Stiai ca urina prematurilor ar putea reprezenta o sursă bogată de celule stem pentru tratamente medicale sau pentru repornirea rinichilor epuizaţi. Celulele stem sunt un kit de celulele din toate ţesuturile din care este format corpul nostru.

Embrionii reprezintă o importantă sursă de celule stem care se pot schimba complet la nivelul ţesuturilor dar aceasta ar implica distrugerea embrionilor. În decursul anilor, cercetătorii au găsit şi alte surse de celule stem aflate într-un stadiu ceva mai tardiv de dezvoltare dar care se pot transforma în tipuri celulare specifice. De exemplu, un tip de celule stem destinate să devină celule renale pot fi izolate din urina adultului.

Dar copiii născuţi înainte de termen pot fi o sursă şi mai bună, spune Elena Levtchenko de la Catholic University of Leuven, Belgia. Ea şi colegii săi au colectat probe de urină de la prematuri născuţi între 31 şi 36 de săptămâni iar apoi aceste celule au fost cercetate cu markeri specifici care le-au marcat drept celule stem. Echipa a dezvoltat aceste celule stem într-o varietate de tipuri de celule renale prin schimbarea mediului nutritiv în care au fost plasate.

urina prematurilor poate repara rinichii

Aceste celule se somportă precum celulele renale şi fac ceea ce fac celulele renale”, spune Levtchenko. “Am găsit o mulţime de celule stem, mult mai multe decât am identificat în urina adultului. Urina prematurilor este mult mai probabil că poate oferi o sursă suficientă de celule stem care să poată fi folosite în potenţiale terapii. Aceasta se poate datora faptului că rinichiul fătului continuă să se dezvolte până la naştere, aşa că rinichii prematurilor continuă să se dezvolte.” Celulele stem ale prematurilor par să fie capabile să protejeze alte celule de leziuni.

Când echipa a aplicat cisplatin – un medicament toxic, împotriva cancerului – celulele rinichiului adult, toate, au murit. Dar când echipa a dăugat celule stem în amestec s-a observat că deşi unele celule renale adulte au murit altele s-au regenerat şi au supravieţuit.

În prezent echipa testează celulele stem derivate din urină pe organe umane care sunt prea bătrâne sau prea lezate pentru a fi folosite pentru transplant cu scopul de a regenera ţesuturile renale şi organe lezate. Apoi, Levtchenco va testa dacă aceste celule au acelaşi efect protector şi la animale vii şi, eventual, la oameni. În teorie aceste celule pot fi folosite pentru a salva celule renale lezate ca urmare a bolilor. Dacă terapia funcţionează atunci celulele stem din urina prematurilor ar putea fi stocate în bănci pentru putea fi folosite ulterior, spune Levtchenco.

După Jessica Hamzelou; Journal of the American Society of Nephrology, DOI: 10.1681/asn.2015060664
Sursa: https://www.newscientist.com/article/2079806-urine-from-premature-babies-could-repair-damaged-kidneys/?utm_source=NSNS&utm_medium=SOC&utm_campaign=hoot&cmpid=SOC

 

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole