Din studii anterioare se stia deja ca greutatea mica la nastere prezinta un factor de risc pentru boli cardiovasculare, insulinorezistenta si osteoporoza cand se ajunge la varsta adulta, dar aceasta nu a fost corelata si cu greutatea copilului la 1 an.

Datele studiului au relevat faptul ca exista o legartura intre greutatea copilului la nastere si continutul mineral osos atat la femei si la barbati cand ajung la varsta dulta. Asocierea continutului mineral osos cu greutatea la varsta de un an a fost chiar mai puternica. Prin contrast, relatia intre greutatea la nastere si densitatea mineral osoasa a fost semnificativa doar la barbati si doar la nivelul femurului proximal.

Existenta acestor relatii pare sa reflecte faptul ca in dezvoltarea scheletala sub controlul hormonal al STH (hormonul somatotrop) sau IGF - 1 (factorul 1 de crestere insulinostimulator) intervin atat factori prenatali cat si postnatali, greutatea de la nastere si cea la un 1 fiind variabile independente in relatia cu masa osoasa.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole