Hemoragia intraventriculara (intracraniana) la nou-nascuti
Nou-nascutii prematuri dezvolta uneori sangerare la nivelul creierului. Aceasta...
Izoimunizarea, de asemenea, cunoscuta sub numele de "sensibilizare", se refera la dezvoltarea de anticorpi la antigenii Rh, atunci cand femeile care au Rh negativ sunt expuse la o sursa de sange cu Rh pozitiv, celulele rosii din sange (hematii), care au antigenii Rh pe suprafata lor si sunt, prin urmare, "straini" de sistemul imunitar al femeii. Acesti anticorpi nu afecteaza femeia, dar pot trece de placenta si afecta copilul.
Sursa cea mai comuna a expunerii celulelor rosii in timpul sarcinii este de la copil. O femeie poate fi expusa la celulele rosii ale copilului ei in timpul avortului spontan (rar) sau avortului optional (mai frecvent); desprinderea placentei (separarea prematura a placentei de peretele uterului); hemoragia materno-fetala ca urmare a intreruperii obisnuitei "bariere" intre circulatia mamei si copilului, care apar cu desprinderea de placentei, placenta accreta (cresterea placentei in musculatura uterului, mai degraba decat doar in captuseala), sau de la alte forme de deteriorare sau traumatisme la placenta; si, cel mai frecvent astazi, ca urmare a expunerii la cantitati mari de sange fetal la momentul operatiei de cezariana. Femeile pot dezvolta, de asemenea, anticorpi Rh ca urmare a transfuziei cu sange nepotrivit. Aceasta din urma este rara astazi, dar este o cauza frecventa de izoimunizare materna la alte incompatibilitati de sisteme de grupe de sange, care nu sunt testati, in special atunci cand sangele este necesar in situatii de urgenta.
Atunci cand o persoana este gasita a fi izoimunizata la Rh (sau orice alt sistem de grupa de sange), cantitatea de anticorpi prezenta, sau gradul de izoimunizare, este de obicei exprimat ca un anticorp "titru". Un titru este determinat de cate ori sangele poate fi diluat si totusi sa poata fi detectati anticorpi. In acest context, cu cat este mai mic numarul, cu atat mai putini anticorpi sunt prezenti. Cu riscul de a simplificare, in cazul izoimunizarii Rh, titruri de anticorpi mai mici de 16 (sau uneori descrisi ca 1 la 16) sunt rareori asociati cu complicatii severe fatului in timpul sarcinii, si cu cat este mai mare titrul cu atat mai mare este probabilitatea de complicatii fetale.
Copii prezinta un risc crescut in cazul in care titrului de anticorpi ai mamei creste in timpul sarcinii sau daca mama a avut anterior un copil grav afectat. De obicei, in cazul in care o femeie este gasita (sau cunoscuta), sa fie sensibilizata Rh, ea se poate astepta sa aiba titruri de anticorpi lunare efectuate in cursul sarcinii ei. Daca titrurile materne sunt mici, si raman mici, copilul poate avea Rh negativ, sau poate fi pur si simplu un risc foarte scazut si fara interventii semnificative necesare in timpul sarcinii. In cazul in care titrurile sunt in crestere, copilul este mult mai probabil sa fie Rh pozitiv si, prin urmare, "la risc" si sarcina poate necesita supraveghere mai intensa, inclusiv evaluarea neinvaziva sau invaziva a statutului fatului in timpul sarcinii.
Articol de Antoneta Barbu