Linistit si discret, diabetul este o boala care poate sa treaca neobservata mult timp. Astfel, pot sa treaca cinci sau zece ani de la aparitie pana la diagnosticare, care poate fi facuta in urma unei complicatii.

In timpul digestiei, alimentele noastre se transfoma in zahar, esential sa alimenteze celulele organismului. Hormonul produs de pancreas, insulina, regleaza cantitatea de zahar depozitat sau “ars” de celule. Diabetul este astfel legat de o secretie inadecvata sau de o actiune deficitara a insulinei.

Prioritatea depistarii diabetului

Caracterizat printr-un exces permanent de zahar in sange, diabetul este rezultatul  unor factori genetici si de mediu. Dar putem avea diabet fara sa stim de el? Da, atata timp cat diabetul este insidios si nedureros. Acesta este, de obicei, diagnosticat doar dupa cinci pana la zece ani dupa declansare.

Avand in vedere populatia din zilele noastre, luand in considerare excesul de greutate, susceptibilitaea genetica (daca tatal sau mama sufera de diabet ar putea creste riscul de boala de doua ori), stilul de viata sedentar, hipertensiunea arteriala si stresul, unii experti americani de la American Diabets Asoociation recomanda supravegherea urmatoarelor cazuri :

- Persoanele de peste 45 de ani ;

- In special pacienţii care:

  • Sunt obezi
      • Au un parinte bolnav de diabet;
      • Sunt membri ai unei anumit etnii cu risc (afro-americani, hispanici, indieni, astiatici);
      • Au dat naştere la un copil cu greutatea mai mare de 4 kg sau au fost diagnosticate cu diabet gestational;
      • Au hipertensiune arterială;
      • Au nivelul de colesterol mult mai mare de 35 mg / dl sau de trigliceride mai mare de 250 mg / dl;
      • Au intoleranta la glucoza sau o glicemie anormala.

Diagnosticarea diabetului se poate face printr-o proba de sange simpla sau o intepatura in degetul mic (glicemie capilara). O glicemie in sânge mai mare de 1.26 g / l (măsurata de două ori), semnaleaza prezenta diabetului. Câteva semne pot alerta medicul: oboseala constanta, gura uscata, infecţiile recurente şi sete adurabile, precum şi nevoia de a urina des.

Cel mai adesea, diabetul este diagnosticat cu ocazia unei complicatii: arterita, infart, complicatii renale, neurologice sau oftalmologice. Acesta identificare târzie necesita atunci un tratament de urgenţă.

Atentie la pre-diabet

pre diabetAi putea fi un viitor diabetic care nu stie! Şi daca tu nu faci nimic, vei avea o forma mai grava de diabet şi sănătatea iti va fi ameninţata în mod direct! Acesta este motivul pentru care guvernul SUA a decis să abordeze o problemă reală de sănătate publică. Iniţiativa este destul de inovatoare. Autoritatile sanitare din intreaga America s-au decis să-i educe pe americani asupra unei probleme speciale: pre-diabetul zaharat, adică, atunci când glucoza din sânge este uşor mai mare decât în mod normal. Numita, de asemenea, intoleranta la glucoza, această problemă este susceptibila de a evolua într-un veritabil diabet  în cazul în care persoana nu isi schimba obiceiurile. În plus, pre-diabetul avertizeaza in legatura cu un posibil risc de accident vascular cerebral sau o crestere a tensiunii cu 50%!

Pentru guvernul SUA, este esenţial ca aceşti potentiali pacienţi să acorde o atenţie marita dietei lor şi a activităţii fizice regulate. Multi sunt supraponderali, si o pierdere a 7 kilograme ar fi extrem de benefica. Dar problema este că majoritatea nu sunt constienti de starea lor.  Acesta este motivul pentru care autorităţile incurajeaza medicii generalisti sa ii sfatuiasca si sa le recomande pacientilor masuri de prevenire a diabetului.

În Romania, problema de "pre-diabet" nu este de actualitate, dar modelul american ar putea inspira guvernul. Între timp, poţi să ceri medicului tau sa iti faca analizele necesare pentru măsurarea glicemiei.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole