Stiai ca urina prematurilor ar putea reprezenta o sursă bogată de celule stem pentru tratamente medicale sau pentru repornirea rinichilor epuizaţi. Celulele stem sunt un kit de celulele din toate ţesuturile din care este format corpul nostru.

Embrionii reprezintă o importantă sursă de celule stem care se pot schimba complet la nivelul ţesuturilor dar aceasta ar implica distrugerea embrionilor. În decursul anilor, cercetătorii au găsit şi alte surse de celule stem aflate într-un stadiu ceva mai tardiv de dezvoltare dar care se pot transforma în tipuri celulare specifice. De exemplu, un tip de celule stem destinate să devină celule renale pot fi izolate din urina adultului.

Dar copiii născuţi înainte de termen pot fi o sursă şi mai bună, spune Elena Levtchenko de la Catholic University of Leuven, Belgia. Ea şi colegii săi au colectat probe de urină de la prematuri născuţi între 31 şi 36 de săptămâni iar apoi aceste celule au fost cercetate cu markeri specifici care le-au marcat drept celule stem. Echipa a dezvoltat aceste celule stem într-o varietate de tipuri de celule renale prin schimbarea mediului nutritiv în care au fost plasate.

urina prematurilor poate repara rinichii

Aceste celule se somportă precum celulele renale şi fac ceea ce fac celulele renale”, spune Levtchenko. “Am găsit o mulţime de celule stem, mult mai multe decât am identificat în urina adultului. Urina prematurilor este mult mai probabil că poate oferi o sursă suficientă de celule stem care să poată fi folosite în potenţiale terapii. Aceasta se poate datora faptului că rinichiul fătului continuă să se dezvolte până la naştere, aşa că rinichii prematurilor continuă să se dezvolte.” Celulele stem ale prematurilor par să fie capabile să protejeze alte celule de leziuni.

Când echipa a aplicat cisplatin – un medicament toxic, împotriva cancerului – celulele rinichiului adult, toate, au murit. Dar când echipa a dăugat celule stem în amestec s-a observat că deşi unele celule renale adulte au murit altele s-au regenerat şi au supravieţuit.

În prezent echipa testează celulele stem derivate din urină pe organe umane care sunt prea bătrâne sau prea lezate pentru a fi folosite pentru transplant cu scopul de a regenera ţesuturile renale şi organe lezate. Apoi, Levtchenco va testa dacă aceste celule au acelaşi efect protector şi la animale vii şi, eventual, la oameni. În teorie aceste celule pot fi folosite pentru a salva celule renale lezate ca urmare a bolilor. Dacă terapia funcţionează atunci celulele stem din urina prematurilor ar putea fi stocate în bănci pentru putea fi folosite ulterior, spune Levtchenco.

După Jessica Hamzelou; Journal of the American Society of Nephrology, DOI: 10.1681/asn.2015060664
Sursa: https://www.newscientist.com/article/2079806-urine-from-premature-babies-could-repair-damaged-kidneys/?utm_source=NSNS&utm_medium=SOC&utm_campaign=hoot&cmpid=SOC

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole