Efectele benefice ale sucului de soc negru
Folosit pentru actiunea sa antioxidanta, pentru a scadea colesterolul, pentru a...
Odata cu mersul la gradinita sau la scoala incep sa apara si obisnuitele probleme cu raceala si gripa. Ce putem face atunci cind raceala sau gripa inca nu sunt foarte grave? Inainte de a da o gramada de bani pe medicamente, care nu de putine ori au si efecte secundare, e bine stiti ca o raceala sau o gripa se poate trata cu succes si folosind anumite remedii populare, cu efecte la fel de bune. Pe unele le stiti deja, despre altele poate abia acum auziti, iar mai jos aveti o parte dintre ele, unele poate vi se potrivesc.
Daca micutul tau a prins o raceala sau chiar o gripa, incearca unul sau mai multe din urmatoarele remedii:
Mierea de albine acopera si calmeaza gatul iritat ajutand si la reducerea tusei. Intr-un studiu desfasurat de Colegiul de Medicina al Universitatii Pennsylvania (SUA) parintii a 105 copii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani au ales mierea ca fiind mai eficienta decat siropul de tuse pentru tratarea tusei copiilor lor.
Totusi, mierea de albine se intareste adesea daca este tinuta la temperatura camerei din pricina zaharurilor pe care le contine. Pentru a inmuia mierea, toarna o cantitate mica intr-un vas (dar nu metalic) si pune-l pentru o scurta perioada de timp la incalzit (evitati cuptorul cu microunde), puteti face si intr-un vas cu apa fierbinte. De retinut si faptul ca micutul trebuie sa aiba cel putin un an pentru a aplica acest tratament.
Daca copilul are intre 1 si 5 ani da-i jumatate de lingurita de miere de albine iar daca are intre 6 si 11 ani mareste doza la o lingurita intreaga. Unii parinti prefera sa amestece lingurita de miere cu apa calda si cu un strop de lamaie ceea ce ofera si un aport de vitamina C, eficient in caz de raceala.
Atentie insa sa nu ii dai copilului miere de albine inainte de a implini un an deoarece poate dezvolta o afectiune rara dar extrem de periculoasa denumita botulism infantil.
Un irigator nazal este un dispozitiv simplu, folosit la trecerea unei solutii slab saline prin pasajele nazale umezind respectiva zona, subtiind si ajutand la desprinderea mucusului. Practic este un fel de irigare nazala.
Astfel, conform unui raport publicat in 2008, cercetatorii europeni au studiat 390 de copii cu varstele cuprinse intre 6 si 10 ani descoperind ca tratamentele pe baza de apa de mare s-au dovedit mai eficiente decat spray-urile nazale clasice. Nu este totusi inca cert daca apa de mare in sine ajuta la inlaturarea mucusului sau daca exista anumiti compusi in suspensie care au acest efect.
Irigatorul nazal se gaseste de obicei sub forma unei mici stropitori sau a unui ceainic si este fabricat fie din ceramica fie din metal. In general asemenea dispozitive pot fi cumparate din farmacii, magazine naturiste sau din magazine online.
Pe de alta parte, pe lista de chestii necesare se numara si un copil cooperant. Din acest punct de vedere micutul trebuie sa fie suficient de mare si mai ales sa vrea sa urmeze aceasta procedura, care, desi nu este dureroasa ramane oricum destul de ciudata, si unor copii nu prea le place. Se inclina capul copilului si se plaseaza varful irigatorului la intrarea intr-una dintre nari si se toarna solutia salina care urmeaza sa iasa prin cealalta nara.
Pentru mai multa siguranta incearca intai tu ca sa intelegi cum functioneaza sistemul inainte de a-ti invata micutul sa il foloseasca.
Exista si varianta de spray nazal, este mai usor de folosit, si mai putin deranjant. Se tine sprayul nazal vertical introducandu-se capul acestuia într-o nara in timp ce pe cealalta nara se apasa cu degetul pentru a se inchide si apoi se comprima puternic si scurt recipientul.
