Depresia in adolescenta
Depresia in adolescenta este o stare serioasa care afecteaza emotiile, gandirea si...
In jur de 8% dintre femei sufera de depresie. Ganduri negre, tristete, oboseala ... semnele acestei boli sunt cunoscute. Totusi exista si simptome pe care le cunoastem mai putin: durerile. Dureri de cap, probleme cu spatele, probleme intestinale. Aceste semnale pe care ni le da corpul le putem considera o stare de rau si nu simptome ale acestei suferinte psihice.
Tristetea si deceptiile fac parte din viata. Este normal sa te simti deprimata dupa un eveniment grav care a avut loc in viata ta, de exemplu moartea unei fiinte dragi. Dar, uneori se instaleaza o adevarata stare de rau si simtim ca nimic nu ne mai poate alina durerea sau scoate din suferinta. In acest caz este vorba de depresie si numai cu un tratament adecvat putem iesi din aceasta stare. Trebuie sa facem diferenta intre un moment de descurajare temporar si aceasta veritabila boala.
"Rasa umana este odata pentru totdeauna si inerent condamnata la suferinta si ruina. Viata fericita este o contradictie in termeni." Aceasta era viziune foarte sombra a filosofului Schopenhauer si in mod normal nu ar trebui sa ne regasim in ea. Persoanele care impartasesc aceasta idee este posibil sa fie afectati de depresie.
Dar daca durerea face parte din viata, depresia face din viata o suferinta fara sfarsit. Cum recunoastem aceasta boala?
Primul semn al depresiei este bineinteles o tristete profunda, un sentiment ca totul va merge rau, ca totul este negru si ca nimic pozitiv nu poate sa ni se intample. Nu este vorba insa de momentele pasagere in care suntem tristi: viata nu este formata numai din bucurii, aceasta are suisuri si coborasuri, iar unele persoane pot fi greu incercare de viata. Dar odata ce problemele trec si starea noastra de tristete este depasita, iar in acest caz nu este vorba de depresie. Chiar si un eveniment traumatic, cum ar fi decesul unei persoane apropiate sau pierderea unui job sunt depasite in cel mult sase luni. In caz contrar persoana in cauza sufera de depresie.
Pentru ca tristetea de dimineata sa fie un simptom depresiv acesta trebuie sa fie regulat. Fiecare zi se repeta si isi urmeaza monotonia ei. De obicei ne trezim tristi si plini de ganduri negre, dar nu stim cum vom fi in dimineata urmatoare. Ei bine, persoanele depresive stiu sigur ca in fiecare dimineata se trezesc morocanoase si indispuse.
Un alt semn sigur este moleseala generala. Depresia este insotita de oboseala psihica. Esti tacuta, nu mai desfasori activitati in care inainte te implicai sau pe care le faceai la serviciu sau in relatiile cu prietenii. Ai impresia unui decalaj: ca si cum lumea ar avea un alt ritm decat al tau, nu mai esti pe aceeasi frecventa cu cei din jurul tau. Lipsa de energie si senzatia de epuizare insotesc intotdeauna depresie.
Persoanele care sufera de depresie sunt afectate si de o oboseala intelectuala: lipsa concentrarii, greutati la memorare, incapacitatea de a urmari un material complex, atentie scazuta etc. Au impresia ca gandurile le sunt incetinite. La un moment dat unii se intreaba chiar daca nu cumva sufera de Alzheimer.
Lipsa dorintei este o caracteristica esentiala a depresiei. De exemplu poti sa te simti trista si indispusa la serviciu, dar te gandesti ce frumos o sa fie in vacanta sau ce mult o sa iti placa noul job. Ai totusi o dorinta si o speranta la ceva placut, ceva care sa te faca sa te simti fericita. Ei bine, persoanele care sufera de depresie nu vor visa la altceva, ci pur si simplu se vor adanci in starea lor de spirit si nici nu vor avea chef in ceea ce fac, nu-i vor placea activitatile practice la locul de munca si nu vor gasi nicio placere in ceea ce fac. Acest dezinteres le va atinge toate domeniile vietii.
Stima de sine este un semn de depresie atunci cand apare devalorizarea propriei persoane. Aceasta crede ca nu este buna la nimic si nu are nici o stima de sine. Sentimentul de esec apare fara incetare si poate sa nu se manifeste in cadrul profesional, dar va afecta viata in cadrul familiei: cei care sufera de depresie vor considera ca nu merita atentia si dragostea celor din jur.
Caracteristica depresiei este aceea ca aceasta nu poate fi tratata prin atentia si dragostea persoanelor apropiate. O tristete "normala" va fi sensibila la reactiile celor din jur. De exemplu daca vedem ca starea noastra ii deprima si pe ceilalti vom incerca sa ne binedispunem si noi sau cel putin sa nu mai afisam atata tristete. Depresia este atat de puternica incat cei din jur nu au nici o influenta. Doar un tratament (cu medicamente si psihoterapie) poate trata persoanele afectate de aceasta boala.
Depresia este insotita adesea si de semne fizice. In primul rand scaderea apetitului, probleme cu somnul si dureri (in special dureri de spate). Oboseala resimtita este permanenta si nu dispare dupa repaus: te simti in permanenta obosita fizica.
Daca te regasesti in mai multe dintre situatiile enumerate, este posibil sa suferi de depresie. Nu ezita sa mergi la medic. Acesta iti va da diagnosticul si tratamentul potrivit si te va ajuta sa regasesti bucuria de a trai.
Articol de Antoneta Barbu