Ia măsurile corecte dupa ospatul de Paste!
De Paste in aproape toate familiile masa de paste este incarcata cu multe mancaruri...
Somnul este indispensabil pentru viata si sanatate. Nou-nascutii au nevoie de 18-20 de ore de somn zilnic, in timp ce la adulti durata si calitatea somnului pot varia semnificativ, in functie de varsta si circumstante. Somnul poate fi influentat de mai multi factori, de exemplu de factorii mentali, de programul variabil de lucru, de varsta, alimentatie, de anumite situatii sau de administrarea unor medicamente. In orice caz, este general valabil faptul ca lipsa de somn deterioreaza semnificativ calitatea perioadei de veghe, ceea ce poate afecta eficienta persoanei la locul de munca, precum si viata emotionala si de familie.
Somnul are doua faze principale: una acompaniata de asa-numita miscare rapida a ochilor (REM) si una fara aceasta (faza non-REM), care este compusa, la randul ei, din alte patru faze. In decursul unui somn normal, trecem prin aceste patru faze de aproximativ 5-6 ori, ele fiind urmate, de obicei, de o scurta faza REM. Aceasta este perioada in care visam si care, pe masura ce noaptea inainteaza, are faze tot mai lungi, intrerupte de perioade scurte de somn superficial. De la prima pana la a patra faza, somnul devine tot mai profund. (O curiozitate: Vorbitul in somn si somnambulismul apar, de obicei, in timpul somnului profund, adica in fazele 3 si 4.)
Hormonul responsabil de reglarea ciclului somn-veghe se numeste melatonina si este produs de glanda pineala sau epifiza, situata in partea posterioara a celui de-al treilea ventricul cerebral. Melatonina garanteaza un somn odihnitor si este, totodata, hormonul care toamna, odata cu scurtarea zilei, declanseaza migrarea pasarilor, dicteaza cresterea unei blani mai groase la animale si le pregateste pentru hibernat. Astfel, glanda pineala poate fi considerata centrul cerebral al ceasului nostru biologic. Putine persoane stiu ca melatonina are si alte roluri, de exemplu sprijina functionarea normala a sistemelor imunitar si circulator, fiind si un antioxidant eficient.
Glanda pineala este conectata cu retina, prin urmare primeste direct informatii cu privire la cantitatea de lumina din mediul extern. Ziua, nivelele de melatonina scad simtitor, iar dupa apusul soarelui productia de melatonina incepe sa creasca (nivelul maxim este atins in jurul orei 4), ajutandu-ne sa adormim si sa ne mentinem starea de somn.
Termenul de insomnie se foloseste ca denumire generala pentru starile de tulburare a organismului caracterizate prin dificultatea de a adormi si/sau lipsa somnului, precum si pentru dereglarile de somn care reduc profunzimea si durata somnului. De obicei, aceasta nu este o boala, ci doar un simptom, care poate avea mai multe cauze, de exemplu stresul acumulat in timpul zilei (in perioada examenelor, datorita tensiunii de la locul de munca etc.), influentele emotionale, modificarea ritmului somn-veghe (schimbarea de fus orar, lucrul pe schimburi etc.) si altele. In astfel de cazuri, oamenii recurg adesea la somnifere — anchetele arata ca pe glob se consuma zilnic 40 de milioane de tablete de somnifere! Melatonina poate fi o solutie naturala in astfel de cazuri, deoarece nu este un medicament, ci o substanta produsa in mod natural de organism si care, daca este administrata conform recomandarilor, este sigura si nu are efecte secundare.
Ca rezultat al ultimelor inovatii CaliVita, Suplimentul Melatonin se prezinta acum sub forma de tablete cu absorbtie prelungita. Acestea ne vor ajuta nu doar sa adormim mai repede, ci, datorita sistemului de absorbtie continua, vor influenta benefic atat durata, cat si calitatea somnului nostru. Speram ca aceasta noua varianta a produsului sa fie apreciata nu doar de vechii nostri consumatori, ci si de publicul larg.