Atentie: nu incerca aceasta procedura daca copilul nu este de acord, in caz contrar, daca il fortezi, poti sa ii afectezi caile respiratorii.
Evident suflatul nasului curata caile respiratorii de mucus si iti ajuta copilul sa respire mai usor, facandu-l sa se simta si mai bine. Ai nevoie doar de un pachet de servetele si putina bunavointa din partea celui mic. Ce-i drept, multi copii nu reusesc sa stapaneasca aceasta "arta" pana pe la 4 ani, insa unii ajung sa se dovedeasca experti inca de pe la jumatatea acestei varste.
Iata si cateva sfaturi pentru a-l ajuta pe micutul tau sa invete sa isi sufle nasul:
- Arata-i cum se face si ajuta-l sa te copieze, uneori nu trebuie mai mult.
- Explica-i ca suflatul nasului se face in sens invers decat mirositul.
- Pune-l sa isi astupe o nara si sa sufle usor prin cealalta.
- Invata-l sa sufle incet pentru ca daca sufla prea tare va avea probleme cu urechile.
- Ofera-i un pachet de servetele cu modele hazlii sau cu personaje din desenele lui preferate.
- invata-l sa arunce servetelele folosite.
Este un dispozitiv util in special in cazul bebelusilor care sunt prea mici pentru a sti cum sa isi sufle nasul si devine extrem de util in momentul in care alaptezi iar micutul da semne ca nu poate respira usor.
Para de aspirare se foloseste de obicei impreuna cu o solutie salina ce are rolul de a inmuia mucusul.
Pentru o utilizare corecta lasa pe spate capul copilului tau si toarna pe rand aproximativ 20 de picaturi de solutie salina in fiecare nara. Dupa aceea strange bulbul parei si introdu varful acesteia in nara in care ai picurat anterior solutie salina. Dupa ce ai introdus suficient de mult varful de cauciuc, elibereaza treptat bulbul parei pentru a colecta atat mucusul cat si solutia salina. Inainte de a o folosi la cealalta nara curata bine para.
Este recomandat sa nu repeti prea des aceasta operatiune deoarece exista un risc destul de mare ca in felul acesta sa usuci si sa iriti excesiv tesutul din interiorul cailor nazale. De asemenea nu folosi solutia salina pentru mai mult de patru zile la rand deoarece de asemenea poti afecta tesutul cailor nazale.
Inca odata mare atentie la modul cum alegi sa folosesti spray-urile de decongestie nazala deoarece pe termen lung ele pot avea un efect contrariu celui pe care incerci sa il obtii. De aceea cel mai bine este sa nu folosesti astfel de produse fara acordul expres al medicului.
Exista acum si alte produse ce folosesc acelasi principi, in loc de para poate fi o pompita electrica, sau manuala.
Aceasta metoda, de multa vreme impamantenita printre parintii de pretutindeni nu este propriuzis eficienta deoarece aceste substante nu elibereaza caile nazale, insa, datorita senzatiei de racorire a narilor pe care o ofera, copilul va simti ca respira mai usor.
In ziua de azi exista in farmacii produse special create in acest scop, insa ele pot fi folosite pentru copii ce au trecut de 3 luni de viata. Acestea, la fel ca si produsele traditionale se aplica pe pieptul, gatul si spatele copilului. Ai grija insa sa nu aplici produsul si pe zonele de piele unde exista rani sau in cazul in care copilul tau are o piele excesiv de sensibila.
Un procedeu nu foarte dificil dar care, din nou, cere un dram de cooperare din partea copilului, motiv pentru care nici nu se recomanda aplicarea lui pana cand micutul nu implineste 4 ani si poate intelege cum sa procedeze.
In alta ordine de idei, gargara cu apa sarata este o metoda testata si dovedita de multa vreme incoace si este de asemenea deosebit de eficienta in calmarea unui gat iritat, ajutand si la eliminarea mucusului acumulat.
Pentru gargara toarna jumatate de lingura de sare la un pahar de apa calda, iar daca gustul este deranjant pentru copil, adauga cateva picaturi de suc de lamaie proaspat stors.
Ca sa il inveti sa faca gargara, incepe cu apa curata. Pune-l sa tina o cantitate mica de apa in partea din spate a gurii fara sa o inghita. Dupa ce se obisnuieste cu acest pas, invata-l sa scoata sunete, tinand apa in spatele gurii, transforma totul intr-un joc amuzant. La final nu uita sa ii spui sa scuipe apa in loc sa o inghita.
O metoda extrem de simpla si aplicabila la orice varsta, ridicarea pozitie capului in momentele de somn iti poate ajuta copilul sa respire mult mai usor. Daca micutul doarme inca intr-un patut special destinat lui foloseste un prosop sau o patura mai subtire si pune-o intre saltea si protectia de saltea. Ai mare grija sa nu ii pui paturica direct sub cap deoarece in timpul somnului se poate sufoca cu ea. De asemenea nu incerca sa ridici patul pentru ca in acest fel vei face patutul mult mai instabil.
Si in cazul in care ai un copil mai mare, optiunea de a pune un prosop sau o patura sub saltea este la fel de buna, mai ales ca in acest fel panta creata este mult mai lina si asigura mai mult confort
Nu in ultimul rand, pentru copii suficient de mici si care au racit, scaunul de masina se poate dovedi solutia perfecta.
Ai mare grija insa ca sa nu exagerezi cu ridicatul saltelei deoarece daca se intampla sa ai un copil ce nu prea sta locului in somn si se tot invarte pe intreaga suprafata a patului va sfarsi inevitabil cu capul la picioarele patului dormind cu picioarele ridicate.
In general lichidele calde inghitite ajuta la scaderea congestiei cailor respiratorii dar si la calmarea gatului iritat. In plus, studiile au indicat faptul ca supa in particular este foarte eficienta in ameliorarea simptomelor de raceala precum durerile de gat, starile de oboseala, congestia si febra.
Lichidele calde (nu fierbinti) se pot consuma de orice copil mai mare de 6 luni iar printre ele se pot mentiona supele, despre care am vorbit mai sus, fie ea in varianta de casa sau la conserva dar si ceaiurile. Ai mare grija insa pentru ca nu toate ceaiurile sunt bune pentru copii mici. In acest sens este foarte indicat sa te consulti si cu medicul copilului tau.
Organismul are nevoie de energie pentru a lupta cu o infectie, si vorbim aici de o cantitate destul de mare de energie, motiv pentru care, un copil racit are nevoie de cat mai mult somn si odihna la pat.
Studiile au aratat ca stress-ul are un rol definitoriu in cele mai multe afectiuni. Daca micutul este agitat sau are probleme acasa sau la scoala, vindecarea de multe ori este mult intarziata.
Ofera-i conditii optime de odihna si lasa-l sa isi urmareasca emisiunea favorita la tv sau ofera-i un set nou de creioane, jucati-va cu el si lasa-l sa-si puna imaginatia la munca. Important este sa fie cat mai relaxat.
Inspirarea de aer umed (abur) ajuta la desprinderea mucusului de pe pasajele nazale, usurand eliminarea acestuia. Pentru aceasta ai nevoie de un umidificator sau de o baie calda.
In cazul in care folosesti un umidificator ai grija sa il cureti des, la cel mult trei zile pentru a nu lasa loc pentru a nu lasa loc pentru formarea mucegaiului sau a bacteriilor. De asemenea, umidificatorul se poate dovedi foarte eficient daca este folosit in timpul in care copilul se afla in camera, indiferent daca acesta doarme, se odihneste sau pur si simplu se joaca.
La fel de simplu este si in cazul baii. Incalzeste apa bine si fa-i o baie calda, lasandu-l sa se balaceasca cat vrea, poti sa ii pui si cateva picaturi de ulei volatil de oregano sau alt ulei volatil cu proprietati antivirale. In acest fel vei impusca mai mult iepuri dintr-un foc deoarece nu numai ca micutul va inspira vaporii dar se va si relaxa.