Explicarea sentimentelor cu ajutorul unor povesti
Temerile, anxietatile nocturne, cosmarurile... iata cateva modalitati de a explica...
Depresia este o adevarata boala. Din ce in ce mai frecventa, aceasta este si din ce in ce mai bine tratata. Medicul generalist dispune astazi de numeroase metode pentru a-i ajuta pe pacienti sa iasa din infernul lor pesimist si sumbru si sa le redea zambetul si bucuria de a trai.
Depresia este o boala foarte bine cunoscuta in zilele noastre si se estimeaza ca aproximativ 5% din populatie este afectata, femeile fiind afectate intr-un numar mult mai mare decat barbatii, procentul este de doi la unu.
Daca nu esti obisnuita sa te gandesti ca psihiatrii si psihologii sunt cei care trebuie sa ne ajute in rezolvarea problemelor care tin de minte, atunci acest proces va fi ingreunat. Pentru inceput, medicii generalisti sunt cei care incearca prima data sa vindece depresia. Ei sunt primii la care merg persoanele care simt ca au probleme cu dispozitia (sunt mereu indispuse, morocanoase, pesimiste), iar acestia ar trebui sa fie pregatiti sa recunoasca simptomele depresiei.
Medicul tau poate sa iti propuna un tratament adaptat, in functie de cat de grav ai fost afectata, dar si in functie de experientele si problemele prin care ai trecut. Cu siguranta acesta iti va prescrie un antidepresiv.
Antidepresivele, in general, normalizeaza chimicalele din creier care se numesc neurotransmitatori, respectiv serotonina si norepinefrina. Alte antidepresive actioneaza asupra dopaminei. Cercetarile arata ca aceste substante chimice sunt implicate in reglarea dispozitie, dar nu este inca foarte clar cum se intampla acest lucru. Cele mai noi tipuri de antidepresive se numesc inhibitori, selectivi de serotonina sau SSRI (Prozac, Celexa, Zoloft, Venlafaxina sau Effexor, Cymbalta).
Dar, in niciun caz, nu trebuie sa neglijam si abordarea din punct de vedere psihoterapeutic, fie ca este vorba de terapie psihologica, comportamentala, cognitiva sau altele. Discuta acest aspect cu medicul, deoarece un tratament in colaborare cu un psihiatru sau un psiholog are mai multe sanse de reusita. Sunt si cazuri in care medicul tau iti va recomanada si te va indruma sa mergi la aceste persoane specializate pentru tratament.
In ceea ce priveste tratarea depresia, esecurile nu sunt rare, iar acestea sunt mai frecvente la persoanele care sufera de anxietate, sunt alcoolice sau dependente de droguri. De asemeni, daca pacientul este reticent la medicamentele antidepresive, efectul acestora va fi diminuat. Si antecedentele pacientului joaca un rol important in riscul de esec.
Sansele ca tratamentul depresiei sa fie un succes, sunt mai mari daca mergi la medic in primele 11 saptamani de la aparitia simptomelor. Nu este vorba ca depresia se agraveaza, dar teama de a merge la medic se traduce mai degraba in jena de a vorbi despre problemele tale, apare tendinta de a te interioriza si va fi astfel mai dificil sa te tratezi.
Prin urmare nu ezita sa iti consulti medicul! Uneori, pentru a vorbi cu acesta cat mai repede, este important sa simti ca poti avea incredere in el. Si bineinteles este esential ca medicul sa iti ofere sentimentul ca stie despre ce este vorba si sa iti dea un raspuns potrivit pentru probleme tale. In schimb, nu uita ca tratamentul prescris trebuie urmat pana la final si fara intrerupere. Nu renunta la el la primul semn de insanatosire, pentru ca depresia va reveni foarte repede. Si daca nu simti nicio ameliorare sau daca iti dai seama de efecte secundare nu ezita sa semnalezi acest lucru. Tratamentul tau va putea fi modificat pentru a te ajuta sa vezi bucuriile vietii cat mai repede.
Cu siguranta in viata nu avem parte numai de lucruri bune, dar nu trebuie sa ne pierdem niciodata speranta!
Articol de Antoneta Barbu