Persoanele care consumă multe alimente fast food pot fi expuse unor cantităţi mai mari de chimicale industriale din plasticuri, chimicale despre care se crede că disrup hormonii umani şi pot cauza cancer, spune un recent studiu american. Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumă cel mai mult fast food au cu până la 39% mai mulţi ftalaţi în sânge faţă de cei care consumă mai puţin sau deloc alimente fast food. "Am identificat o asociere semnificativă care sugerează că cu cât mai mult fast food consumă o persoană cu atât e mai mare nivelul a două tipuri de ftalaţi care sunt folosiţi pentru împachetarea mâncării şi ca material de contact al alimentelor", spune Ami R. Zota de la departamentul

de sănătate a mediului şi ocupaţională a Milken Institute School of Public Health at George Washington University din Washington, D.C. Ftalaţii fac plasticul precum PVC-ul mai flexibil şi sunt folosiţi la podele, adezivi, detergenţi, uleiuri lubrefiante şi plastic automotiv. Persoanele pot fi expune prin consumul de alimente şi băuturi care au venit în contact cu containere de plastic, spune U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

mancare fast food

Nu se cunosc efectele expunerii la ftalaţi asupra sănătăţii dar CDC spune că ftalaţii afectează sistemul reproductiv al animalelor de laborator. "Ftalaţii reprezintă un motiv de îngrijorare pentru că studiile pe animale şi experimentale au asociat expunerea la ftalaţi cu o gamă de prognostice adverse de sănătate, de la toxicitate asupra sistemului reproductiv masculin, probleme de neurodezvoltare, avorturi la naştere prematură", spune Justin Colacino de la University of Michigan School of Public Health din Ann Arbor. Ftalaţii pot mima hormonii din organism şi sunt suspectaţi de a fi şi carcinogeni, spune dr. Colacino.

Echipa studiului recent publicat a folosit datele a peste 8000 de participanţi la National Health and Nutrition Examination Surveys între 2003 şi 2010, inclusiv auto-raportarea consumului de fast food, tipul de alimente fast food consumate şi conţinutul de grăsime din alimentele fast food consumate în ultimele 24 de ore. Studiul a inclus măsurarea nivelului chimicalelor din probe de urină. Pe măsură ce cantitatea de alimente de tip fast food creşte creşte şi expunerea la ftalaţi identificaţi în urină. Nu a fost găsită nici o legătură între consumul de fast food şi nivelele urinare de bisfenol A, unul din cele 3 chimicale din plastic măsurate în studiu.

Dar persoanele care au consumat peste o treime din calorii din fast food în ziua precedentă au avut cu 24% mai mul dietilhexilftalat (DEHP) şi 39% mai mult diisononilftalat (DINP) faţă de cei care nu au consumat nici un aliment fast food. Expunerea la aceste chimicale pare să se lege specific de cât de multe alimente de tip fast food pe bază de cereale şi carne sunt consumate.

Cercetătorii au făcut ajustări pentru vârstă, sex, rasă, greutate corporală, venit familial şi, în unele modele, au ajustat pentru alte potenţial surse de ftalaţi precum cele obţinute de la automate şi restaurante dar asocierea cu alimentele de tip fast food a persistat. "Studiile nu pot stabili o cauzalitate dar rezultatele sunt statistic semnificative şi sugestive. Unele surse posibile sunt tuburile prin care are loc procesarea lactatelor şi cărnii dar şi modul de împachetare în diferite stadii de producţie precum şi mănuşile personalului care manevrează alimentele.

Rezultatele sugerează că dacă un individ doreşte să îşi limiteze expunerea la chimicale unul din modurile posibile este limitarea consumului de alimente fast food şi procesate. Nivelul de ftalaţi este reglementat în Europa dar nu şi în SUA", spune Zota Said. 

După Kathryn Doyle; aprilie;http://1.usa.gov/1YtM51A; Environ Health Perspect 2016. 


Articol tradus de BABY CARE SIBIU

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4