Daca aveti laringita, poate cea mai buna metoda de a va recapata vocea ar fi sa petreceti o saptamana in biblioteca (sau intr-o manastire). Cu alte cuvine, sa nu mai vorbiti. Acest lucru inseamna ca nu aveti voie nici macar sa soptiti (s-ar putea sa vi se para ciudat, dar o soapta solicita corzile vocale la fel de mult cum o face un tipat). Repausul corzilor vocale va va ajuta sa impiedicati aparitia unor probleme mai serioase cum ar fi formarea de noduli, polipi sau chisturi. Iar in timpul cat va odihniti corzile vocale, incercati si unele dintre urmatoarele remedii.

Nu incercati sa va curatati gatul

Orice ati face, rezistati tentatiei de a tusi sau de a incerca sa va eliberati gatul. Oricare dintre aceste lucruri va poate afecta corzile vocale. Incercati sa reprimati aceasta tendinta band putina apa sau, pur si simplu, inghitind.

Protejati-va gatul

Consumati cel putin sase sau opt pahare de apa la temperatua camerei sau putin calduta, pe zi. Lichidele va mentin laringele umed, ceea ce este esential pentru vindecarea sa.

Specialistii in tratamentul cu plante recomanda consumul de cea de unguras (marrubium vulgare) si de lumanarica. Ungurasul este o planta de frunze paroase, care face parte din familia mentei si este folosit de mult timp in siropurile pentru tuse. Lumanarica (muleina) contine mucilagii gelatinoase, care calmeaza tesuturile iritate. Pentru a prepara oricare dintre aceste ceaiuri, puneti una sau doua lingurite din planta uscata intr-o cana cu apa fiarta, lasati sa stea in repaus 10 minute, apoi strecurati si consumati. Beti pana la trei cani pe zi.

laringitiaUn vechi remediu casnic pentru laringita este consumul unui amestec din doua lingurite de suc de ceapa urmat de o ligurita de miere de albine. Luati la fiecare trei ore. Daca nu aveti un storcator de fructe, puteti obtine sucul de ceapa prin stoarcerea unei jumatati de ceapa intre doua farfurii si colectarea sucului care se scurge.

Amestecati o ligurita de miere, putin suc de lamaie si putin ardei cayenne, dupa care sorbiti amestecul. Repetati ori de cate ori este necesar.

Aburiti "cutia vocala"

Inhalati aburi dintr-un castron cu apa calda timp de cinci minute, de doua pana la patru ori pe zi. Pentru a putea capta aburii, acoperiti-va capul cu un prosop, formand un cort peste castron, si inhalati adanc. Aburul ajuta la restaurarea umiditatii de la nivelul gatului si va accelera vindecarea.

Pentru ca inhalatia sa fie mai puternica, adaugati in apa patru pana la sase picaturi de uleiuri esentiale antiseptice si antiinflamatorii, cum ar fi uleiul de levantica, lemn de santal sau musetel.

Faceti o compresie calda cu ceai de lumanarica, salvie, cimbru, sau isop (hyssopus officinalis). Aplicati compresa pe gat, apoi infasurati un prosop uscat in jurul gatului pentru a mentine caldura in interior.

Mai bine prevenim laringita

Respirati pe nas. Pasajul nazal este un umidificator natural. Respiratia pe gura, pe de alta parte, expune laringele la aerul rece si uscat.
Folositi un umidificator in dormitor, sau puneti pe un vas cu apa pe radiator. Corzile vocale sunt captusite cu o mocoasa care are nevoie sa fie mentinuta umeda pentru a respinge factorii iritanti.

Atunci cand calatoriti cu avionul, mestecati guma sau sugeti o bomboana pentru gat. Aerul din cabina este extrem de uscat si corzile vocale vor avea de suferit. Daca va tineti gura inchisa si sporiti cantitatea de saliva secretata, preveniti deshidratarea.

Daca fumati, renuntati. Fumatul este o cauza majora a uscaciunii gatului. Este bine sa evitati si barurile, cluburile si restaurantele unde se fumeaza.

Ce este in neregula?

Va doare gatul si nu putei scoate niciun sunet. Aveti laringita, o inflamatie a laringelui (numit si cutia vocala), partea cailor respiratorii care adaposteste corzile vocale. In mod normal, corzile vocale se deschid si se inchid atunci cand vorbiti. Atunci cand acestea se inflameaza, ele vibreaza diferit, determinand vocea ragusita. Pe langa folosirea exagerata a vocii, laringita mai poate fi provocata de raceli si alte infectii virale, fumat, alergii sau o infectie a sinusurilor.

Ar trebui sa-mi sun medicul?

In general, laringita nu este o problema serioasa si va veti recapata vocea in cateva zile, dar daca sunteti inca ragusit dupa patru sau cinci zile, este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra. Raguseala persistenta, care nu poate fi explicata, necesita o evaluare medicala, iar acest lucru este important in special daca sunteti fumator. Poate fi un semn de cancer.

Mergeti la doctor daca laringita este insotita de o durere atat de puternica incat aveti probleme sa inghititi saliva. Partea superioara a laringelui ar putea fi atat de inflamata, incat poate sa va blocheze respiratia si sa va puna in pericol viata.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole