Despre celulele stem se discuta foarte mult in ultimul timp in lumina noilor cercetari care prevad ca celulele stem pot vindeca foarte multe maladii. Aceste aspecte au determinat aparitia multor firme care se ocupa de recoltarea, prelucrarea si depozitarea de celule stem extrase din cordonul ombilical in momentul nasterii.

S-a descoperit ca in cordonul ombilical sunt celule stem foarte pretioase. Aceste celule sunt celule stem imature. Acestea pot sintetiza si vindeca orice organ bonav, fiind utile mai ales in cazul persoanelor care au nevoie de un transplant, dar nu gasesc un donator compatibil. Astfel ca, unii parinti prefera sa recolteze sange ombilical care contine celule stem direct din cordonul ombilical al propiului copil, imediat dupa nastere, celule stem care ar putea fi folosite in cazul in care el sau un alt membru al familiei vor avea nevoie de celule stem pentru o boala severa.

In momentul de fata exista indicatii de utilizare a celulelor stem in peste 70 de boli. Marea majoritate a acestora reprezinta boli hematologice maligne, cu evolutie severa, care nu raspund favorabil la tratamentele uzuale chimioradioterapice. Firmele care asigura extragerea sangelui din cordonul ombilical si prelucrarea acestuia afirma ca acesta este o "asigurarea biologica" a nou nascutului. Dar daca nou nascutul sufera de o boala genetica care necesita celulele stem, propriile lui celule stem extrase din sangele existent in cordonul ombilical la nastere nu ii vor putea fi de ajutor, pentru ca aceste celule stem ar putea contine acelasi defect genetic care i-a determinat boala.

Cand se semneaza contractul cu firma specializata in recoltarea si prelucrarea celulelor stem se prevede ca inainte de nastere sa se primeasca un kit special pentru recoltarea si transporul sangelui placentar in vederea extragerii de celule stem.

recoltare sange placentarRecoltarea sangelui din cordonul ombilical pentru celule stem nu provoaca durere sau alte complicatii deoarece acest sange este un produs secundar nasterii si dureaza aproximativ 1 minut. Sangele ombilical in care se gasesc celulele stem este recoltat din cordonul ombilical dupa ce acesta a fost legat cu o clema, la putin timp dupa nastere. Sangele din cordonul ombilical este recoltat, in conditii sterile, in primele minute dupa nastere.

Firmele de profil au tarife destul de mari pentru prelevarea, prelucrarea si depozitarea celulelor stem in depozite criogenice specializate pentru depozitarea de celule stem.

O alta alternativa care nu presupune costuri este donarea sangelui din cordonul ombilical unui banci publice de sange ombilical si celule stem, pentru a putea salva viata unei alte persoane sau pentru a fi folosit la studii privind celulele stem. Aceasta donare de celule stem, pentru a putea salva vieti, ar putea fi prima fapta buna a copilului dumneavoastra in aceasta viata.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole