Eveniment “Parinti Autentici”
Anuntam cu drag lansarea proiectului “Parinti Autentici”, care va avea loc sambata, 23...
Aceste reguli au fost stabilite dupa numeroase discutii si sfatuiri care au avut loc in orasul Ludwigshafen prin anul 1979. Dezbaterile s-au purtat intre: medici, psihologi, invatatori, asistente medicale, persoane din sistemul de asistenta sociala, profesori de gimnastica si parinti. Initial aceste reguli au fost gandite de autori ca un model dupa care sa se ghideze parintii si educatorii din orasul respectiv; ulterior insa s-a recunoscut eficacitatea acestora si au fost declarate oficial valabile pentru orice tara si orice familie.
1. Sa-ti iubesti copilul. Asta presupune sa te bucuri de el, sa il accepti asa cum este el ( sanatos sau nu ), sa nu-l jignesti, sa nu-l umilesti, sa nu-l descurajezi, sa nu-l pedepsesti pe nedrept, sa nu-l lipsesti niciodata de increderea ta si sa ii dai prilejul sa te iubeasca. Dar atentie, nu cumva sa iti pui copilul mai presus decat Dumnezeu pentru ca e foarte posibil sa atragi suferinte tie si copilului tau.
2. Sa-ti protejezi copilul. Cu alte cuvinte sa il aperi de primejdii care il pot afecta fizic sau psihic, iar daca este nevoie sa iti sacrifici propriile interese chiar cu riscul propriei tale vieti, dar sa eviti sa incalci legile divine.
3. Sa fii un bun exemplu pentru copilul tau. Este foarte important sa il incurajezi in ceea ce face si sa te porti cu el cu responsabilitate. E vital ca un copil sa simta viata unui camin, cu o familie unita, sa fie invatat respectul si dragostea fata de cei mai in varsta, iar in cadrul familiei sa existe relatii bune cu rudele si prietenii. Trebuie sa fii constienta ca adulterul parintilor, invidia acestora fata de cei din jur, imbogatirea pe cai necinstite, furtul, obtinerea unor avantaje pentru copil prin relatii neprincipiale,etc, toate acestea sunt un "model" negativ cu repercursiuni asupra copilului si care, in consecinta, il vor influenta in mod negativ. Majoritatea psihologilor considera ca cea mai buna educatie este cea oferita prin propriul exemplu. Copii sunt predispusi sa copie chiar si ca adulti modurile de manifestare a parintilor.
4. Sa te joci cu copilul tau. Oricat de ocupata ai fi este foarte important sa iti faci timp pentru copilul tau: sa stai de vorba cu el, sa te joci cu el asa cum ii place lui, sa iei in serios jocurile lui si sa te familiarizezi cu lumea imaginilor lui. Faptul ca te vei juca cu el ii va aduce mai multa bucurie decat orice jucarie sau cadou ai putea sa ii oferi.
5. Sa lucrezi cu copilul tau. Asta inseamna sa iti ajuti copilul ori de cate ori incearca sa participe la munca din casa sau in gradina. Atunci cand copilul este mai mare trebuie sa il obisnuiesti sa participe la treburile zilnice din casa, sa il obisnuiesti cu responsabilitatile din cadrul unei familii, iar in timpul liber sau in vacante sa ia parte la activitatile organizate de scoala. Implicarea lui in diverse activitati il va responsabiliza si ii va dezvolta capacitatea de adaptabilitate la situatii noi.
6. Sa lasi copilul sa dobandeasca singur experiente de viata, chiar daca sufera. Iata ceva mai greu de acceptat de catre o mama care nu ar vrea pentru nimic in lume sa isi vada puiul suferind. Insa copilul accepta numai experientele pe care le dobandeste singur; propriile tale experiente, chiar daca sunt mai numeroase, sunt adesea lipsite de valoare pentru copilul tau. Trebuie sa ii dai prilejul sa-si acumuleze experiente proprii, chiar daca sunt legate de anumite riscuri. Copilul supraprotejat, " ferit de orice pericol " ajunge uneori un " individ inadaptabil social ". In plus orice reusita obtinuta ca urmare a propriilor decizii va avea o influenta pozitiva asupra dezvoltarii caracterului sau si ii va da mai multa incredere in capacitatile lui. Exista o vorba populara care spune ca "Intelepciunea vine odata cu experienta nu doar cu varsta".
7. Sa-i arati copilului tau posibilitatile si limitele libertatii umane. Parintii trebuie sa ii arate copilului posibilitatile extraordinare pe care le are omul in viata, in functie de inzestrarea si talentele fiecaruia. In acelasi timp trebuie sa ii arate ca orice om trebuie sa cunoasca si sa respecte anumite limite in faptele sale din cadrul familiei - fata de parinti si ceilalti membri ai familiei - , in colectivitate - fata de educatori, invatatori, profesori, colegi - , in grup - de exemplu atunci cand pleaca in excursii sau participa la competitii - , si in general in societate - respectarea legilor, etc..
8. Sa-l inveti sa fie ascultator. Parintii sunt datori sa supravegheze si sa indrume comportarea copilului, astfel incat, prin actiunile sale sa nu genereze suferinta nici pentru el, nici pentru altii. Ca un stimulent rasplateste-l pentru respectarea regulilor stabilite.
9. Sa astepti de la copil numai aprecierile pe care le poate da conform gradului de maturitate si propriei experiente. Copilul are nevoie de mult timp pana invata sa se orienteze in aceasta lume complicata. Ajuta-l cat poti si cere-i o parere proprie sau un verdict numai cand e in stare sa-l dea, conform experientelor acumulate si gradului de maturitate.
10. Sa-l inveti sa discearna intre bine si rau. Multi dintre adulti nu sunt capabili sa faca diferenta dintre bine si rau, de multe ori nici nu isi pun problema daca actiunile lor produc suferinta altor fiinte. Daca copilul tau va sti sa evite raul cu intelepciune, va fi ferit de multe suferinte in viata si va fi mai fericit. Spiritualitatea autentica ii poate oferi uneltele adecvate pentru a putea deosebi binele de rau si lumina de intuneric.
11. Sa-i oferi copilului trairi cu valoare de amintiri. Copilul se " hraneste ", la fel ca si adultul de altfel, din trairi care ii dau prilejul sa cunoasca viata altor oameni si lumea ( petreceri in familie, excursii, calatorii, vacante, spectacole, manifestari sportive). Nu-l priva de vacantele petrecute la munte sau la mare, iar daca situatia materiala iti permite diversifica locurile unde va petreceti concediile, astfel incat sa ii oferi cat mai multe experiente placute care ii vor folosi mai tarziu. Incurajeaza-l sa participe la competitii, si invata-l sa accepte si eventualele esecuri ca atare, luandu-le drept experiente de care se poate folosi pe viitor.