichilor si cu mult mai mult decat au nevoie. Astfel ca, dupa o perioada destul de indelungata de efort fizic, incep sa resimta primele semne
Primele semne ale intoxicarii cu apa constau de regula in aparitia a unor dureri de cap – semn ca tensiunea intracraniana e in crestere - asociate cu stari de voma, schimbari ale comportamentului si aparitia brusca a starii de oboseala. Odata ce se observa primele simptome, oamenii/sportivii trebuie neaparat sa consume fie un lichid cu multe minerale si vitamine, fie sa incerce sa manance ceva, asta pana reusesc sa se prezinte la cel mai apropiat spital.
DA! Pentru ca din pacate, hyponatremia (intoxicarea cu apa) nu se manifesta incontinuu, ea putand reveni oricand. Mai pe scurt, intoxicarea cu apa nu trece de la sine, deseori fiind nevoie de administrarea unor perfuzii cu sodiu, precum si a unor anumite tipuri de diuretice, substante recomandate pentru a reduce rapid procentul de fluide din corp si pentru a aduce nivelul sodiului in limitele normale de siguranta.
Asa cum mentionam mai sus, nu se poate vorbi de intoxicatie cu apa doar la sportivi ci si la cei care depun efort fizic timp indelungat, dar si la anumiti bolnavi in spitale. Hyponatremia poate aparea la cei ce au probleme nefrologice (indeosebi la cei cu rinichi cu capacitate redusa de filtrare), la cei cu probleme psihice (Polydipsia, de exemplu, este o conditie medicala in care bolnavii au tendinta de a bea cat mai multa apa cu putinta.) dar si la noii-nascuti, intrucat micutii tind sa absoarba foarte multa apa mai ales in primele 6 luni de la nastere. Daca tinem cont ca greutatea lor corporala este extrem de mica, atunci chiar si o cantitate normala de lichide (din punctul nostru de vedere), le poate cauza probleme.
E relativ simplu, mai ales pentru cei perfect sanatosi. De fiecare data cand stiti ca va asteapa un efort fizic indelungat, asigurati-va sa aveti la indemana ceva mancare (usor sarata), precum si niste bauturi ce au in componenta minerale si vitamine. Si mai important, nu consumati cantitati mari de apa intr-un timp foarte scurt de timp. Nu numai ca nu aveti nevoie, medical vorbind, dar dupa cum vedeti in randurile de mai sus, hidratarea excesiva e o sabie cu 2 taisuri ce poate avea repercursiuni destul de grave.