Ca mamă din iubire ( prea multă iubire uneori) faci greșeli în educația copilului tău. Vrei ca puiul tău să aibă parte de cea mai bună educație și creștere, vrei să nu îi lipsească nimic, vrei să se simtă cel mai iubit copil de pe fața pământului fără a lua în calcul consecințele: răsfățul exagerat și obișnuirea copilului cu ideea că mama și tata fac toate poftele când vrea copilul. Greșelile pe care le faci în creșterea și educarea copilului în timp îl poate transforma pe junior într-un mic domnul Goe.

Greșelile pot fi evitate iar copilul tău va avea o educație bună și o creștere corectă. Cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții și care vin din iubire sunt:

  1. Co-sleepingul sau luatul cu tine în pat să doarmă este prima greșeală pe care o faci ca părinte. Locul copilului este în pătuț nu lângă tine și partenerul tău pentru că se va obișnui prost. E greu în primele luni să te scoli din 3 în 3 ore și să îl hrănești, știu este obositor pentru tine dar mai bine te chinui câteva luni la început decât să te chinui după aceea ani întregi. Să doarmă cu tine înseamnă dependența, crearea unei legături care nu se va rupe ușor. Co-sleepingul afectează relația ta cu partenerul tău și de ce să ai probleme în căsnicie și un copil dependent de tine doar pentru că la început e greu?

  2. Uitatul la televizor cu orele dăunează nu doar sănătății copilului ci și educației. Să se uite copilul la desene animate nu este o tragedie, să aibă desene preferate, să își aleagă prietenii de joacă din poveștile pe care le vede nu este ceva greșit dar totul trebuie să aibă o limită. Limita înseamnă nu mai mult de 2 ore pe zi la televizor. Copilul trebuie să aibă diverse activități (desenat, plimbat, jucat în natură, jucat cu diverse jucării) iar acele activități nu pot fi înlocuite cu uitatul la televizor. Să îl lași mai mult de două ore (ideal este ca cele două ore să fie împărțite) este greșit iar copilul tău nu va mai fi curios să aibă alte activități, va începe să nu mai vrea să socializeze cu alți copii și mai ales își poate crea o imagina falsă despre lumea în care trăiește. Două ore pe zi este suficient pentru ca puiul tău să se uite la televizor fără a exista consecințe psihologice și emoționale.

  3. Evitarea responsabilizării copilului este o greșeală majoră pe care o fac toți părinții. De ce să îl pună pe copil să își strângă jucăriile de jos când o poate face mama? Cea mai mică formă de responsabilizare de exemplu: strângerea jucăriilor, aruncatul ambalajului de ciocolată la gunoi este o formă de responsabilizare iar dacă tu ca părinte nu începi responsabilizarea de când copilul este mic atunci să nu te miri peste ani că nu e bun de nimic, că nu vrea să facă nimic. Responsabilizarea se învață în timp cu răbdare și efort din partea ta ca părinte dar și din partea lui.

  4. Făcutul de pofte și cumpărarea excesivă ca formă de compensare a absenței părintelui este o greșeală gravă. Absența ta din viața copilului nu o compensezi luându-i cel mai tare gadget, cea mai bună jucărie sau cea mai scumpă haină. Nu încerca să cumperi copilul când este mic pentru că în timp o să ajungă el să te comande pe tine. Un copil pentru a fi fericit are nevoie de momente cu tine fie și jumătate de oră seara dar să fie jumătate de oră dedicată doar lui. Cumpăratul de gadgeturi nu este un lucrul bun pentru că nu așa îl faci fericit, nu așa îi dai echilibrul de care are nevoie. Vrei echilibrul și fericire pentru copilul tău? Fii lângă el și nu vei face această greșeală majoră.

  5. greseli in educatieRecompensarea în exces este o problemă care se va reflecta și se va agrava mai târziu. Nu îl recompensa cu ce și-a dorit și nu imediat dacă azi a dormit sau a scris la grădiniță. Recompensarea o faci pe termen lung nu zi de zi pentru că puiul tău va crede că orice ar face mami îi va face poftele iar la adolescență o să ai un copil cu probleme. Nu îi cumperi cea mai tare jucărie pentru că el a vrut-o și pentru că a dormit după amiază. Ai grijă cu recompensele pentru a nu deveni un obicei zilnic și a nu avea repercursiuni grave în adolescență.

  6. Compararea cu alți copii este complet greșită. Fiecare copil este unic iar dacă tu îl critici prin comparație s-ar putea ca el să te critice când va fi mare. Fiecare copil are talentul său, fiecare copil are personalitatea lui unică iar comparându-l cu x și y care fac pian iar copilul tău nu face nici un instrument muzical de exemplu înseamnă să îi dărâmi toate visele, toată personalitatea și îl faci să aibă impresia că este un copil rău. Copilul tău este unic iar ca orice copil unic se va diferenția de ceilalți la un moment dat. Nu îl critica și compara cu alți copii doar de dragul societății în care trăim.

  7. Spui DA dar nu spui Nu ceea ce înseamnă răsfăț iar asupra copilui tău va exista percepția că mami și tati vor spune da mereu și totul se va indeplini cum va vrea și când va vrea copilul. Spune-i nu și explică atunci când vrea o jucărie din magazin și bugetul tău nu îți permite, spune-i nu atunci când vrea în brațe și nu vrei să îl iei. Nu este cuvântul care face minune în educația copilului.

  8. Nu ai un program fix deși programul fix este esențial pentru un copil. De la naștere trebuie ca tu să ai un program fix: ore de masă , de somn, de joacă. Programul fix înseamnă autodisciplină dar și o educație mai solidă. Greșeala este că spui “îl mai las puțin că se uită la desenul lui preferat” chiar dacă ceasul arată ora 22 și este târziu pentru copil. Trebuie făcut un program și respectat pentru o bună educație.

  9. Certatul în public NU se face niciodată. Dacă copilul a greșit nu îl cerți în public ci acasă când îi și explici de ce a greșit. Copilul în public se va simți jenat, se va închide în el iar tu oricât de nervoasă ești trebuie să te controlezi. Mai bine îl cerți acasă între patru pereți decât în fața altor copii și părinți.

  10. Nu îți încălca niciodată cuvântul dat, fii foarte fermă. Dacă îți dai acordul așa să rămână iar dacă spui nu la fel să nu te schimbi chiar dacă puiul tău va folosi giumbușlucuri gen: mami te iubesc, te ia de gât, te pupă tu trebuie să rămâi fermă. Așa îl înveți și pe el că un cuvânt dat nu mai poate fi rectificat. Este tot o formă de responsabilizare.

Sunt cele mai frecvente 10 greșeli, sunt greșeli pe care le facem din iubire și uneori la nervi pentru că un copil te poate enerva, poate da cu bâta în baltă când îți este lumea mai dragă dar asta nu înseamnă că trebuie să greșești. Autocontrolul tău ca părinte face ca greșelile de mai sus să nu se întâmple iar copilul tău să fie educat și crescut bine și fără greșeli.

Articol trimis de Ella Marin pentru a fi publicat pe Blogul Mamicilor

foto: www.freedigitalphotos.net

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole