Aceasta proteza bionica aduce o noua dimensiune in domeniul protezarii membrului superior, cu nivele de flexibilitate, durabilitate, prezentare estetica si functionalitate totala care nu au mai fost atinse pana acum. Pentru prima data, o proteza de mana ofera tipuri de miscari, prinderi, similare cu ale mainii naturale.

Proteza bionica poate fi montata acelor persoane carora le-au fost amputate, bratul, antebratul sau doar degete in urma unor accidente sau a unor boli cronice.

Cum functioneaza proteza bionica?

montare proteza bionicaSpre deosebire de protezele clasice, mana bionica este controlata miolitic, putand astfel sa execute cele mai delicate miscari. Aceasta functioneaza cu ajutorul catorva electrozi atasati la nivelul pielii, care culeg si interpreteaza semnalele electrice create prin contractia fibrelor musculare de la nivelul bratului amputat.

Astfel, cand persoanele isi incordeaza muschii ramasi din bratul amputat se transmite un semnal mainii bionice, pe care aceasta il transforma in impulsuri electrice. Apoi, prin intermediul a 5 motorase, degetele artificiale sunt miscate.

Fiecare deget artificial al protezei bionice se mişcă independent de celelalte, aşa încât ea poate fi folosită în acţiuni care necesită dexteritate sau delicateţe, cum ar fi tastarea la calculator, desfacerea unei doze de băutură răcoritoare, prinderea unor obiecte mici, de tipul cărţilor de vizită sau monedelor şi chiar folosirea telefonului mobil. Totodata, exista un modul special pentru degetul mare, care permite rotirea acestuia ca si în cazul unui deget normal. In acest fel pacientul poate face diferite prize, iar viaţa lui este cat mai aproape de normal.

Proteza bionica este usor de folosit in acţiuni care necesita forta, dar si in cele care necesita delicateţe. Ea este, in acest moment, cea mai fidela imitatie a bratului uman si are avantajul ca se confectioneaza pe masura fiecarui individ in parte.

Purtatorii protezei bionice nu isi pot simti mana ca pe cea naturala. Exista insa si un model care  face posibila redobandirea simtului tactil.

Cum se monteaza proteza bionica?

Proteza Bionica poate fi atasata fara sa fie nevoie de o interventie chirurgicala. Pentru ca proteza sa poata functiona, este necesar ca anumite grupe musculare sa fie inervate, motiv pentru care, inainte de a achiziţiona proteza, trebuie efectuat un test care sa verifice gradul de funcţionare a muschilor respectivi. In consecinţa, nu orice persoana cu mana amputata poate beneficia de tehnologia performanta.

Daca pacientul are indicatie pentru mana bionica, el va fi invatat, in cadrul centrului de protezare, cum se foloseste, prin intermediul unui simulator pe calculator. Abia dupa ce invata sa-si coordoneze miscarile poate fi montata mana bionica. Nu este necesara nici o interventie chirurgicala pentru a putea fi atasata pe membrul amputate, ci se ataseaza pur si simplu la fel ca si protezele clasice.

 

proteza bionica

Estetica protezei bionice

Proteza bionica insasi nu are un aspect tocmai estetic, astfel aceasta trebuie acoperita cu o manusa speciala. Se poate opta pentru o manusa standard, mai ieftină, confecţionată din PVC, fie una fabricată din silicon, care imita foarte bine pielea umana, dar care are si un prêt mai ridicat. Pe aceasta din urma pot fi implantate chiar si fire de par. Ambele modele de manusi se uzeaza dupa maximum un an si este necesar sa fie inlocuite.
Pielea speciala, semitransparenta, inveleşte perfect dispozitivul.

Costul unei proteze bionice

Costul unei astfel de proteze bionice pentru brat depinde de mai multi factori si poate adepasi chiar si suma de 50.000 Euro in cazul in care bratul este amputat din zona umarului, precum este cazul fetitei de 4 ani, Alexandra ce si-a pierdut mana stanga intr-un accident.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează aceeasi suma la fel ca pentru o proteza de mana, simpla doar cu rol estetic, indiferent de tipul ei, iar banii alocaţi nu acoperă nici 5% din pretul mainii bionice. Pacientul trebuie sa scoata din buzunar restul banilor, ceea ce face ca dispozitivul sa fie foarte greu accesibil romanilor.

Aceste proteze bionice se pot achizitiona si monta la firma Ortotech www.protezabionica.ro/proteza-i-limb

In cazul fetitei de 4 ani ce are nevoie de o proteza bionica pentur brat ne straduim sa adunam fondurile necesare achizitionarii acestei proteze. Si tu poti ajuta, mai multe detalii gasesti in articolul Alexandra are nevoie de ajutorul tau.

O exemplificare a modului cum functioneaza aceasta proteza bionica pentru mana aveti in filmele de mai jos.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole