Stresul din timpul graviditatii poate avea ca efect modificarea modalitatii de functionare a genelor, datorita a acestor modificari ale modului de functionare ale genelor putand sa se transmita o serie de probleme de la mama la copil si chiar la eventualii nepoti ai unei astfel de mame, conform unui studiu realizat la Universitatea din Edinburgh. Copii care in perioada intrauterina sunt expusi la un nivel crescut al cortisolului (numit si hormon de stres), au un risc sporit de a suferi de diabet sau de unele afectiuni ale inimii o data cu inaintarea in varsta.

Insa conform unui studiu realizat pe cobai, aceste probleme de sanatate se pot transmite si la urmatoarele 2-3 generatii de copii. Astfel, un nivel ridicat de hormon cortisol in organismul mamei poate afecta direct starea de sanatate atat a copiilor acesteia cat si a eventualilor sai nepoti. Acest studiu realizat al Universitatea din Edinburgh este primul care face legatura intre stresul din perioada de sarcina si sanatatea unor copii nenascuti.

stresul in sarcinaAlte studii in domeniu au indicat faptul ca micutii proveniti din mame stresate pot fi mai hiperactivi si pot avea mai multe probleme emotionale decat ceilalti copii. Sursele majore de stres pentru mamele din prezent sunt reprezentate de situatia financiara, locul de munca, casatoriile nepotrivite, si chiar de anxietatea provocata de sarcina. Aceasta Anxietate ce poate fi diminuata sau combatuta prin participarea la cursurile de pregatire a nasterii metoda Lamaze, pentru ca o femei care cunoaste mai multe despre sarcina este mai sigura pe ea si in concluzie mult mai putin stresata.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole